EN  |  FR

Thuis klussen of uit klussen

Voor krachttraining zijn er veel hulpmiddelen beschikbaar. Barbells, dumbbells en krachttrainingtoestellen zijn de meest gangbare om de klus voor een krachtiger lichaam te klaren. Je kunt er uit huis mee aan de slag in een fitnesscentrum of je richt zelf een krachthonk thuis in. Beiden bieden voor- en nadelen.

Bijstand van de weerstand

Bij krachttraining gaat het er om een bepaalde weerstand te overwinnen. Die weerstand heeft meestal de vorm van een dumbbell, een barbell of een gewichtenstapel op een krachttrainingtoestel. Andere minder gangbare vormen van weerstand zijn onder meer elastische weerstand (denk aan dynabands), lucht- en hydraulische weerstand (in bepaalde merken krachttrainingsapparatuur), wrijvende weerstand (het aandraaien van een remblok op een vliegwiel), lucht- of waterweerstand (zoals bij een indoorroeier), je eigen lichaamsgewicht (zoals bij de Total Gym of crunchen, push ups, etc.) en magnetische of electronische weerstand (bij de meeste cardiofitnesstoestellen). Archeologen komen ook nog wel eens veren of spiralen tegen (zoals bij de buigzame staaf bekend als Bullworker of die halve beddenspiraal die als Expander door het leven ging). Hoe groter de weerstand die je moet overwinnen, hoe meer spiermassa, spierkracht of (spier-)uithoudingsvermogen je krijgt. Waar je de weerstand te lijf gaat, thuis of in je fitnesscentrum, hangt af van je doel en je duiten.

Thuis klussen

Het inrichten van een krachthonk thuis biedt een aantal voordelen. Je hebt je spullen binnen handbereik en kunt dus trainen wanneer je wilt. Je hebt geen reistijd om in je fitnesscentrum te komen en geen wachttijden bij de krachttrainingtoestellen die door anderen gebruikt worden. Thuis onbegeleid trainen vergt de nodige motivatie en discipline. Uit onderzoek blijkt dat mensen die niet al te intensief thuis willen trainen dit het makkelijkst volhouden. Voor zo'n matig intensieve workout heb je vaak voldoende aan weinig hulpmiddelen (dynabands, wat dumbbells, een basis-multistation of een eenvoudige stationaire fiets) en vallen de kosten ook mee.
Wil je echt serieus thuis aan je conditie werken of fors spiermassa opbouwen, dan hangt daar meteen een ander prijskaartje aan. Een semi-professionele loopband doet al gauw € 3.500,-, een stationaire fiets rond de € 2.000,- en een beetje multistation voor krachttraining zit al snel op de € 1.500,-. Bij zo'n beperkte versie heb je een gewichtenstapel tot ongeveer 100 kilogram. Een alternatief voor een multistation zijn de free weights dumbbells en barbells. Met een verstelbare halterbank erbij komt je voor een basisset tot 100 kilogram schijven uit op rond de € 675,-. Voor een vergelijkbaar pakket dumbbells kom je nog wat hoger uit. Houd er ook rekening mee dat je thuis ook voldoende ruimte moet hebben om je eigen gym in te richten.

Uit klussen

Een alternatief voor free weights zijn krachttrainingtoestellen zoals je die in fitnesscentra aantreft. Dit zijn eigenlijk een soort monostations. Je kunt op één toestel niet meerdere spiergroepen trainen, zoals op een multistation, maar je concentreert je op één spiergroep. Het voordeel van zo'n speciaal voor die spiergroep ontworpen toestel is dat je de beweging in feite niet fout kunt uitvoeren. Het trainen met free weights vergt behoorlijk wat techniek. Het voordeel van trainen met free weights is dat je je grote spieren niet isoleert en bij de beweging ook je onderliggende kleinere spieren aan het werk zet.
Free weights hebben in het fitnesscentrum lange tijd in het verdomhoekje gelegen, maar zijn weer in opkomst. Je hebt dus meestal een ruime keuze in barbells en dumbbells als je al telewerkend spiermassa wilt opbouwen of op een scala aan cardiofitnesstoestellen aan je conditie wilt werken. Bij je keuze voor thuis klussen of uit klussen kun je ook een typisch Hollands argument laten meespelen. Een abonnement bij een fitnesscentrum kost per maand tussen de € 25,- en € 50,-. Da's niet veel geld voor heel veel speeltjes.