EN  |  FR

Lezingen Eigen Kracht Papendal 16 mei

Op de goed bezochte 17e EFAA Aerobics, Fitness en Clubmanagement Conventie gaven we vier presentaties, waarvan één quiz om de dag gezellig af te sluiten met mooie prijzen. Zoals beloofd – voor degenen die er 16 mei niet bij konden zijn – hier de drie presentaties met samenvatting op een rijtje.

Meer spieren en minder spek

Beginners kunnen makkelijk spiermassa opbouwen, terwijl ze tegelijkertijd hun lichaamsvetpercentage weten te verlagen. Doorgetrainde sporters, die al de nodige jaren krachttraining achter de rug hebben, kiezen vaak voor het oude paradigma van ‘bulken’ en daarna ‘droogtrainen’. De achterliggende gedachte is dat bij gevorderden het tegelijkertijd opbouwen van spiermassa en verlagen van het lichaamsvetpercentage niet goed mogelijk is. Hans Kroon rekent in zijn lezing af met deze klassieke mythe. Na analyse blijkt meestal dat de meeste sporters niet erg secuur zijn omgegaan met de prestatiepijlers training, voeding, herstel en motivatie. Met andere woorden: het veronderstelde stadium van doortraindheid waarbij er tegelijkertijd geen spieren meer kunnen worden opgebouwd én het lichaamsvetpercentage verlaagd, is bij 99% nog niet bereikt.

Door steeds te schuiven met verschillende verhoudingen koolhydraten, eiwitten en vetten en gebruik te maken van nutrient timing, kan de voeding worden geoptimaliseerd zodat spieropbouw gerealiseerd wordt zonder te hoeven vluchten in extra calorieën. Hoe de voeding, de training, het herstel en de suppletie er precies uit moeten zien, wordt in deze lezing uit de doeken gedaan onder het motto ‘get out of your comfort zone!’.

Download de handout:

De ene calorie is de andere niet?

In de voedingswetenschap heeft het uitgangspunt dat ‘een calorie een calorie is’ nog steeds de beste papieren. Een recent groot onderzoek over afslanken bij verschillende verhoudingen koolhydraten, eiwitten en vetten lijkt inderdaad te bevestigen dat het uiteindelijk toch louter gaat om energie-inname versus energieverbruik. Atkins, Montignac en het eiwitdieet van dr. Frank zwemmen tegen deze wetenschappelijke stroom in, en volgens het boekje ‘De hormoonfactor’ gaat het allemaal in wezen om de juiste hormonale balans in het lichaam. Ze worden in deze lezing tegen het licht gehouden. Hoewel Atkins en Montignac in sommige opzichten wel een punt hadden: je moet uitkijken met pieken en dalen in bloedsuikerspiegel door een overdaad aan (snelle) suikers, en je moet niet te bang zijn voor vet, zeker niet voor de ‘gezonde’ vetten (enkelvoudig en meervoudig onverzadigde vetzuren), hebben ze de angst voor de koolhydraten er toch stevig ingezet. En dat is voor een gezonde sporter niet alleen onnodig maar zelfs contraproductief. Dr. Frank haakt aan bij een in principe goede zet van het verhogen van de eiwitconsumptie bij dieet, maar besteedt te weinig aandacht aan krachttraining en is toch ook nog behoorlijk ‘carbofoob’ (angst voor koolhydraten). Daarnaast gebruikt hij ook medicijnen om zijn patiënten te laten afslanken. Kortom, meer een dieet voor iemand met ernstig overgewicht en een flink risico op diabetes dan voor een gezonde sporter. Dat er bij de ‘hormoonfactor’ een belangrijke rol is weggelegd voor krachttraining juichen we natuurlijk toe, maar de rest is toch een mix van verwarrende informatie en onware beweringen. Een langdurig sterk verhoogde cortisolproductie kan dik maken, maar dit dan meestal ten gevolge van een of andere ziekte die gepaard gaat met een sterk verhoogde cortisolproductie. En er bestaat niet zoiets als een penopauze of andropauze, een periode van snelle hormonale veranderingen in het lichaam, zoals de menopauze van de vrouw. De aftakeling – om het eens oneerbiedig te nomen – gaat bij de man zeer geleidelijk en is met gezonder eten en krachttraining ook veel makkelijker te bestrijden.
Tot slot wordt er in deze presentatie gekeken naar drie voedingsverhoudingen en vijf effecten op de verschillende samenstellingen: thermisch effect, de eetlust, verzadiging, spierbehoud en energie. Met als uitsmijter, wat je wel/niet moet doen om spiermassa te verliezen.

Download de handout:

 

Stimulantia voor de lijn: schadelijk en contraproductief

Recent onderzoek heeft aangetoond dat ongeveer 5% van de fitnessbeoefenaars stimulantia (o.a. cocaïne, amfetamine, efedrine) gebruikt om af te slanken. Middelen die weliswaar de stofwisseling flink opjagen, maar ook hart en hoofd op hol kunnen brengen. Gewichtverlies met behulp van stimulantia is schadelijk voor de gezondheid en contraproductief. Het verloren gewicht zit er meestal snel weer aan en het onderliggende probleem is niet aangepakt. Een klassiek jojo-effect, maar dan met een verhoogd risico. In deze presentatie komt een breed scala legale en illegale afslankmedicijnen aan bod, evenals ook een aantal veilige en effectieve supplementen, die afslankers een steuntje in de rug kunnen geven. Niet te missen voor wie wil afslanken of afslankers begeleidt.

Download the handout

Dossiers: