EN  |  FR

‘Fab Abs’ zijn ‘Ab fab’

Het is onbegrijpelijk dat er nog mensen zijn met een bollende buik, lubberende billen of flapperende dijen. Gewoon de Sauna Belt om doen en vet smelt sneller weg dan een Magnum Classic in de zinderende zon. Even nog op een ab trainer en je speelt al snel een vrolijk Cajun-wijsje op je wasbordje. Waarom zou je veertig euri per maand betalen voor een fitnesscentrum als je voor hetzelfde geld dankzij een Klingon ruimteschip kloon een droomlijf krijgt?

Smeltend vet

‘Met de Sauna Belt zweet u de pondjes eraf. U doet de Sauna Belt om, stelt de warmteregelaar in op het gewenste niveau en ontspant. Uw vet zal smelten en voordat u het in de gaten heeft, heeft u het strak gevormde lichaam dat u altijd al wilde hebben. U hoeft er helemaal niets voor te doen!’ Leven is zo lekker makkelijk, als je de ‘shiny, happy people’ op de shopping channels gelooft. Dankzij de helft van de fitnessproducten bij Telsell hoef je niets te doen om dijen als Xenia Onatopp te krijgen of buikspieren die het permanent dragen van het waarschuwingsbord Uitholling Overdwars noodzakelijk maakt. Bij de andere helft moet je een paar minuten per dag iets doen. Voor beiden geldt: weggegooid geld.

Vliegend vet

Je kunt in de fitnessproducten die shopping channels als TelSell aanbieden drie categorieën onderscheiden. Je hebt afslanksupplementen als Reduce Fat Fast. Je hebt producten als de Sauna Belt (een warm water band), Acu Slim (magnetische oorbellen waarmee je afvalt) of Siluet 40 (een gel die je vet oplost), waarbij je niets hoeft te doen om het vet te zien wegvliegen. Ook lekker makkelijk zijn de slankmakende zwempakken en centimeters verlies veroorzakende broeken.
Daarnaast heb je in de categorie ‘niets doen, snel resultaat’ de elektronische ‘gismo’s.’ BodyVibes, Butterfly Abs, Energym Trimtronic, Gymform Plus, Abtronic en de Wonder Slim Shorts, een broekje waar de unit van de Abtronic Pro op geplaatst kan worden. Deze speeltjes zijn gebaseerd op elektronische spierstimulatie. Die methode komt uit de fysiotherapie, waar het ingezet wordt om bij immobiele patiënten spiermassaverlies tegen te gaan.
In de derde categorie vind je apparatuur en trainingshulpmiddelen waarbij je ‘slechts’ een paar minuten per dag iets hoeft te doen. De grootste groep daarin zijn de zogenoemde ab trainers. Ook daar ontberen de fantasierijke namen niet. Ab Away 2, Ab King Pro, Ab Lounge, Ab Doer, Ab Flex II, Ab Swing en de Ab Twister. Het zijn hulpmiddelen om mee te crunchen. Ook hier geldt weer: lekker makkelijk. ‘…in slechts 3 minuten per dag een platte, sexy, keiharde buik en een slanke taille te krijgen.’

Vet stom

Met je gezonde boerenverstand kun je beredeneren dat het niet werkt. Zou het immers wel werken, dan had niemand meer een buikje of slappe dijen. Naast je eigen gezonde wantrouwen bij dit soort producten is er ook wetenschappelijke onderzoek naar gedaan. De elektrostimulatie is gering, dat je er niets van hoeft te verwachten. De conclusie van wetenschappers die in opdracht van de American Council on Exercise ze onderzochten, concludeerden ‘Home-based EMS units are ineffective, time-consuming and – at times – even painful.’ De ab trainers komen er al niet beter van af. Zo luidt de conclusie over de werking van de Ab Flex ‘…no more effective than using a large book or block of wood in a similar way.’ Over hulpmiddelen voor het crunchen als de Ab Roller, Ab Sculptor of Ab Works valt het volgende oordeel: ‘None of the ab trainers were more effective – or as inexpensive – as the good old-fashioned crunch.’ De volledige onderzoeken vind je hier. En dat ook Amerikaanse consumentenorganisaties vinden dat deze shopping channels onzin verkopen, lees je hier. Besteed dus je geld aan een abonnement bij een goed fitnesscentrum en een goed boek. Ben je tenminste zeker dat je resultaat behaalt.