EN  |  FR

Leren tv kijken

Het is ongelóóóflijk, maar het is zóóó ontzettend gemakkelijk om af te vallen en een gespierd goddelijk lichaam op te bouwen. Tenminste, als je de schreeuwerige reclames op de shopping channels gelooft. In Amerika, het land waar alles kan en mag op tv, worden dergelijke commercials die resultaten beloven zonder dat je ervoor hoeft in te spannen steeds strenger aangepakt. Hoe zit dat in Nederland?

Maandelijkse revolutie

Vooral rond de feestdagen zijn ze populair. Mensen maken hun goede voornemens om nu eindelijk eens meer te bewegen, af te vallen, meer spiermassa op te bouwen en, zie daar, het kan zonder dat je je daarvoor hoeft in te spannen. Je gordt een elektronische buikspiertrainer om en, lekker lurkend aan een biertje, word je al zappend voor de buis slank en krijg je een wasbordje waar een cover model van Men's Health jaloers op wordt. Is zelfs dat teveel moeite? Geen probleem. Slik drie weken pilletje X of drankje Y en de kilo's vallen er sneller af dan de naalden van de kerstboom. Iedere maand is er wel een bedrijf dat weer een nieuwe, revolutionaire vinding heeft die het je makkelijk maakt om je ideale lichaam op te bouwen. Je hoeft er niets voor te doen, alleen maar te bellen en te betalen. Je weet dat het niet werkt, maar toch…

Rekbare begrippen

Of een reclame mag of niet mag wordt geregeld in de Nederlandse Reclame Code. Als het om reclame-uitingen rond geregistreerde geneesmiddelen en 'gezondheidsbevorderende' middelen speelt ook de Keuringsraad Openlijke Aanprijzing Geregistreerde Geneesmiddelen en de Keuringsraad Aanprijzen Gezondheidsproducten een rol. De Nederlandse Reclame Code hanteert nogal rekbare begrippen. Volgens artikel 6 mag reclame niet appelleren aan onder meer gevoelens van angst (Slik je sterk en gezond).

  • Let op de kleintjes. Bij trainingsapparaten zit de crux vaak in 'p and p not included.' Het lijkt goedkoop zo'n toestel, maar tel er de verzendkosten bij op (en de retourkosten als het je niet bevalt) en je kunt al gauw een jaar begeleid sporten in een fitnesscentrum.