EN  |  FR

Roy Meyer: topjudoka op Eigen Kracht

afbeelding bij Roy Meyer: topjudoka op Eigen Kracht

Voetballen was zijn eerste contact met sport. Dat je het niet op een lopen mag zetten met de bal onder de arm vond hij toch wel een dingetje. Het werd hem snel duidelijk dat hij naar een andere sport moest uitkijken. Judo bleek een schot in de roos. Inmiddels staat hij 3e op de world ranking list van de internationale judofederatie, in de klasse 100+. Om het tegen de allersterkste en zwaarste mannen op te nemen, is Roy geregeld te vinden in Fitnesscentrum Noord, te Rotterdam. Voor Eigen Kracht maakten we aan de vooravond van de Olympische Spelen in Rio een sfeervolle filmclip en geven in dit webbericht een schets van de man die in judowandelgangen ‘de kleine explosieve reus’ wordt genoemd.

Groot en vriendelijk voor zijn tegenstanders is de 25 jarige judotopper zeker niet. Tegenstanders die in het zwaargewicht soms zomaar, 160 kg of meer kunnen wegen. Superzwaar en oersterk. Hoewel Roy met 120 kg en een borst waar menig bodybuilder jaloers op is, een buitengewoon indrukwekkende gestalte genoemd kan worden, moet hij echt alles wat hij aan explosiviteit, beweeglijkheid en conditionele kracht in huis heeft inzetten om zulke oermensen uit balans te krijgen.

Judopad

Roy is geboren in Breda, waar hij het grootste deel van zijn jeugd heeft doorgebracht. Zijn vader is van Nederlands Antilliaanse komaf en moeder een Nederlandse uit Mijdrecht. Zijn jeugd was turbulent en had zomaar van het pad naar de topsport kunnen afwijken. Gelukkig was zijn eerste judoleraar, Willem Cobben, een rasechte leraar en wonderdoener op pedagogisch gebied. Hij wist de bovengemiddelde krachten van zijn pupil de eerste jaren van zijn judopad in goede banen te leiden. Helaas moest hij noodgedwongen stoppen met judo en maakte hij tot zijn 17e weer een moeilijke periode door. In 2008 was er een keerpunt. Hij voelde een grote behoefte om zich zowel lichamelijk als geestelijk te ontwikkelen. Een creatieve en psychologische opbloei volgde. Hij begon weer met judoën, bij een kleine club in Rotterdam en daar begon zijn doorstart naar de top. Roy traint tegenwoordig bij Budokan In Rotterdam, onder begeleiding van judocoach Mark van der Ham.

Niet zomaar krachttraining

Krachttraining doet Roy in de smidse van de Rotterdamse krachttrainingsgoeroe Hans Kroon: ‘Roy kwam een paar jaar geleden bij mij trainen. Hij doet drie keer per week een total body krachttraining, en twee daarvan doet hij bij ons in Fitnesscentrum Noord, onder mijn begeleiding. Als relatief lichte zwaargewicht (100+) staat hij tegen monsters van 160 kg, soms zelfs van 180 kg. Die moet je dan maar in beweging zien te krijgen. Nu is hij zelf ook echt oersterk, een serie bankdrukken met 160 kg, werken met dumbbells van 60 kg alsof het luciferhoutjes zijn. Nu focussen we ons hier natuurlijk niet op maximaal gewicht, maar op vorm van uitvoeren, explosiviteit, atletisch vermogen, krachtuithoudingsvermogen, om maar een paar dingen te noemen. We moeten uiteraard ook waken voor blessures, maar soms doet hij wel eens een maximale beurt bij deadliften en dan trekt hij zomaar 300 kg van de grond en bij kniebuigen deed hij wel series met 275 kg. Naast een aantal basisoefeningen, wordt bij de krachttraining zoveel mogelijk aangesloten op wat hij voor zijn judodoelen nodig heeft en dat dan op een sportspecifieke manier, wat wil zeggen dat het zo goed mogelijk geïntegreerd is met zijn judotraining.’

Eigen Kracht: het best bewaarde geheim

Kroon: ‘ Werken met een toptalent als Roy is een groot voorrecht. Het is een genot die man te zien trainen, dat lijf in werking te zien. Zeker, hij heeft natuurlijk veel goede genen meegekregen, maar dan nog moet je er hard voor werken. Het verbaast me telkens weer wat er op eigen kracht mogelijk is, hoeveel er uit iemand te halen valt. Daarom denk ik dat hij een inspiratie is voor topsporters maar ook gewoon voor mensen die een goede fysiek willen ontwikkelen. Er is veel mogelijk als je er echt voor gaat. Ik noem Eigen Kracht daarom vaak ‘ het best bewaarde geheim’. Roy wil dat ook graag delen met mensen. Het is echt een Eigen Kracht man, gedreven, iemand met meer interesses ook dan de sportschool alleen.’

De Eigen Kracht clip met Roy Meyer is hier te bekijken.

Wie meer wil weten over deze topjudoka en Eigen Kracht inspirator, die van lezen, dichten en allerlei creatieve dingen houdt, kan hier terecht.

Dossiers: