EN  |  FR

Inspectie onderzoekt afslankpillen Connie Breukhoven

afbeelding bij Inspectie onderzoekt afslankpillen Connie Breukhoven

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) is een onderzoek begonnen naar afslankpillen die in de kliniek van Connie Breukhoven zijn verstrekt. Momenteel wordt bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bekeken of de genoemde pillen efedrine bevatten. Dit is allemaal te lezen in de Nieuwe Revu die vandaag uitkomt.

Nieuwe Revu

Vandaag is in de Nieuwe Revu in het artikel “De linke handel van een diva” te lezen dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) een bezoek heeft gebracht aan de kliniek Clinic for Injectables van Connie Breukhoven. De Nieuwe Revu liet een redactrice deelnemen aan een afslanktherapie waarbij voedingssupplementen werden aangeboden met efedrine. De pillen liet men bij het Wetenschappelijk Instituut voor Apothekers (WINAp) testen en daaruit bleek dat er efedrine, cafeïne en pseudo-efedrine in zat. Dit is dinsdagochtend de aanleiding geweest voor het bezoek van de IGZ.

Mogelijke overtredingen

De mogelijke aantijgingen aan het adres van de Clinic for Injectables zijn dat het voorschrijven van efedrine (een geneesmiddel) als afslankmiddel geen juiste medische indicatie is, omdat de risico’s voor de gebruiker te groot zijn en daarnaast dienen geneesmiddelen verstrekt te worden door een apotheek en niet door een arts. Beide zaken betreffen overtredingen van de Wet op de Geneesmiddelenvoorziening (WoG).

Reactie Clinic for Injectables

Op de website van Clinic for Injectables staat inmiddels een reactie op het artikel in de Nieuwe Revu. Daaruit blijkt dat “de Clinic for Injectables besloten heeft het supplement te vervangen door een supplement waarbij tussenkomst van een apotheek niet vereist is”.

Efedrine, efedra en pseudo-efedrine

Efedrine en de natuurlijke variant efedra zijn populaire afslankmiddelen. Ze worden vaak gecombineerd met (natuurlijke varianten van) cafeïne en aspirine. Deze stoffen versterken de werking van efedrine/efedra. Lees hier meer over de werking van efedra. Vanwege het gecombineerde (gestapelde) effect kregen dit soort afslankmiddelen de naam stack of stacker mee. Stacking is de Engelse term voor stapelen.

Efedra is te vinden in diverse planten, zoals Ma Huang, zeedruif of Efedra Sinica. Efedrine is de synthetische vorm van efedra en is een geregistreerd geneesmiddel, dat alleen op basis van een recept van een arts verkrijgbaar is. Zowel efedrine en efedra staan trouwens op de huidige WADA-dopinglijst. Tot het voorjaar 2004 kon efedra nog in voedingssupplementen verwerkt worden. Sinds 6 februari 2004 valt efedra onder de Wet op de Geneesmiddelenvoorziening en mag derhalve niet meer als voedingssupplement verkocht worden. Lees meer hierover op Efedra-alkaloïden verboden in levensmiddelen.

Sinds het verbod op efedra zijn fabrikanten op zoek gegaan naar vervangende stoffen in afslankpillen. Een veel gebruikte vervanger is synefrine wat een pseudo-efedrine (= lijkt op efedrine) is. Synefrine komt van nature voor in een bittere citrusvrucht: de Citrus Aurantium. Van synefrine is nooit aangetoond dat het helpt bij afvallen. Er zijn echter wel gezondheidsklachten gerapporteerd, onder meer hartritmestoornissen vooral wanneer het gecombineerd wordt met cafeïne. Lees meer hiervoor op: Citrus Aurantium (synefrine) wellicht niet zo onschuldig. Synefrine is geen illegale stof, is geen doping en valt ook niet onder de Wet op de Geneesmiddelenvoorziening. Of sprake is van synefrine in de gevonden afslankpillen is trouwens niet duidelijk.

Eigen Kracht-campagne

Uit eigen onderzoek en ervaringen is vaker gebleken dat mensen soms afslankpillen slikken zonder exact te weten wat er daadwerkelijk in zit en wat de effecten van de pillen zijn. Binnen de Eigen Kracht-campagne worden daarom sporters in fitnesscentra op de mogelijke gezondheidsklachten gewezen van afslankpillen middels de poster “Hyperwoman. De vrouw die nooit slaapt” (zie afbeelding rechtsboven).

Dossier: