EN  |  FR

Nieuwe sportvoedingsboeken

afbeelding bij Nieuwe sportvoedingsboeken

Recent verschenen er twee nieuwe sportvoedingsboeken: ‘Alles over sport en voeding’, van het Voedingscentrum, en ‘Sportvoedingsatlas’ van de bekende sportdiëtisten Carlien Harms-Aris en Tiny Geerets. Het eerste boekje richt zich op het grote publiek dat wat meer wil bewegen en het tweede boek is, zoals de titel al doet vermoeden, een echt boekwerk. Eigen Kracht nam ze onder de loep.

Een behoorlijk overzicht van goede boeken op het gebied van voeding, sportvoeding en supplementen krijg je in de boekensectie van onze website. Zowel beginners als gevorderden vinden er iets van hun gading. De twee boeken die we hieronder bespreken, vallen ook in die twee categorieën.

Eerlijk over supplementen?

Wie iets over gezonde voeding wil weten is bij het Voedingscentrum aan het juiste adres. Een fraaie website, waar veel op te vinden is en ook overzichtelijk en makkelijk te navigeren is. Over afslanken, voedingsveiligheid, calorieën, vitamines/mineralen, en nog veel meer, het wordt allemaal helder en duidelijk gepresenteerd. En met behulp van de Eetmeter op de website kun je ook je eigen voedingslogboek bijhouden; je vult de dingen die je eet en drinkt over de dag in, en je krijgt precies te zien hoeveel calorieën, koolhydraten, eiwitten, vet, verzadigd vet, zout en andere voedingsstoffen je consumeert. Plus dat je begeleidend commentaar krijgt over een te hoge/lage consumptie van bepaalde voedingsstoffen. Kortom, wij verwijzen geregeld naar het Voedingscentrum als betrouwbare bron over voeding voor een groot publiek.

Dan is het jammer, dat het Voedingscentrum bij het doen verschijnen van het boekje ‘Alles over sport en voeding’ wat mager voor de dag komt. Natuurlijk is een gezonde en gevarieerde voeding de belangrijkste basis voor een sporter, dat staat buiten kijf, maar voor wie echt pittig sport of fitnesst en zijn/haar voeding in orde wil hebben, heeft aan dit boekje niet echt een gids in sportvoedingsland. Die vindt toch te weinig over voeding rondom de training, nutrient timing dus, of over het manipuleren van de voedingsverhoudingen voor de opbouw van spiermassa en/of het verlagen van het lichaamsvetpercentage.

En de stelling dat alle sportvoedingssupplementen onzinnig zijn, behalve creatine, zoals in ‘Alles over sport en voeding’ wordt beweerd, is veel te kort door de bocht. Zeker, het gros van de sportvoedingssupplementen zet geheel geen zoden aan de dijk, en is het geld wat er voor wordt neergeteld dan ook absoluut niet waard. Toch zijn er supplementen die naast een goed uitgekiende voeding de sporter een dienst kunnen bewijzen. Dat is ook de mening van NOC* NSF die op hun website een advies geven over welke (sport)voedingssupplementen volgens hen voldoende ‘bewezen werking’ hebben om nuttig te kunnen zijn voor sporters.Op die lijst staat meer dan alleen creatine.

Naar verluidt is er een nieuwe editie van ‘Alles over sport en voeding’ in de maak. We kijken er naar uit.

Sportvoedingsatlas

De ‘Sportvoedingsatlas’, met als ondertitel ‘Een wereld te winnen’, is een kloek boek van zo'n 400 pagina’s, onder redactie van Claudia Smit. Het is een uitgebreider en meer up to date versie van de ‘Sportvoedingswijzer’ (2005), geschreven door dezelfde sportdiëtisten, Carlien Harms-Aris en Tiny Geerets, dat zijn sporen in de sportwereld heeft verdiend. Van dezelfde auteurs verschenen ook Sportkookboek 1 en 2, die bescheiden bestsellers werden.

Zoals te verwachten valt, begint de ‘Sportvoedingsatlas’ met basisvoeding. In ‘Deel I: Gezonde basisvoeding’  krijgt je aan de hand van De Schijf van Vijf inzicht in waar een gezonde basisvoeding uit moet bestaan. Daarna worden in verschillende hoofdstukken uitgebreid de energiebehoefte, de macronutriënten (koolhydraten, vetten, eiwitten en alcohol), de vitamines en mineralen, voedingsvezels en het vaak onderschatte onderwerp ‘vocht’ behandeld. In ‘Deel II’ komt de sportvoeding aan bod. Dan gaat het onder andere om zaken als eten en drinken rondom wedstrijden en trainen (nutrient timing), herstel na de wedstrijd en supplementen. In ‘Deel III’ komt de voeding voor verschillende doelgroepen aan bod, zoals vegetariërs, vrouwen, ouderen, jeugd, diabetici, maar ook afslankers, sporters die gewicht moeten maken, sporters die bepaalde voeding niet mogen hebben (glutenintolerantie) en een speciaal hoofdstukje voor sporters die zich aan de Ramadan moeten houden.

De afsluitende delen IV en V van het boek gaan over hoe voeding te bereiden en bewaren en hoe je dat hygiënisch doet. Bepaald niet overbodig, want een gebrekkige hygiëne in de keuken zorgt jaarlijks voor heel wat voedselvergiftigingen. Vanwege het grote succes van de sportkookboeken, hebben de auteurs het slothoofdstuk geheel aan goede en smakelijke recepten besteed. Kortom, een goed en compleet boek voor de sporter die werk wil maken van zijn voeding.

Een paar kleine kanttekeningen moeten ook worden gemaakt. Bij het hoofdstuk over supplementen wordt het voor de topsporter belangrijke NZVT-systeem (op doping gecontroleerde supplementen) slechts summier in een voetnoot genoemd. De informatie over creatine is degelijk, maar niet helemaal up to date en ook de bespreking van de bekende ‘testobooster’ had steviger gekund. In hoofdstuk 14 over ‘gewichtsklassesporters’ wordt niks gezegd over het lichaamsvetpercentage en wat daar de minimale waarden van zijn. In de 2e editie van het boek worden deze kleine minpuntjes ongetwijfeld gecorrigeerd.

‘Alles over Sport en Voeding’ – (81 pagina’s) – uitgave van het Voedingscentrum, 2012.   Prijs:  € 7,95.

 

‘Sportvoedingsatlas – Een wereld te winnen’  (408 pagina’s) – door Carlien Harms & Tiny Geerets onder redactie van Claudia Smit. Uitgeverij Arko Sports Media – 2012. Prijs:  € 42,35.

Dossiers: