EN  |  FR

Buikspieren op bestelling

Een goede haan die is niet vet. Het ultieme kenmerk van de mensenhaan is dan ook het wasbordje, de fitnessterm voor buikspieren. Vroeger moest je op je voeding letten en je buikspieren trainen om een wasbordje te ontwikkelen. Hoeft allemaal niet meer. Je kunt ze gewoon bestellen bij de cosmetisch chirurg. Hoeveel had U er willen hebben?

Het begon midden jaren tachtig met kuitimplantaten. Kuiten zijn notoir koppige spiergroepen, die zelfs met intensieve training en gebruik van anabole steroïden soms stelselmatig elke groei weigeren. Vooral donkere bodybuilders worstelen nogal eens met wat in vaktermen ‘een hoge kuitimplant’ heet. Steeds vaker werd daarom in wanhoop aangeklopt bij de cosmetisch chirurg, die niet te beroerd was om de atleet aan een paar kuitimplantaten te helpen. Toppers als Flex Wheeler en Shawn Ray zouden er dankbaar gebruik van hebben gemaakt. In de decennia daarna volgden borstspierimplantaten, biceps, triceps, bilspieren… en nu zijn er ook buikspieren te koop. Je kunt een four-pack of een six-pack aan laten meten, en wie echt wil opvallen, geeft wellicht opdracht voor een eight-pack. Alsof het koffiepads zijn.

Poppendokters

De chirurg die ook buikspieren in de aanbieding heeft, heet Howell Tiller, woonachtig in Miami. In één oogopslag ziet hij of er een ‘Extreme Makeover’ nodig is, en of de cliënt (zeg nooit ‘patiënt’, want dat is voor zieken en mensen met geduld) misschien een wilskrachtige kin moet combineren met een nieuw voorhoofd of een wasbordje. Kwestie van hoe je jezelf in de markt wilt zetten. Als daar een heel nieuw uiterlijk voor nodig is, dan doen we dat gewoon?
Maar wat nu als je weer aangekomen bent en ook het ‘fraaie’ wasbordimplantaatje weer ondergesneeuwd is door een verse vetaanvoer? Gewoon weer weg laten zuigen? Zo doemt een toekomst op van een ‘lichaam’ dat op gezette tijden chirurgisch bijgesteld en opgepimpt moet worden. Van mannen die voortdurend onder het mes moeten, tot er na de pensioengerechtigde leeftijd eigenlijk niks meer te vervangen valt. Klinkt niet erg aantrekkelijk.

Toenemende druk op het uiterlijk

De druk om er goed uit te zien is de afgelopen 20 jaar enorm toegenomen. In Nederland wil 78 procent van de vrouwen iets aan haar lichaam doen, zo blijkt uit een onderzoek van Trendbox. In 2000 bedroeg dat percentage nog 68 procent. De ontevredenheid over het uiterlijk lijkt epidemische vormen aan te nemen. Ook mannen moeten aan de bak, en worden steeds vaker gedwongen de gang naar de cosmetische kliniek en het fitnesscentrum te maken om het uiterlijk op te fleuren. In een dienstenmaatschappij als de onze, draait veel, zo niet alles om het sleutelbegrip ‘representativiteit’. Zie de link ‘Mannen onder het mes’, boven. Meer over de druk op het uiterlijk vind je hier en op het aanstaande EFAA-congres 16 & 17 februari in Noordwijkerhout, draait een van de lezingen die Dopingautoriteit daar geeft, over Het ideale uiterlijk. Buikspieren of andere implantaten zijn er niet te halen, wel stof tot nadenken.

Dossier: