EN  |  FR

Denk eraan, dames!

Een fors deel van fitnessminnend Nederland bestaat uit dames die slanker, strakker en soms ook sterker willen worden. Die gaan in het fitnesscentrum vaak helemaal los op loopbanden, stairclimbers en stationaire fietsen, al dan niet onder begeleiding. In hun verlangen overtollige ponden kwijt te raken en fraaier gevormd te raken, zien ze soms door de Bosuballen het bos niet meer. Een aantal tips om de vrouwelijke fysiek weer op de rails te krijgen.

Nee, hier geen ‘rant’ over belabberde begeleiding of – in de budgetslag om de klant – geheel ontbrekende begeleiding, maar een bescheiden pleidooi om een aantal dingen anders aan te pakken en/of te bekijken. We beginnen de toer langs begrijpelijke bloopers met een krachtige ontkenning van een veelgehoorde uitspraak:

Fitness is zo zaai…

Je hoort het nogal eens en ook de makers van apparatuur laten vaak hun oren hangen naar die mantra. In paniek schieten ze in de big crunch van ultrakort én ultra-efficiënt: twee keer per week 2 x 4 minuten flitsfitness, dat moet zelfs voor een overvolle agenda geen probleem zijn. Het punt is wel dat je op die manier van fitness een soort corvee (Jij doet de vaat vandaag!) maakt. Beter is het mensen wat meer kennis en gevoel voor training bij te brengen.

Angst voor het ijzer

De angst voor het ijzer (lees: krachttraining) onder vrouwen is bekend. Ze zijn bang dat trainen met gewichten hen zwaarder én zwaarder gespierd zal maken. Die angst is onterecht. Moeten mannen al hard trainen om flink spiermassa op te bouwen, voor vrouwen is dat helemaal een hels karwei. Ook voor de pomp hoeven ze niet bang te zijn, want die verdwijnt na het verlaten van het fitnesscentrum als sneeuw voor de zon. Krachttraining helpt vrouwen juist slanker en gevormder te worden. We laten personal trainer Sandra van de Kamp aan het woord.

Wie maar 2 keer per week naar het fitnesscentrum gaat, kan beter voor krachttraining kiezen en de cardio verrichten in de vorm van rondje joggen, fietsen, de auto wat vaker laten staan en de trap nemen in plaats van de lift. Kost niks, werkt wel.

Instabiele oppervlakten

Op een of andere manier worden vrouwen aangetrokken door instabiele oppervlakten. Vandaar dat ze het zo vaak over ‘balans’ hebben. De Zwitserse bal doet het dan ook heel goed in de fitnesscentra. Daar wordt de bal nogal eens oneigenlijk ingezet door er een instabiele krachttraining van te maken. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. In dit filmpje laat krachttrainer Hans Kroon zien hoe je de bal nuttig kan gebruiken voor coretraining. Zijn advies is: maak er geen Cirque du Soleil van. Daar heeft hij een punt.

Niet te multifunctioneel

Vrouwen zijn multifunctioneel, mannen eendimensionaal. Dat is al een tijdje zo. In fitness is een groot aandeel van het wisselende ‘bewegingsaanbod’ afgestemd op vrouwen. Die houden van variatie en lijken zich snel te vervelen (cirkel is rond). Al die multifunctionaliteit echter heeft een nadeel: de activiteiten zijn vaak te divers om echt zoden aan de dijk te zetten. Het is beter om een overzichtelijk trainingsprogramma op te stellen en daar dan tenminste 6-8 weken op te trainen. Zo krijg je een beeld van de effectiviteit van het programma en weet je waar je moet bijstellen.

Kort woord over voeding en beweging

Cardio, indoor of outdoor gedaan, is een goede manier om wat aan je conditie te doen, maar is niet de beste manier om af te slanken. In de strijd tegen overgewicht is het aanpassen van je voeding het belangrijkst. Het is makkelijker om een dag 500 kcal minder te eten dan 1 uur op de loopband te moeten om die hamburger eraf te werken.

Dossiers: