EN  |  FR

Gaan we persoonlijk worden? (2)

Was je net lekker begonnen met sporten en merk je nu al dat de smoesjes om deze week het sporten even over te slaan wel erg makkelijk komen, dan is het wellicht tijd voor een andere aanpak. Meer bewegen moet je namelijk leren en dat is niet makkelijk. Een personal trainer kan je dat meer bewegen aanleren. Maar dan heb je wel een goede nodig.

Eerder (zie Gaan we persoonlijk worden?) las je al dat het aanbod van PT-ers in Nederland een tikkie onoverzichtelijk is. Dat brengt een risico met zich mee als je bijvoorbeeld in tien PT-sessies je dat gevoel van ‘meer bewegen is lekker’ eigen wilt maken. Per slot van rekening investeer je dan al gauw een kleine driehonderd euri in jezelf. Met de volgende vragen voorkom je dat je door een beun maandenlang in de lappenmand belandt.

Trek je plan

Voordat je op zoek gaat naar een PT-er, stel je jezelf eerst een paar kritische vragen. Hoe vaak wil je gebruik maken van een personal trainer en hoe vaak in de week wil je dat? Houd daarbij rekening met je eigen mogelijkheden, je inschatting hoe snel je een blijvend actieve levensstijl kunt aanleren en natuurlijk je budget. Een gangbare prijs voor één PT-sessie ligt rond de dertig euri. Er zijn ook PT-ers die met kleine groepen van drie tot vijf mensen werken. Op die manier kun je voor een zelfde totaalbedrag heel wat meer sessies inplannen. Denk ook na over de vraag waar je aan de slag wilt. Bij je thuis? In een fitnesscentrum? Buiten? Er zijn ook PT-ers die een eigen fitnessruimte aan huis hebben.

Stel je vragen

Heb je iemand gevonden, dan controleer je of hij of zij competent is. Een gedegen basisopleiding is een eerste voorwaarde. Goede opleidingen vind je hier. Vraag vervolgens hoe actueel zijn of haar kennis is. Heeft ‘ie een aanvullende cursus PT gedaan? Neemt ‘ie regelmatig aan bijscholingen deel? Hoelang is ‘ie al werkzaam als instructor of PT-er?
Het gaat om jouw lijf en dat je je fitter wilt voelen, geeft al aan dat dat lijf niet al teveel kan hebben. Heeft je beoogde PT-er een EHBO-diploma (inclusief reanimatie)? Vraagt ‘ie naar je medische verleden? Verlangt ‘ie een doktersverklaring?
Veel PT-ers zijn nog niet lang met hun vak bezig, maar vraag altijd naar referenties. Vraag of je een van zijn of haar huidige klanten mag bellen of dat je met zijn (voormalige of nog huidige) werkgever in contact kan komen.
Vooruitgang voel je wel, maar op papier gezet geeft het je meer zekerheid. Vraag op welke manier ‘ie je vooruitgang meet en vastlegt.
Informeer naar zijn of haar netwerk. Zijn er vaste contacten met huisartsen, diëtisten, fysiotherapeuten, etc. Vraag waar ‘ie zijn gespecialiseerde kennis vandaan haalt. Heb je bijvoorbeeld last van je rug, overlegt ‘ie dan met een (sport-)fysiotherapeut over een aangepast programma?
Ook niet onbelangrijk, hoe zit het met verzekeringen. Dekt zijn of haar verzekering de kosten als er wat met je gebeurt tijdens een sessie?
Eveneens niet onbelangrijk, hoe zit het met het in rekening brengen van de persoonlijke prijzen? Is de uurprijs all-in of komen er allerlei zaken zoals testen, reiskosten, nieuwe trainingsschema’s, etc. nog apart bij? Hoe zit het als je onverhoopt een sessie moet doorschuiven naar een ander tijdstip?

En let naast dit alles ook op persoonlijkheid. Het moet natuurlijk wel klikken, want het is waarschijnlijk die bulderende gymleraar, die brullende sergeant, die jennende badmeester of die scheldende voetbaltrainer geweest die je zo inactief heeft gemaakt.