EN  |  FR

Anabool in de avond

Je hebt ochtendmensen en avondmensen en dat ligt allemaal aan je bioritme. Maar wat nu als je een ochtendmens bent en uit onderzoek blijkt dat je beter ’s avonds kunt gaan trainen omdat je dan meer spieren opbouwt? Je volcontinu in de avonden storten of toch hardnekkig vasthouden aan de ochtendstond?

Hormonen hebben ook zo hun eigen ‘stonden’. Voor testosteron en cortisol geldt beiden dat de ochtendstond een hormonale piek in de mond heeft. Maar, waar testosteron een krachtige eiwitopbouwer is, werkt het stresshormoon cortisol eiwitafbraak juist in de hand. Uiteindelijk is dan van belang waar hormonaal het accent ligt, op anabolisme of katabolisme. Een paar Australische bewegingswetenschappers gingen op onderzoek uit. Bij hun studenten. Die moesten trainen. ’s Ochtends of ’s avonds. Een uur lang.

Training en bioritme

Dertien jonge studenten (met gemiddeld 1 jaar training achter de rug) moesten op twee momenten een zwaar (75% 1RM) krachttrainingsprotocol afwerken van acht oefeningen. De ene training was om 6.00 ’s ochtends en de ander om 18.00 ’s avonds. Voor elk van de acht oefeningen deden ze drie sets van 8-10 herhalingen. Voor, tijdens en na de training werd bloed afgenomen om de hormoonspiegels te kunnen bepalen. Vergeleken de onderzoekers de twee groepen met elkaar, dan bleek de avondgroep niet alleen met een lagere cortisolspiegel te starten, maar en ook tijdens en na de training een voor spieropbouw gunstiger testosteron/cortisol verhouding te hebben. De verschillen waren weliswaar niet gigantisch, maar toch significant genoeg om voor de anabolere avonden te kiezen. Het onderzoek van Stephen Bird en Kyle Tarpenning, gepubliceerd in Chronobiology International, vind je hier.

Trainen zo het uitkomt?

Nu heeft niet iedereen altijd ’s avonds zin en/of tijd om te trainen. Misschien komt het ’s ochtends gewoon beter uit of ben je ’s ochtends een stuk energieker. Je zou na een dag zware dwangarbeid ’s avonds hormonaal misschien wel eens een stuk minder okselfris kunnen zijn dan ’s ochtends. In dat geval is de ochtend toch te prefereren. Overigens ervaren de meeste mensen een vaste trainingstijd als het makkelijkst vol te houden. Zodra je voortdurend met trainingstijden gaat wisselen, wordt het smoezenboek wagenwijd opengeslagen.
Het goed bijhouden van een trainingslogboek kan veel informatie bieden over de pieken en dalen van je prestatievermogen. Die informatie kun je dan bijvoorbeeld gebruiken om te achterhalen op welke dagen je het meest fit bent. Stel, je traint drie dagen per week, maandag-woensdag-vrijdag, dan zou je dat een maand kunnen doen, om daarna een maand lang op dinsdag-donderdag-zaterdag te trainen. Mogelijk dat er een verschil in kracht- en uithoudingsvermogen opduikt. Het is verder natuurlijk ook verstandig om je trainingsdagen niet te plannen op dagen die toch al erg druk zijn. Je moet de belasting verstandig spreiden, of het nu de ochtend-, de avond- of de maandstond betreft.

Dossier: