EN  |  FR

Bigger, Stronger, Faster

afbeelding bij Bigger, Stronger, Faster

Vandaag gaat het project Pure Kracht officieel van start. In de accommodatie van Fitland te Mill zullen de acht zorgvuldig geselecteerde deelnemers voor het eerst kennismaken met elkaar, het projectteam alsmede hun topbegeleidingsteam. Het project Pure kracht laat in een periode van acht maanden zien dat met een uitgebalanceerd programma van krachttraining, voeding en mentale begeleiding grote resultaten te boeken zijn zonder het gebruik van dopinggeduide middelen.

Als je ontdekt dat je grote helden neppers zijn, problematische ego’s die vaak typisch junkengedrag vertonen, wat doe je dan? Blijf je ze trouw of ga je niet mee in de leugen die veel helden – rijk of niet – van hun leven gemaakt hebben? Chris Bell besloot het laatste en maakte een documentaire over die leugen, een die snijdt tot op het bot en zelfs zijn eigen familie verdeelt.

De Bell brothers

Chris Bell en zijn broers waren als kinderen, opgroeiend in de jaren tachtig, grote fans van de Amerikaanse showworstelaars, vooral van Hulk Hogan. Dat waren hun helden, net als Conan en Rocky. En helden bedriegen de boel niet. Toen ze een jaar of 20 waren, begrepen ze intussen wel dat het worstelen nep was, gewoon theater waar die mannen een flink salaris voor vingen. Dat was aanvankelijk een schok, maar het hoorde bij het opgroeien, bij volwassen worden en de realiteit onder ogen zien. Een grotere schok dan te ontdekken dat Andre the Gigant en zijn aartsvijand Big John Studd in feite dikke vrienden waren, was het feit dat die mannen niet alleen anabolen gebruikten, maar ook coke en marihuana, plus allerlei uppers en downers, kortom, dat het gewoon hele gespierde drugsverslaafden waren. Maar als ze in allerlei talkshows verschenen en ze daarover vragen kregen, kwamen ze allemaal met hetzelfde excuus, ‘Ja, ik heb vroeger wel eens een paar keer anabolen gebruikt, maar dat is lang geleden en het is slecht voor je gezondheid.’

Dat gemakkelijke liegen begon Chris Bell steeds meer te hinderen. Maar Chris zag tevens welk effect die leugens op zijn gebruikende broers had: zijn oudste broer Mike – Mad Dog – Bell probeert als midden veertiger tevergeefs weer aan de bak te komen in het showworstelen, heeft een zelfmoordpoging gedaan en blijft zijn huwelijk met behulp van anabolen naar de knoppen helpen, en jongste broer Mark – Smelly – Bell houdt zijn moeder nog steeds voor dat hij een cleane powerlifter is, met een bank van 315 kg. Een van de allersterkste kanten van de documentaire is, dat het laat zien hoe families worstelen met de side effects of being American, van een cultuur waarin winnen ‘whatever it takes’ hoog in het vaandel staat en er niet echt op de ‘collateral damage’ gekeken wordt.

Tour de force

Chris Bell heeft twee jaar aan zijn documentaire gewerkt, en het is ongelofelijk hoeveel bekende figuren hij voor de camera heeft weten te krijgen, van artsen, wetenschappers, dopingonderzoekers, advocaten, politici, gym rats, bodybuilders, show worstelaars, muscle freaks, life extension-adepten en sporters als Ben Johnson, Carl Lewis, Floyd Landis en Barry Bonds, en nog vele anderen. Tijdens het kijken wordt je voortdurend heen en weer geslingerd, want Chris Bell heeft geen zwart/wit documentaire gemaakt, maar een beeldverslag van vlees en bloed, waarin de voor en tegens elkaar in hoog tempo afwisselen. Uiteindelijk blijft er toch het gevoel van een ‘cheating culture’, waarin alles wat je voor goed en waar houdt wordt opgeofferd om maar als winnaar uit de bus te komen.
De eye opener van Chris Bell kende de afgelopen jaren een paar illustere voorgangers, zoals Bowling for Columbine (over het vuurwapenbezit in Amerika) en Supersize Me (fastfood), die ook gaan over de neveneffecten van de Amerikaanse cultuur. Met de huidige kredietcrisis die uit the States is overgewaaid, is daar weer een zeer ongewenste, nu wereldwijde, bijwerking bijgekomen.

Van ‘Bigger, Stronger, Faster’ van Chris Bell is nog geen ondertitelde versie te koop, wie behoorlijk Engels kent en zijn aandacht erbij houdt kan het prima volgen. En voor een Euro of 18 hoef je het niet te laten. De documentaire is ook uitstekend geschikt als lesmateriaal. Waarschuwing: op Youtube staat een link 'Bigger, Stronger, Faster 2008 Movie online', die suggereert dat je de hele film gratis online kunt bekijken, maar het is een 'Trojan' (een inlsuiper, zeg maar), dus beter niet op klikken. Het Sport & Fitness artikel Anabolen in Amerika geeft nog meer achtergrondinformatie.

Dossiers: