EN  |  FR

Bezint eer ge begint

De zomer is weer bijna voorbij en als dat buikje je op het strand echt in de weg zat, dan denk je wellicht; nah, toch maar eens beginnen met sporten. Goed plan, maar hoe lang geleden was het dat je voor het laatst wat intensiever bewoog dan dat sprintje om de touringbus te halen? Jaarlijks vallen er in Nederland bijna honderdvijftig sportdoden. Je even laten keuren voor je begint, is geen overbodige luxe. Meestal wordt je sportkeuring door je zorgverzekeraar volledig vergoed.

Het is opmerkelijk, maar ‘plotse dood’, zoals het verschijnsel heet waarbij een iemand zonder zichtbare aanleiding tijdens het sporten ineens overlijdt, komt vaker voor bij sporters dan bij niet sporters. Recente voorbeelden van sporters die het overkwam zijn de voetballers Marc-Vivien Foe (Kameroen) en Miklos Feher (Hongarije). De belangrijkste oorzaak voor een plotse dood is een aangeboren hartafwijking. Die komt weliswaar bij niet-sporters even vaak voor als bij sporters, maar manifesteert zich bij sporters eerder, omdat ze zich vaker en zwaarder fysiek inspannen. Na je 35ste is aderverkalking van je kransslagaderen vaak de oorzaak van een plotse dood tijdens het sporten. Van het aantal sportdoden in Nederland is ongeveer de helft professioneel sporter en de andere helft is recreant. Voor mannen loopt het vaker fataal af dan voor vrouwen. De reden daarvoor is niet bekend.

Vage klachten, ff checken

Uit onderzoek blijkt dat plotse dood vaak vooraf wordt gegaan door vage, a-typische klachten als sneller moe zijn, een beetje duizelig worden tijdens de inspannning, sneller kortademiger zijn, enz. Dat zijn van die klachten die sporters vaak afdoen met ‘ach, ik was een beetje verkouden vorige week’ of ‘ik had niet voldoende gedronken.’ Als je dit tijdens het sporten overkomt, is het verstandig je even te laten nakijken. Dat kun je natuurlijk door je huisarts laten doen, maar een Sport Medische Instelling is daarin gespecialiseerd. Je vindt een overzicht hier.
Heb je lang niet gesport en wil je weer beginnen, verwar dan het beheersen van de techniek van je favoriete sport niet met het gebrek aan conditie. Met deze eenvoudige digitale test kun je makkelijk vast stellen of je zonder meer weer kunt beginnen met sporten of dat je er verstandig aan doet erg rustig en eventueel professioneel begeleid te beginnen. Het is anoniem, dus je kunt eerlijk zijn. De meeste zorgverzekeraars zien het belang in van verantwoord sporten. Sportkeuringen worden vaak volledig vergoed. Check het dus even bij je zorgverzekeraar of kijk op dit overzicht.

Weten en zweten

Naast een plotse dood is er nog ander sportleed dat je kunt voorkomen of waar je met een deskundige behandeling weer snel vanaf komt. De website die je alle informatie daarover biedt, is om onduidelijke redenen onlangs veranderd en opgedeeld. Het is daarom een beetje een onoverzichtelijk zootje, maar met wat geduld en klikken biedt sportzorg.nl en sportzorginfo.nl je voldoende informatie om te voorkomen dat de uitdrukking ‘hardlopers zijn doodlopers’ waar wordt.