EN  |  FR

Dossiers

In de verschillende dossiers staan de belangrijkste webberichten op jaar gerangschikt. Het maakt het mogelijk een snel overzicht te krijgen van wat er op verschillend gebied geschreven is en je verder in een onderwerp te verdiepen. Soms zul je daarbij merken - zeker wanneer tussen webberichten enkele jaren of meer liggen - dat de nieuwste informatie de oudere onderuit haalt. Kwestie van voortschrijdend inzicht...

Armen

In het dossier 'Armen' staan de belangrijkste webberichten over het trainen van de biceps en triceps. Biceps krijgen bij rug al heel veel te doen, en de triceps moeten hard werken bij alle drukoefeningen als bankdrukken, front press en dergelijke. Bij een total body training worden armen daarom meestal niet meer apart getraind. Bij een push-pull systeem (drukoefeningen en trekoefeningen worden apart gedaan) worden triceps aan het eind van de keten borst-schouders-triceps gedaan en de biceps na rug.

Lees meer

Borst

In het dossier 'Borst' staan de belangrijkste webberichten over het trainen van de borst. Bankdrukken, schuindrukken, dippen zijn de bekendste basisoefeningen voor borst. Flyes en Pec-Deck de bekendste isolatie-oefeningen. De drukoefeningen doen met dumbbells heeft het voordeel dat je dieper kan zakken en boven de borst beter kan aanspannen. Het nadeel is dat je twee gewichten in evenwicht moet houden en dat je wat minder gewicht kan gebruiiken. Wissel halters en dumbbells af voor een complete ontwikkeling.

Lees meer

Buik

In het dossier 'Buik' staan de belangrijkste webberichten over het trainen van de buik en over apparaten om de buikspieren te trainen. Wie de benen en rug pittig traint, laat de buikspieren ook al hard werken. Een reden waarom bodybuilders hun buik vaak pas gaan trainen als ze in wedstrijdvoorbereiding zijn. Er zijn veel buikspierapparaten in omloop die lokaal het vet van de buik zouden verbranden. Allemaal niet waar. De beste manier om een wasbordje te krijgen is het trainen van grote spiergroepen en het aanpassen van je voeding, zodat je lichaamsvetpercentage zakt naar 10-12%.

Lees meer

Eiwit

In het dossier 'Eiwit' staan de belangrijkste webberichten over eiwit. Het belang van eiwit wordt steeds duidelijker: het verhoogt de stofwisseling, het dempt de honger... en eiwit bouwt spiermassa op. Een warmere aanbeveling voor diëters en spierenfanaten laat zich nauwelijks denken. Voor beide categorieën geldt: 2 gram per kg lichaamsgewicht per dag. Wij denken aan kip, kwark, vis, soja-eiwit (jawel!) en nog zo wat magere eiwitten. Ook een goed getimede eiwitshake rond de training helpt herstel en groei te bevorderen.

Lees meer

Rug

In het dossier 'Rug' staan de belangrijkste webberichten over het trainen van de rug. De rug is na benen de grootste en meest complexe van alle spiergroepen. Goede basisoefeningen zijn deadliften (al te vaak vergeten klassieke oefening), bent-over barbell rowing, chinnen en zittend kabelroeien. Kabels geven het voordeel dat je eenarmig kunt werken en delen van de rug wat meer kan isoleren. De trapezius wordt meestal als onderdeel van de rug getraind, maar ook wel bij de schoudertraining meegepakt.

Lees meer

Supplementen

In het dossier 'Supplementen' staan de belangrijkste webberichten over supplementen. Er zijn meer soorten supplementen dan er auto's bij een middelgrote dealer staan. De meeste supplementen doen nog niet een tiende van wat ze beloven. Daarom denken wij bij supplementen altijd aan een heel mager spaarvarkentje. Daarnaast zijn er vervuilde en 'gedrogeerde' supplementen. Maar er zijn supplementen die hun nut hebben voor het opbouwen van spiermassa of het verlagen van het lichaamsvetpercentage. Eiwit, creatine, bèta-alanine, cafeïne, groene thee. Misschien ook visolie en glutamine. Maar het belangrijkste supplement blijft Eigen Kracht.

Lees meer

Vet

In het dossier 'Vet' staan de belangrijkste webberichten over vet. Omdat vet ruim twee keer zoveel calorieën levert als eiwit en koolhydraten, moet je met vet een beetje oppassen. Misschien moeten we zeggen: aanpassen. Dat betekent wat minder bakken en braden en wat meer wokken. Maar laat de vaste verzadigde vetten niet helemaal links liggen. Ze zijn namelijk belangrijk voor de productie van testosteron, een hormoon dat van niet geringe betekenis is voor de opbouw van spiermassa. Je kan het maar in het achterhoofd houden...

Lees meer