EN  |  FR

Belang van voeding

Iedereen is het erover eens dat je met training geen goede resultaten bereikt als je niet op je voeding let, en dat geldt voor alle sporten. Voeding levert de energie en de bouwstoffen voor inspanning, herstel en groei. Wie spieren wil opbouwen doet er dus goed aan op zijn voeding te letten, en wie wil afslanken ook. Geen van beiden is domweg een kwestie van meer of minder eten alleen. De voedingsverhoudingen en de kwaliteit van de voeding spelen ook een belangrijke rol. Voor je gezondheid is het van belang dat je gevarieerd en verstandig eet, met andere woorden: hele vette en suikerrijke voedingsmiddelen met mate gebruikt en volop groenten en fruit consumeert. Hoe een volwaardige voeding eruit ziet, kun je vinden op de website van het Voedingscentrum.

Omdat het opbouwen van spiermassa en/of het verlagen van het lichaamspercentage op onze website de invalshoeken voor voeding zijn, wijken we hier en daar stevig af van de algemene adviezen over voeding. Zo adviseren wij zowel voor de opbouw van spiermassa als voor het afslanken een verhoging van de (magere) eiwitconsumptie tot 2 gram per kg lichaamsgewicht per dag, terwijl het algemene voedingsadvies op 0,8 gram eiwit per kg lichaamsgewicht per dag staat. Daarnaast benadrukken wij in beide gevallen het belang van krachttraining. Dat ligt in het geval van spieropbouw natuurlijk voor de hand, maar krachttraining als middel om bij dieet spierafbraak tegen te gaan is bij minder mensen bekend. Een goede moderne introductie tot de sportvoeding die aansluit bij wat je hier verder over voeding kunt lezen, is de Athlete's Guide to Sports Nutrition.

Voeding, dat is onze vaste overtuiging, kan een enorme rol spelen bij het veranderen van de lichaamssamenstelling en het bevorderen van kracht en gezondheid. Reden dat het een van de pijlers van het geïntegreerde trainen op Eigen Kracht is.