EN  |  FR

Citrus Aurantium (synefrine, octopamine)

Toen in 2004 wereldwijd overheden het gebruik van Ephedra-planten in afslanksupplementen verboden, gingen supplementenbedrijven op zoek naar alternatieven. Ze vonden die onder meer in de Aziatische citrusvrucht Bitter Orange, die groeit aan de boom Citrus aurantium. Extracten van Citrus aurantium bevatten stoffen die lijken op de stoffen in Ephedra. De belangrijkste daarvan is synefrine, maar in Citrus aurantium zit ook het verwante octopamine. Synefrine staat niet op de dopinglijst van WADA, octopamine wel.

Experts op het gebied van het traditioneel gebruik van kruiden vonden de komst van de afslanksupplementen met synefrine maar raar. Aziatische kruidengenezers gebruikten Citrus aurantium al eeuwen tegen darmproblemen en een keur van andere aandoeningen, en maakten van de bloemen van de plant rustgevende middelen, maar gebruikten Citrus aurantium niet tegen overgewicht. Volgens fundamenteel onderzoek, waarin chemici het effect van de bestanddelen van Citrus aurantium op vetcellen bestudeerden, is zo’n afslankeffect ook onwaarschijnlijk. Daar moet je trouwens wel bij bedenken dat in de meeste afslanksupplementen met Citrus aurantium ook nog andere stoffen zitten, zoals extracten uit thee of cafeïne.

Maar toch beweerden supplementenbedrijven dat extracten van Citrus aurantium de vetverbranding stimuleren, maar dan zonder de bijwerkingen die kleven aan het gebruik van efedrine en Ephedra. Inmiddels is duidelijk geworden dat in ieder geval een aantal ‘Ephedravrije’ afslanksupplementen met synefrine wel degelijk bijwerkingen hebben. Dat blijkt uit de medische vakbladen, waarin artsen verrassend veel gevallen hebben beschreven waarin gezonde mensen die supplementen met Citrus aurantium gebruikten hartritmestoornissen of beroertes kregen. Dat kwam omdat bestanddelen van Citrus aurantium de bloedvaten vernauwden, waardoor bloedtoevoer naar de hartspier of de hersenen gevaarlijk verminderde. “Ephedra free does not mean danger free”, zeiden de schrijvers van één van die artikelen.

Als je medicijnen gebruikt, kun je beter geen supplementen met Citrus aurantium slikken. In Citrus aurantium zitten stoffen die de werking van veel medicijnen kunnen beïnvloeden, waardoor je medicijnen misschien niet meer goed werken. Ook als je een hart- of vaatziekte hebt kun je Citrus aurantium beter links laten liggen.