EN  |  FR

Eigen Kracht, waar gaat dat over...?

Eigen Kracht is de campagne van de Dopingautoriteit voor de fitnessbranche en wil sporters informeren over de risico’s van gebruik van anabole steroïden, stimulantia en andere dopinggeduide middelen én over gezonde alternatieven om op Eigen Kracht gespierder of slanker te worden. In Nederland doen zo’n 3 miljoen mensen aan fitness en daarmee is fitness de populairste sportieve activiteit. Mensen hebben allerlei redenen om aan fitness te doen, maar naast gezondheid, worden cosmetische motieven als gespierder of slanker willen worden het vaakst genoemd.

Die doelen zijn natuurlijk prima te verenigen met werken aan een goede gezondheid, maar uit onderzoek blijkt, dat 1 op de 8 fitnessers juist vanwege die cosmetische motieven geïnteresseerd is in doping. En recente onderzoekscijfers laten helaas zien, dat het gebruik van dopinggeduide middelen, zoals bijvoorbeeld anabole steroïden, de laatste jaren is toegenomen. Een van de belangrijkste oorzaken voor dat gebruik is, dat veel fitnessers vaak nog onvoldoende weten over hoe ze moeten trainen en eten om sterker, gespierder of slanker te worden. Doordat resultaten uitblijven of teleurstellen komen ze in de verleiding hun persoonlijke doelen op een manier te willen realiseren die schadelijk is voor de gezondheid. Sporters een andere weg wijzen door het aanreiken van bruikbare en betrouwbare informatie, waar ze direct mee aan de slag kunnen, dat is de kern waar het bij Eigen Kracht om gaat.

Alles op Eigen Kracht

In onze campagnefilm ‘Alles op Eigen Kracht’ ontmoeten we vier sporters die Eigen Kracht ontdekt hebben. Het zijn klassieke ‘fitness-archetypen’, uit het leven gegrepen: een populaire gast die goed begeleid wordt in een sportschool waar ze weten hoeveel je kan bereiken met training, voeding en een beetje discipline. Een fitnessdame die achter de bar staat en sinds ze Eigen Kracht ontdekt heeft, de bezoekers van het fitnesscentrum graag vertelt over hoe belangrijk gezonde voeding is en dat je niet alles op ‘zware botten’ moet gooien. We komen ook de ‘twijfelaar’ tegen, die graag meer spiermassa wil en allerlei verhalen hoort over ‘middelen’. De twijfel verdwijnt als hij Eigen Kracht heeft ontdekt. En we hebben een senior ijzervreter die vast van plan is de fitste opa van Nederland te worden en al zijn hele leven in de geest van Eigen Kracht traint. Misschien herken je iets van deze fitnesstypen en wil je Eigen Kracht ook ontdekken. Dan ben je hier op de juiste plaats

Eigen Kracht: de website

Eigen Kracht.nl is dé website waar je op kunt bouwen voor alle informatie over training, voeding, supplementen en de risico’s van doping. Informatie die praktisch toepasbaar is en gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en/of ervaringen van experts aangevuld met gezond verstand. In ruim 20 jaar heeft Eigenkracht.nl een enorm archief met webberichten, artikelen en video’s opgebouwd. Doe er je voordeel mee!

In Pijlers van Eigen Kracht  leer je hoe je trainingsdoelen kunt stellen en gemotiveerd blijven, krijg je een integrale trainingsvisie, de basisprincipes van (kracht)training, en wordt het belang van herstel duidelijk gemaakt. Ook zijn er filmpjes van de belangrijkste oefeningen voor de verschillende spiergroepen van het lichaam. Bij Eigen Kracht Doelen krijg je vier aparte trainingsprogramma's, waarin verschillende accenten worden gelegd op afslanken of spiermassa opbouwen en waar je een heel jaar mee vooruit kan. Tenslotte krijg je basisinformatie over de zin/onzin van supplementen en de risico’s van anabole steroïden en andere dopinggeduide middelen in Doping en Supplementen. Ook kun je de Supplementenwijzer App downloaden, die voortdurend wordt bijgewerkt en aangevuld. Een topper, al zeggen we het zelf!

Kortom, snuffel eens op www.eigenkracht.nl en als er vragen zijn, dan horen we dat graag!

Inspirerende voorbeelden

Informatie en inspiratie zijn belangrijke voorwaarden voor het realiseren van persoonlijke fitnessdoelen als een sterker, gespierder of strakker lichaam. Informatie om je daarbij te helpen is ruim voor handen op de website, maar inspiratie is minstens zo belangrijk, en niets is zo inspirerend als mensen die erin zijn geslaagd op Eigen Kracht – zonder gebruik van allerlei pillen en injecties – een goed getraind, gezond lichaam op te bouwen. Een prestatie waar je trots op kunt zijn en je niet voor hoeft te schamen. Helaas kom je die inspirerende voorbeelden in de meeste Amerikaanse en Nederlandse bodybuilding en fitnessbladen zelden tegen. Ook de schema’s en trainingsadviezen die er doorgaans in worden gegeven zijn gebaseerd op ‘grootverbruikers’ en hebben maar heel weinig nut voor gewone mensen die op een gezonde manier aan hun lijf willen werken. 

Op onze website zijn die geloofwaardige en inspirerende voorbeelden wel te vinden die we Cleane Kneiters hebben genoemd. Je kunt hun foto’s bekijken en verhalen lezen, en als je zelf een ‘Cleane Kneiter’ in de dop denkt te zijn, dan kun je je aansluiten onder het motto ‘Join de Cleane Kneiters’. De voordelen die clean trainen heeft vind je hier.

Een sterke link met Eigen Kracht

Sportscholen en fitnesscentra spelen een belangrijke rol bij het ontwikkelen van een fitnessklimaat waarin gezondheid voorop staat en gebruik van anabolen en andere schadelijke middelen wordt afgekeurd. De Eigen Kracht campagne ondersteunen is een belangrijke stap in het schoon houden van de populairste sportieve activiteit in Nederland. Om aandacht te creëren voor de campagne, vragen we de eigenaren van sportscholen en fitnesscentra een link van onze website op hun eigen website te zetten. Daarmee wordt het belang van gezond sporten op eigen kracht nog eens extra benadrukt en is er ook op de homepage van het fitnesscentrum directe toegang tot de wekelijkse webberichten en de grote hoeveelheid informatie die op 
www.eigenkracht.nl te vinden is.

De Dopingautoriteit ondersteunt de fitnessbranche op tal van manieren: door gastcolleges op CIOS-opleidingen, ROC's Sport & Bewegen en particuliere fitnessopleidingen, door het schrijven van artikelen en boeken, het maken van lesmateriaal voor opleidingsboeken, onderzoek, outreaches op beurzen en fitness & bodybuildingwedstrijden, geven van workshops, en andere voorlichtingspraktijken.