EN  |  FR

Eigen Kracht, waar gaat dat over...?

Eigen Kracht is de campagne van de Dopingautoriteit voor de fitnessbranche en wil sporters informeren over de risico’s van gebruik van anabole steroïden, stimulantia en andere dopinggeduide middelen én over gezonde alternatieven om op Eigen Kracht gespierder of slanker te worden. In Nederland doen tussen de 2-2½ miljoen mensen aan fitness en daarmee is fitness de populairste sportieve activiteit. Mensen hebben allerlei redenen om aan fitness te doen, maar naast gezondheid, worden cosmetische motieven als gespierder of slanker willen worden het vaakst genoemd.

Die doelen zijn natuurlijk prima te verenigen met werken aan een goede gezondheid, maar uit onderzoek blijkt, dat 1 op de 8 fitnessers juist vanwege die cosmetische motieven geïnteresseerd is in doping. En recente onderzoekscijfers laten helaas zien, dat het gebruik van dopinggeduide middelen, zoals bijvoorbeeld anabole steroïden, de laatste jaren is toegenomen. Een van de belangrijkste oorzaken voor dat gebruik is, dat veel fitnessers vaak nog onvoldoende weten over hoe ze moeten trainen en eten om sterker, gespierder of slanker te worden. Doordat resultaten uitblijven of teleurstellen komen ze in de verleiding hun persoonlijke doelen op een manier te willen realiseren die schadelijk is voor de gezondheid. Sporters een andere weg wijzen door het aanreiken van bruikbare en betrouwbare informatie, waar ze direct mee aan de slag kunnen, dat is de kern waar het bij Eigen Kracht om gaat.

Een sterke link met Eigen Kracht

Sportscholen en fitnesscentra spelen een belangrijke rol bij het ontwikkelen van een fitnessklimaat waarin gezondheid voorop staat en gebruik van anabolen en andere schadelijke middelen wordt afgekeurd. De Eigen Kracht campagne ondersteunen is een belangrijke stap in het schoon houden van de populairste sportieve activiteit in Nederland. Om aandacht te creëren voor de campagne, vragen we de eigenaren van sportscholen en fitnesscentra een link van onze website op hun eigen website te zetten. Daarmee wordt het belang van gezond sporten op eigen kracht nog eens extra benadrukt en is er ook op de homepage van het fitnesscentrum directe toegang tot de wekelijkse webberichten en de grote hoeveelheid informatie die op www.eigenkracht.nl  te vinden is. Dat is vooral belangrijk omdat internet tegenwoordig het eerste medium is dat wordt geraadpleegd, 
De Dopingautoriteit ondersteunt de fitnessbranche op tal van manieren: door gastcolleges op CIOS-opleidingen, ROC's Sport & Bewegen en particuliere fitnessopleidingen, door het schrijven van artikelen en boeken, maken van lesmateriaal (bv. hoofdstuk over doping in Fitness A boek), onderzoek, outreaches op beurzen en fitness & bodybuildingwedstrijden, geven van workshops, en andere voorlichtingspraktijken. 

Eigen Kracht ontdekken

Je kunt op Eigen Kracht veel meer dan je denkt. Clean een behoorlijk gespierd lichaam opbouwen, bijvoorbeeld. Met een doordachte aanpak van je voeding en training is het heel goed mogelijk om in vier, vijf jaar 12-15 kg spiermassa op te bouwen, en dat mag je rustig veel noemen. In een half jaar tijd 15-20 kg afslanken, is een ander fel begeerd doel, dat op Eigen Kracht bereikt kan worden. En dat zonder naar rare pillen te grijpen die je gezondheid ondermijnen. Je Eigen Kracht ontdekken is makkelijker als je een betrouwbare gids hebt waarop je alles kunt vinden om je persoonlijke fitnessdoelen te realiseren.

Eigen Kracht.nl is dé website waar je op kunt bouwen voor alle informatie over training, voeding, supplementen en de risico’s van doping. Informatie die praktisch toepasbaar is en gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en/of ervaringen van experts aangevuld met gezond verstand.

In Pijlers van Eigen Kracht  leer je hoe je trainingsdoelen kunt stellen en gemotiveerd blijven, krijg je een integrale trainingsvisie, de basisprincipes van (kracht)training, en wordt het belang van herstel duidelijk gemaakt. Ook zijn er duidelijke foto’s te vinden van de belangrijkste oefeningen voor alle spiergroepen van het lichaam. Bij Eigen Kracht Doelen krijg je vier aparte trainingsprogramma's, waarin verschillende accenten worden gelegd op afslanken of spiermassa opbouwen en waar je een heel jaar mee vooruit kan. Tenslotte krijg je basisinformatie over de zin/onzin van supplementen en de risico’s van anabole steroïden en andere dopinggeduide middelen in Supplementen en Doping.

Op de website zullen ook steeds meer Eigen Kracht filmpjes te zien zijn, met onderwerpen variërend van instructies over hoe een bepaalde oefening te doen opinies van bekende trainingsdeskundingen.

Een ware goudmijn is verder het enorme archief aan wekelijkse webberichten, vanaf 2001, waarin eveneens ontzettend veel te vinden is over training, voeding, supplementen, afslanken, trends in fitness, en nog veel meer. Om die informatie nog overzichtelijker aan te bieden, hebben we een groot deel van de webberichten verdeeld over Dossiers.  Met behulp van de sitemap van Eigen Kracht kun je een overzichtelijke tour maken en met de zoekfunctie rechtsbovenin kun je snel interessante items opsnorren. Gewoon een kwestie van klikken. En heb je vragen, dan kun je gewoon mailen.

Inspirerende voorbeelden

Informatie en inspiratie zijn belangrijke voorwaarden voor het realiseren van persoonlijke fitnessdoelen als een sterker, gespierder of strakker lichaam. Informatie om je daarbij te helpen is ruim voor handen op de website, maar inspiratie is minstens zo belangrijk, en niets is zo inspirerend als mensen die erin zijn geslaagd op Eigen Kracht – zonder gebruik van allerlei pillen en injecties – een goed getraind, gezond lichaam op te bouwen. Een prestatie waar je trots op kunt zijn en je niet voor hoeft te schamen. Helaas kom je die inspirerende voorbeelden in de meeste Amerikaanse en Nederlandse bodybuilding en fitnessbladen zelden tegen. Ook de schema’s en trainingsadviezen die er doorgaans in worden gegeven zijn gebaseerd op ‘grootverbruikers’ en hebben maar heel weinig nut voor gewone mensen die op een gezonde manier aan hun lijf willen werken. 
Op onze website zijn die geloofwaardige en inspirerende voorbeelden wel te vinden die we Cleane Kneiters hebbengenoemd. Je kunt hun foto’s bekijken en verhalen lezen, en als je zelf een ‘Cleane Kneiter’ in de dop denkt te zijn, dan kun je je aansluiten onder het motto ‘Join de Cleane Kneiters’. De voordelen die clean trainen heeft vind je hier.