EN  |  FR

Beta-alanine

Bèta-alanine is een goed bestudeerd, veilig en effectief sportsupplement. De positieve effecten zijn het sterkste bij intensieve inspanningen die langer dan 1 minuut en korter dan 4 minuten duren. Powerlifters, gewichtheffers en bodybuilders die trainen met korte sets zullen waarschijnlijk niet bijzonder goed op bèta-alanine reageren, maar cardiofitnessers en bodybuilders die trainen met lange sets of aaneengesloten combinaties van sets wel. Die laatstgenoemde categorie sporters zullen merken dat ze meer reps kunnen maken, of maximale inspanningen langer kunnen volhouden.

Bèta-alanine is een niet-essentieel aminozuur. Neem je daarvan dagelijks 3-6 gram in supplementvorm, dan neemt daardoor geleidelijk de concentratie carnosine in je spieren toe. Na 2-4 weken is de concentratie carnosine zo ver opgelopen dat sporters daarvan iets moeten merken. Carnosine is een dipeptide (bèta-alanyl-l-histidine), een eiwit dat het lichaam maakt uit beta-alanine en uit het veel voorkomende aminozuur histidine. Carnosine neutraliseert melkzuur, een stof die vrijkomt als spieren met een hoge intensiteit samentrekken. Als spiervezels teveel melkzuur bevatten, stoppen ze met samentrekken. Carnosine stelt dat moment uit, waardoor sporters intensiever kunnen trainen en hun spieren sterkere groeiprikkels kunnen toedienen.

Een bijwerking van bèta-alanine is neurasthenie: een prikkelend gevoel in je gezicht en bovenlichaam. Je kunt die bijwerking beperken als je de dagdosis bèta-alanine over meerdere kleinere doses verdeelt.