EN  |  FR

Eigen Kracht Challenge: supplementen

Op Eigen Kracht is veel mogelijk: slanker, strakker, sterker worden, kan allemaal, in principe zonder supplementen of rare diëten. Gewoon een kwestie van een duidelijk doel, een goed plan, een beetje pit en vasthouden aan de grote lijnen van wat je voor ogen hebt. Dan boek je vooruitgang en dat motiveert, uiteraard. Bij de Eigen Kracht Challenge worden vier sporters zes maanden lang begeleid bij de uitdaging die zij zichzelf hebben gesteld.

De Eigen Kracht Challenge, een traject waarin 4 sporters voor 4 verschillende doelen een half jaar begeleid worden door professionele coaches is geen makkie, en al helemaal niet als er lockdowns zijn die het trainen een stuk lastiger maken. Zie hiervoor ook de introductie van het trainingsthema. Maar, when the going gets tough, the tough get going. Wekelijks zijn er vrijdags op de website en social media vlogs te volgen.

Zeg je fitness, dan verschijnt daar gelijk het beeld bij van allerlei supplementen, van eiwitten en creatine, tot allerlei afslanksupplementen en de inmiddels beruchte pre-workout. Zoals bekend, zitten die afslanksupplementen en ‘oppeppers’ voor de training vaak bomvol cafeïne, maar ook andere stoffen die elkaars werking versterken. Pas daar mee op, is onze boodschap, en al helemaal als je naast je fitness ook nog aan een sport doet waar een dopingreglement van kracht is. In de begeleiding van de vier deelnemers aan de Eigen Kracht Challenge is er minimaal gebruik gemaakt van supplementen.

Coach Sandra

Sandra: ‘Dat we minimaal gebruik hebben gemaakt van supplementen, komt omdat het eigenlijk niet nodig is, op een heel enkele keer na. Als je op een caloriebeperkt dieet bent omdat je wilt afslanken, dan kan een multivitamine bijvoorbeeld handig zijn. Maar de basis moet een uitgebalanceerde en volwaardige voeding zijn. Elke (sport)diëtist zal dat kunnen onderschrijven. Voor Meike, die wil afslanken, is dat uiteraard ook het uitgangspunt geweest. In combinatie met een goed trainingsprogramma en de nodige inzet, is het toch telkens weer fantastisch te zien hoeveel je kan bereiken.’

‘Warner, die geen volle zes maanden voorbereiding had, omdat zijn doel was in wedstrijdvorm te komen voor een gecontroleerde Natural Bodybuilding wedstrijd die op 23 april gehouden werd, kwam daar ook bij dat je moet oppassen met supplementen. Die kunnen namelijk stoffen bevatten die niet op het label zijn vermeld, en dat kunnen dopinggeduide stoffen zijn. En dan kun je bij een controle positief bevonden worden, en dat wil je natuurlijk niet. Verder denk ik in het algemeen dat fanatiek bezig zijn met supplementen het risico met zich meebrengt dat er dopinggebruik op de loer ligt.’

Coach Imro

Imro: ‘Je ziet vaak dat sporters die supplementen gebruiken het effect ervan sterk overschatten, waardoor ze zich minder op hun training en voeding gaan richten, terwijl daar toch de echte winst valt te behalen. Soms gebruiken mensen ook supplementen om geen echte verandering in hun voedingspatroon te hoeven doorvoeren, met het gevoel van ‘Ik ben toch al goed bezig’. Wij maken daarom van begin af aan duidelijk, dat gebruik van supplementen hooguit een marginale bijdrage aan je gestelde doel kunnen leveren en dat is nog optimistisch gesteld. Je kunt je eigen oordeel daarover vellen met behulp van de Supplementenwijzer App’.

‘Voor Boas, die flink wat spiermassa wil opbouwen, hebben we creatine besproken. Hij wilde het gebruiken. Nu is creatine een veel en goed onderzocht supplement, dus daar is op zich niks tegen, maar blijf de nadruk leggen op je voeding en je training. Voeding is voor Boas, die bijna 7 kg zwaarder is geworden en een lichaamsvetpercentage dat nauwelijks is toegenomen, een hele opgave geweest omdat hij echt structureel meer moest gaan eten. Maar dat heeft gewerkt en hij zal, naast de training natuurlijk, de eerste zijn om te zeggen: ‘Voor mijn vooruitgang is voeding de sleutel geweest!’.

‘Bij Renée is er nauwelijks sprake geweest van supplementen. Zij heeft vanwege gevoelige darmen vanzelf al een strak voedingsbeleid. Dus ze kiest heel zorgvuldig wat ze naar binnen krijgt, dus dat zat wel goed. Het is voor haar, vooral in het begin, meer een kwestie van tijdens de training uit haar comfortzone te komen. Met name bij oefeningen als leg extensions en de hip thrust. Dat is ook een hele pittige oefening.’

Eigen Kracht Challenge: de thema's

Om verschillende aandachtsgebieden of thema's van de Eigen Kracht Challenge verder uit te diepen, komen maandelijks nieuwe onderwerpen aan bod. De komende maand zijn dat de eindresultaten van de Challenge. In webberichten op www.eigenkracht.nl en vlogs van de sporters en hun coaches zullen we ook tussentijds over hun ervaringen berichten. Volg het ook op FacebookInstagram en Youtube.