EN  |  FR

Anabolen, abcessen en het ontwrichte immuunsysteem

Anabolengebruik kan volgens recente wetenschappelijke studies het immuunsysteem uitschakelen, en allerhande ziektekiemen vrij spel geven. De gevolgen daarvan zijn soms zo onsmakelijk, dat de mainstream-media er liever niet over berichten. Begrijpelijk, maar wij van Eigen Kracht zijn geen mainstream-medium, en maken een andere afweging. Wij denken dat jij liever het naadje van de kous wil weten.

Vijf jaar geleden publiceerden artsen van het Schotse Ayr Hospital een artikel in een medisch vakblad dat weinig aandacht trok, maar bij een kleine groep bacteriologen insloeg als een bom. De Schotten beschreven het zoveelste geval van een bodybuilder die, op een plek waar hij zichzelf had ingespoten met anabole steroïden, een abces had gekregen. De 25-jarige man had zich in zijn schouderspieren geïnjecteerd, en op die plek een serieuze infectie ontwikkeld. Toen de Schotten de aangetaste plek behandelden, moesten ze een deel van het spierweefsel van de man verwijderen. Het was afgestorven. 

Bizarre ziektekiemen

Spuitabcessen ontstaan meestal als door een injectie gevaarlijke bacteriën in het lichaam terechtkomen. Die bacteriën kunnen uiteraard zitten in de injectievloeistof. Zeker nu de meeste injectables op de zwarte markt afkomstig zijn uit ondergrondse werkplaatsen, en niet meer uit de fabrieken van deugdelijke farmaceutische producenten, is de kans daarop toegenomen. Maar een andere factor is een slordige en/of onhygiënische injectietechniek, waardoor micro-organismen die leven op de huid via de naald in het spierweefsel terechtkomen.

Het meest opvallende van het relaas van de Schotten was echter het type bacterie dat het abces had veroorzaakt. De Schotten vonden in het afgestorven spierweefsel de bacteriën Gemella morbillorum en Veillonella. Gemella morbillorum is een hele gewone bacterie. Hij zit in je mond. Veillonella is wat zeldzamer, maar ook die leeft gewoon in je mond en in je darmen. Je hoort weinig van die bacteriën, en dat komt omdat ze praktisch nooit problemen veroorzaken. Ze leven waarschijnlijk al zo lang samen met mensen dat ons immuunsysteem ze zonder een centje pijn onder controle kan houden. Alleen in extreme gevallen, waarin door bijvoorbeeld zware medicatie, ernstige ziekte of drugsgebruik het immuunsysteem niet of onvoldoende werkt, kunnen deze bacteriën gevaarlijk worden. En dat was bij deze bodybuilder kennelijk gebeurd.

Als bodybuilders abcessen krijgen, dan zijn er meestal bacteriën in het spel waarvan je dat kunt verwachten. Staphylococcus aureus, bijvoorbeeld. Een agressief organisme, dat ook leeft op de huid en in toenemende mate ook nog eens resistent is tegen antibiotica. Maar de laatste jaren rapporteren artsen steeds vaker dat zij, net als de Schotten, bij anabolengebruikers in abcessen bacteriën vinden die voor gezonde individuen onschadelijk zijn. 

Aidsbacterie

Zo’n bacterie is bijvoorbeeld Mycobacterium fortuitum. Je vindt die bacterie overal ter wereld in de grond, modder en rivieren. In gezonde mensen veroorzaakt hij geen problemen, en dus ontdekten wetenschappers hem pas in 1938. Artsen vonden het organisme in een abces van een drugsgebruiker. Later vonden artsen hem in het lichaam van mensen die zware chirurgische ingrepen hadden ondergaan, of patiënten bij wie medicijngebruik of een ernstige ziekte het immuunsysteem had aangetast. In de jaren tachtig en negentig dook Mycobacterium fortuitum geregeld op bij mensen met Aids. Engelse artsen vonden een paar jaar geleden diezelfde bacterie in een abces bij een 37-jarige bodybuilder, die anabole steroïden in zijn borststreek had gespoten.

Geen injecties, toch besmet

Als je de literatuur over merkwaardige ziektekiemen bij zieke anabolengebruikers op een rijtje zet, dan valt je op dat in die artikelen lang niet altijd sprake is van injecties. In 2014 publiceerden onderzoekers van de University of California bijvoorbeeld een merkwaardig geval waarin de schimmel Aspergillus fumigatus, die praktisch overal om ons heen voorkomt en soms zelfs in kleine aantallen in onze keel- en neusholten leeft, levensbedreigende koloniën had gevormd in de neus van een 18-jarige anabolengebruiker. De onderzoekers vermoedden dat de langdurige en hooggedoseerde anabolenkuren die de jongen had gebruikt zijn immuunsysteem hadden verzwakt, waardoor de schimmel kon veranderen in een gevaarlijke ziektekiem. Met operaties en antibiotica konden de artsen het leven van de bodybuilder redden.

Turkse artsen rapporteerden een paar weken geleden een nog merkwaardiger gevalsstudie. Ook dit keer ging het om een anabolengebruiker: een man van 38 jaar, die al tien jaar had gekuurd en op een kwade dag een dikke plek aan de linkerkant van zijn geslachtsdeel had opgemerkt. Toen de plek almaar groter werd, zocht de bodybuilder contact met artsen. Die ontdekten dat het ging om een abces in de zwellichamen van de penis, en dat een operatie noodzakelijk was.

In de behoorlijke hoeveelheid pus die de artsen uit het gezwel verwijderden vond het laboratorium de bacterie Staphylococcus epidermidis, die van nature op de menselijke huid voorkomt. En je raadt het al: die bacterie veroorzaakt normaliter alleen problemen bij mensen met een verzwakt immuunsysteem. Hoe de bacterie in de penis van de bodybuilder verzeild is geraakt, weten de onderzoekers niet.

Nieuwe bijwerking

De lijst met bijwerkingen van anabole steroïden is dus weer een beetje langer geworden, ook al weten we nog niet welke middelen en welke doseringen het immuunsysteem aantasten. Hoe anabole steroïden het immuunsysteem verzwakken, is evenmin precies bekend, maar dat zo’n verband bestaat is ondertussen wel duidelijk. Niet alleen de bizarre gevalsstudies wijzen in die richting, maar ook een indrukwekkende stapel fundamenteel onderzoek naar het effect van anabolen op het immuunsysteem.

In die fundamentele studies saboteren anabolica de productie van cytokines zoals interferon-gamma door het immuunsysteem. Het immuunsysteem communiceert met die cytokines, en kan zonder die cytokines niet goed functioneren. En zonder een goed immuunsysteem kunnen sommige anabolengebruikers kennelijk ernstig ziek worden door een onnozele bacterie die gewoon op hun huid leeft.

TBC-test werkt niet meer

Tussen twee haakjes, ook allerlei tests waarmee artsen ernstige infectieziekten opsporen werken door het gebruik van anabolica soms niet goed meer. Als je anabolen gebruikt, en bijvoorbeeld besmet bent geraakt met de TBC-bacterie Mycobacterium tuberculosis, dan kunnen artsen die besmetting waarschijnlijk niet opsporen.

Dat gegeven heeft al een paar anabolengebruikers, die woonden in een gebied waar TBC veel voorkomt, bijna het leven gekost. Mocht je anabolen gebruiken, en veel rondreizen, dan ben je bij deze gewaarschuwd. Hier vind je een overzicht van de gebieden waarin tuberculose voorkomt. 

Dossiers: