EN  |  FR

Kratom, riskant pwo-supplement

Experimenteerlustige bodybuilders hebben ontdekt dat ze harder kunnen trainen als ze extracten van de tropische plant Mitragyna speciosa gebruiken. Kratom, heet die plant ook wel. Kratom is uiterst omstreden en heeft al dodelijke slachtoffers gemaakt. Kortom, geen supplement om lichtvaardig over te doen.

In New York overleed een paar maanden geleden de politieagent Matt Dana. Dana was pas 27 jaar, een enthousiast amateurbodybuilder en topfit. En, zo kwam bij zijn autopsie aan het licht, een gebruiker van Kratom. Dat kruidenpreparaat had er waarschijnlijk voor gezorgd dat de bloeddruk in cruciale bloedvaten in zijn longen zo hoog was opgelopen dat er vaten waren geknapt. De bloedingen die daardoor ontstonden hadden zijn leven gekost.

In opkomst

In Westerse landen is Kratom al sinds de eeuwwisseling in zwang als een alternatieve party drug. In de Verenigde Staten kregen de vergiftigingscentra in de periode tussen 2010 en 2015 660 meldingen binnen van personen die door Kratom in de problemen waren gekomen, en in medische wetenschappelijke tijdschriften publiceren artsen geleidelijk aan steeds meer gevallen van gezondheidsschade en zelfs sterfgevallen als gevolg van Kratom.

De meeste Westerse landen verbieden het gebruik van Kratom nog niet, en in deze contreien is nog betrekkelijk weinig over Kratom bekend. Daarom gaan gebruikers er abusievelijk van uit dat Kratom niet alleen legaal maar ‘dus’ ook veilig is. En sinds een paar jaar sijpelt het gebruik van Kratom door naar bodybuilding. Op het internet vind je handleidingen voor het gebruik van Kratom als pre-workoutsupplement, en op fora vertellen ook Nederlandse bodybuilders over hun ervaringen met Kratom.

Wat is Kratom?

Kratom wordt gemaakt van de bladeren van de tropische boom Mitragyna speciosa, die groeit in Thailand, Vietnam, Maleisië en Vietnam – en tussen twee haakjes verwant is aan de koffieplant. De lokale bevolking gebruikt Kratom van origine als pijnstiller en als medicijn tegen diarree, maar sinds kort beginnen druggebruikers Kratom te ontdekken als een goedkope vervanger van middelen als heroïne.

In Kratom zitten stoffen als mitragynine en 7-hydroxymitragynine, die in het lichaam op dezelfde manier werken als heroïne en morfine. Ze remmen pijn en geven een euforisch gevoel. Maar tegelijkertijd hebben deze stoffen, in niet al te hoge doses, een opwekkende werking. Ze geven dus meer energie. 

Kratom in bodybuilding

Het is die combinatie van pijnstillende, humeurverbeterende en oppeppende effecten die Kratom voor sommige bodybuilders zo aantrekkelijk maakt. Door een half uur voor hun workout een paar gram Kratom in te nemen kunnen ze makkelijker door hun pijngrens trainen en meer reps uit hun sets halen. Dat vertelt de Amerikaanse bodybuilder Dan Decker in deze YouTube-video van bodybuildingvlogger Tony Huge.

Bijwerkingen

Decker gebruikte op het moment dat Huge zijn video maakte pas een paar maanden Kratom. Toen al had hij gemerkt dat Kratom verslavend kan zijn. In de Aziatische landen waar Kratomgebruik al langer is ingeburgerd, zijn hulpverleners goed bekend met die bijwerking van Kratom. Kratomverslaving is in landen als Thailand en Vietnam een serieus probleem.

Andere bijwerkingen zijn constipatie als gevolg van darmen die langzamer gaan werken, nervositeit, gewichtsverlies door een afname van de eetlust, overgeven, leverbeschadiging, agressie en psychoses. Vlak na het slikken van Kratom kunnen bij overdosering of gewoon een beetje pech bovendien hartkloppingen, hartinfarcten en beroertes ontstaan, meldde het Thaise vergiftigingscentrum een paar jaar geleden.

Daarnaast vind je in wetenschappelijke tijdschriften verslagen van Kratomgebruikers die door een overdosis in een dodelijke coma gleden en overleden. Bij een Kratomcoma, net als bij een coma als gevolg van een overdosis morfine, stopt de ademhaling.

Dubieuze bedrijven

Het risico op een foute afloop van experimenten met Kratom neemt nog verder toe door de praktijken van malafide leveranciers van Kratomsupplementen. Vijf jaar geleden sloegen Zweedse toxicologen alarm na de dood van een tiental gebruikers van het Kratomproduct Krypton. Daarin zat niet alleen Kratom, maar ook een gevaarlijke synthetische drug die de werking van Kratom kennelijk moest versterken.

Recenter, in 2017, ontdekte een Amerikaans laboratorium dat in veel Kratomsupplementen de concentratie van de actieve stof 7-hydroxymitragynine onnatuurlijk hoog was. Waarschijnlijk voegen bedrijven een synthetische versie van die stof toe aan hun producten, om de werking te versterken. 

Tragedie?

We weten niet of Matt Dana, de Amerikaanse bodybuilder die overleed door Kratom, wist hoe riskant dit middel is. Misschien niet. Misschien geloofde Dana de websites en vlogs die op hoge toon verkondigen dat Kratom veilig is, en dat overheden die Kratom willen verbieden ons willen betuttelen en onze vrijheid afpakken. In dat geval was Dana’s dood een tragedie.

Of misschien wist Dana alles wat we in dit bericht over Kratom vertellen, maar dacht hij dat het met de risico's van Kratom wel zou meevallen. Hij zat ernaast.    

 

Dossiers: