EN  |  FR

Dudeljo klinkt zijn lied

Dinsdag 20 juli 2010 start de 94ste editie van de Vierdaagse. Duizenden wandelaars lopen in vier dagen respectievelijk dertig, veertig of vijftig kilometer met de blik op oneindig. Sinds 2006 worden er grootschalige onderzoeken gedaan door prof. dr. Maria Hopman, hoogleraar Integratieve fysiologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen naar de effecten van wandelen op het lichaam. Ook dit jaar staat er weer een onderzoeksteam klaar. Bij de gepubliceerde resultaten vind je ook handige wandeltips.

Het deelnemersveld, zo’n veertigduizend wandelaars, van de Vierdaagse is een gemêleerd gezelschap. Van ervaren wandelaars die ‘de voettocht der voettochten’ al jaren probleemloos uitlopen tot mensen die nog nooit zo’n afstand hebben afgelegd, laat staan vier dagen achter elkaar. De ervaren wandelaars hebben gemiddeld vier- tot vijfhonderd trainingskilometers in de benen. De gemiddelde wandelduur tijdens de Vierdaagse is 8,5 uur per dag. Qua fitheid, maar ook qua gezondheidsklachten, vormt het wandellegioen een redelijke afspiegeling van de Nederlandse bevolking. Het grote verschil? Ze voltooien vier dagen achter elkaar een behoorlijk zware fysieke inspanning. Voer voor inspanningsfysiologen dus. Het eerste onderzoek was in 2007. De aanleiding was de dood van twee wandelaars tijdens de extreem warme tweede dag. De rest van de Vierdaagse werd geannuleerd.

Twee mogelijke onderwerpen

Het onderzoek in 2007 was opgezet om een algemene indruk van fysiologische veranderingen te krijgen. In 2008 en 2009 zijn potentiële risicopopulaties onderzocht: 2008 man versus vrouw en 2009 slank versus overgewicht.

Ook dit jaar is er weer een onderzoek. Het onderzoeksteam van Maria Hopman heeft voor de 94ste Vierdaagse twee onderzoeken in voorbereiding. Als de temperatuur boven de 25 graden Celcius stijgt, doet het team onderzoek naar de fysieke omstandigheden van wandelaars die in hoge temperaturen een zware prestatie moeten leveren. Blijft de temperatuur onder de 25C, dan richt het onderzoek zich op wandelaars met cardiologische aandoeningen. Onlangs maakte de organisatie bekend dat ze ook de komende vier jaar de lopers weer gaat onderzoeken.

De doorsnee Vierdaagse wandelaar

Gezien het trainingsvolume is het dan ook logisch dat meer dan 85% van de deelnemers voldoet aan de Nederlandse Norm Gezond Bewegen (tenminste 5 dagen per week voor 30 minuten matig tot intensief inspannen). Hiermee blijven ze ver boven het nationaal gemiddelde van 56%. Desalniettemin is de BMI van de gemiddelde deelnemer aan de hoge kant. BMI is de afkorting van body mass index, een maat voor de lichaamssamenstelling. Het gemiddelde van de deelnemers is 24,7 kg/m2. Normaalwaarden voor BMI zijn 20 - 25 kg/m2. Van de deelnemers heeft 35% overgewicht: BMI>25. En 5% heeft extreem overgewicht: BMI>30. Opvallend is daarnaast dat 35% van de deelnemers medicatie gebruikt en 60% één of meer ziektes onder de leden heeft. Hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en een hoog cholesterol worden daarbij het meest gerapporteerd. Met aan de woorden, de wandelaars verschijnen niet alleen met een goed humeur aan de start.

Praktische adviezen

De resultaten van de onderzoeken van de afgelopen drie jaar vind je hier. Het onderzoeksrapport sluit af met een aantal praktische adviezen voor wandelaars. Ook handig om te weten als je niet aan een vierdaagse deelneemt, maar wel bijvoorbeeld van plan bent tijdens je vakantie wandelend je conditie op peil te houden.

 

Tot slot: dudeljo is het geluid dat de wielewaal zou maken.  

Dossiers: