EN  |  FR

Trends in 2006

Het is januari en indachtig de Romeinse god Janus kan dus ‘de janua’ (de deur) worden opengezet om te zien wat het nieuwe jaar gaat bieden. Uiteraard is er weer menig trend gesignaleerd in het fitnesswereldje. En zoals Janus altijd werd afgebeeld met twee gezichten, zo zijn niet alle voorspellingen eenduidig. Zo zorg je ervoor dat je ook dit jaar weer kek en hip beweegt.

Ieder jaar publiceert de American Council on Exercise haar fitnesstrends. Ze raadpleegt daarvoor 50.000 ‘ACE certified’ fitness professionals en dit is wat zij zien aankomen. Begin er vast zelf aan, want meestal lopen Nederlandse fitnesscentra wat achter bij die trendy Amerikanen.

Help, pubers

ACE voorziet dat jongeren steeds vaker een personal trainer gaan inschakelen om sportspecifieke ondersteuning te krijgen en verder vaker een algeheel conditieprogramma gaan volgen om ook daarmee beter te kunnen presteren in hun sport.

Help, gezinnen

Meer flexibele trainingsprogramma’s staat bij ACE op 2 in de top tien. Men verwacht dat ‘small group training’ (personal trainingen, maar dan voor kleine groepjes van ongeveer vijf personen) verder doorzet. Het is de ideale gelegenheid voor gezinnen om samen fysiek actief te zijn en ouders kunnen zo hun kinderen duidelijk maken dat meer bewegen leuk is. Inderdaad, optimistische mensen die Amerikaanse fitness instructors.

Lekker thuis

Jaagt de gedachte aan een fitnessruimte vol met ouders en pubers je voldoende schrik aan (het wordt nog erger) om meteen je nieuwe lidmaatschap van het fitnesscentrum op te zeggen, geen probleem. Thuis trainen is ‘da bomb.’ Huur een personal trainer in die bij je thuis komt in je zelf ingerichte krachthonk, en je krijgt de meest gevarieerde workouts.

Help, ouwe mensen

Vaste prik is natuurlijk voorspellen dat er meer ouderen in beweging komen. Dat roepen Nederlandse fitnesscentra ook al vijftien jaar, dus laat je die invasie van grijsgekuifde pre-rollator krasse knarren niet weerhouden om alsnog een abonnement te nemen bij een fitnesscentrum, want die ouderen, ach die gaan Nordic wandelen in het bos.

Lekker simpel

Effe een blokje om (van minstens een uur) is volgens ACE de manier om overgewicht te bestrijden en bovendien hartstikke ‘gezelli’ want je komt allerlei mensen tegen die dit jaar precies hetzelfde gaan doen. Konden ze wel eens gelijk in krijgen, want volgens onderzoek van het Mulier Instituut zijn drie miljoen Nederlanders van plan dit jaar aan een loopsportevenement deel te nemen.

Lekker ballen

Allerlei workouts als Pilates, yoga en dergelijke die je balans verbeteren worden dit jaar populairder. Daarbij zullen hulpmiddelen als oefenballen en Bosu’s (een bal met een platte kant) worden ingezet. In Nederland verscheen onlangs het boek en DVD Small Ball Pilates van Debbie Jenner, de grondlegger van aerobics in Nederland, dus de kans is groot dat je binnenkort in je fitnesscentrum lekker kunt ballen.

Help, de baas

Vind je acht uur per dag meer dan voldoende om tegen de koppen van je collega’s aan te kijken, de kans dat je die koppen, maar dan rood aangelopen, tegen komt in je cluppie, neemt toe. Steeds meer werkgevers onderkennen dat fitte werknemers productiever zijn. Alsof je al niet genoeg doet voor dat armzalige salaris..

Lekker happen

Wil je afvallen, dan is weten wat je eet nog belangrijker dan meer bewegen (zie Food for Thought en Food for Thought II). Goed nieuws, want restaurants gaan je meer informeren over de samenstelling van je maaltijd. Ook gaan fabrikanten vaker portieverpakkingen aanbieden, zodat je beter weet hoeveel je precies naar binnen werkt.

Lekker fuseren

Deze is waarschijnlijk niet nieuw voor je, maar het aantal workouts dat het lichamelijke met het geestelijke en spirituele combineert wordt steeds populairder.

Help, de buik

Functionele fitness en ‘core training’, waarbij je buik, je ‘powerhouse’ de basis vormt voor de workout breken nu definitief door, zodat je allerlei dagelijkse bewegingen makkelijker kunt uitvoeren.

Dossier: