EN  |  FR

Kre-Alkalyn is net zo goed als goedkope creatine

Als je wel eens bodybuildingmagazines leest, dan ken je Kre-Alkalyn. Je kunt ze niet missen, de paginagrote advertenties die trompetteren dat Kre-Alkalyn beter en veiliger is dan ordinaire creatine. Klopt niks van, zeggen supplementenonderzoekers van Texas A&M University. Tijdens een congres maakten ze de kachel aan met de claims die de verkopers van Kre-Alkalyn de wereld in slingeren. Weer een gang naar het creatinekerkhof.

Kre-Alkalyn is bedacht door de bodybuilder en supplementenmaker Jeff Golini. In de late jaren tachtig trainde Golini in Venice Beach, zij aan zij met Olympiabodybuilders als Tom Platz, Mike Christian en Samir Bannout. Daarna was hij werkzaam in de supplementenindustrie, eerst als manager bij een supplementenwinkel, later richtte hij zijn eigen bedrijf op, All American Pharmaceutical. Golini ging zijn eigen supplementen bedenken, en eentje daarvan was Kre-Alkalyn.

‘Gevaarlijke creatinine’

Golini legde het idee achter Kre-Alkalyn in 2002 vast in een patent. Dat idee is dat zuren in de maag creatine omzetten in creatinine – en creatinine, zo waarschuwt Golini in artikelen en een heus boek, is een giftige stof. Zo giftig zelfs, dat mensen die zuinig zijn op hun nieren beter geen creatine kunnen gebruiken. 

Gelukkig voor al die mensen bedacht Golini Kre-Alkalyn: een combinatie van creatine en natriumcarbonaat. Natriumcarbonaat is basisch, en neutraliseert maagzuur. Dat betekent dat na inname van Kre-Alkalyn er minder creatine wordt omgezet in creatinine. Dat is veiliger, en betekent bovendien dat Kre-Alkalyn nog beter werkt ook. Zegt Golini. Wetenschappers waren sceptisch. De maag maakt genoeg zuur aan om het natriumcarbonaat in Kre-Alkalyn te neutraliseren, vermoedden zij.

Richard Kreider has entered the building

In advertenties schermde Golini desalniettemin een half dozijn keer met studies die zouden aantonen dat Kre-Alkalyn wel degelijk beter werkt dan ordinaire creatine. Je vindt de abstracts van die studies op een website als  kre-alkalyn.com, maar je komt ze ook tegen op fora voor supplementengebruikers en bodybuilders. Gepubliceerd in serieuze peer-reviewed wetenschappelijke tijdschriften zijn die studies niet.

Voor een producent van gewone creatine, het Duitse Alzchem, waren al die schimpscheuten van Golini aan het adres van creatine aanleiding om eens te gaan praten met de Amerikaanse supplementenonderzoeker en creatinekenner Richard Kreider. Alzchem vroeg Kreider of hij de veiligheid en effectiviteit van Alchems eigen creatine, Creapur, en die van Golinis Kre-Alkalyn, met elkaar zou kunnen vergelijken. Halverwege juni 2012 presenteerde het team van Kreider de resultaten van dat onderzoek op het jaarlijkse congres van de International Society of Sports Nutrition. Ze waren ontnuchterend. Voor de producent van Kre-Alkalyn.

Geen verschil

De onderzoekers gaven studenten, die trouw trainden met gewichten, gedurende een week elke dag 20 gram creatine, en daarna nog eens drie weken elke dag 5 gram creatine. Een tweede groep kreeg een equivalent daarvan in de vorm van Kre-Alkalyn. De onderzoekers bestudeerden het bloed van de studenten, en zagen dat in de Kre-Alkalyngroep en de creatinegroep de concentratie creatinine evenveel steeg. Het effect stelde weinig voor. Kre-Alkalyn en creatine waren dus allebei even ongevaarlijk, en het verhaal dat Kre-Alkalyn de creatininespiegel niet verhoogt klopte dus niet.

De onderzoekers keken ook naar het effect van de beide creatinevormen op de maximaalkracht, de spiermassa en de vetmassa. En weer konden ze geen verschil ontdekken.

Creatine-kerkhof

Het prijzige Kre-Alkalyn is dus niets bijzonders. Het is net zo effectief of veilig als creatine, maar wel fors duurder. Kre-Alkalyn is het zoveelste supplement dat volgens de fabrikant beter zou moeten zijn dan het oude vertrouwde creatine, maar uiteindelijk teleurstelt en terecht komt op wat supplementenkenner Will Brink in een blog ‘the creatine grave yard’ heeft genoemd. Naast creatineserum, creatine-phosphaat, creatine-alpha-ketoglutaraat en al die andere mislukte dure creatine-analogen.

Brink had trouwens een vooruitziende blik: toen hij die bewuste blog in 2009 schreef, had hij voor Kre-Alkalyn alvast een plekje op zijn the creatine grave yard geserveerd. De grote afwezige op Brinks creatine-kerkhof is uiteraard de recht-toe-recht-aan-creatine. Dat is en blijft voor ons van EigenKracht.nl één van de beste sportsupplementen op de markt.  Een praktische handleiding voor creatinegebruikers vind je hier.

Een Eigen Kracht up-to-date-college over creatine vind je hier.

Dossier: