EN  |  FR

In memoriam: Franco Columbu

De tweevoudig Mr.Olympia Franco Columbu (1941-2019) is misschien het meest bekend als de onafscheidelijke vriend van Arnold Schwarzenegger. Schwarzenegger liet weten dat hij zeer bedroefd was maar ook dankbaar voor een vriendschap die meer dan een halve eeuw duurde. Een terugblik op het leven van een klassieke sterke man, een trouwe vriend en eenvoudige Sardiniër.

Franco Columbu overleed 30 augustus, nadat hij onwel was geworden tijdens het zwemmen in San Teodoro, een bekende badplaats in Sardinië. Columbu werd per helicopter afgevoerd en overleed in het ziekenhuis. Hij was 78 jaar en laat een vrouw en dochter na. Columbu was op bezoek in de regio waar hij vandaan kwam, kind van arme schaapherders. Sardinië bevindt zich in één van de ‘blauwe zones’ van de wereld. Dit betekent dat het in deze zones eerder gewoon is dan ongewoon om 100 jaar te worden. Naast de voeding, spelen ook de positieve levensstijl, de vriendelijkheid en de dienstbaarheid aan de gemeenschap een grote rol. Die levensstijl is gelukt, de leeftijd van 100 helaas niet.

Bokser, gewichtheffer, bodybuilder

Columbu begon zijn atletische carrière als bokser en stond zo’n 30 keer in de ring in verschillende lichtere gewichtsklassen. Hoewel hij de meeste partijen won, zag hij het eindigen als punch drunk bokser niet zo zitten en schakelde hij over op gewichtheffen en niet veel later op bodybuilding. Hij ontmoette Arnold Schwarzenegger in de jaren zestig tijdens een bodybuildingwedstrijd in Munchen, waar hij als emigrant al enkele jaren woonde. Tijdens een gezamenlijke training ontdekte Arnold de kracht van Franco en besefte hij direct dat hij een perfecte trainingsmaat zou zijn. Toen Joe Weider de 21 jarige Schwarzenegger naar Amerika liet komen om zijn ‘reclamebuilder’ te worden, vroeg hij Weider om Franco over te laten komen, als trainingspartner. Om de kost en inwoning die ze van Weider kregen aan te vullen begonnen ze samen een metselaarsbedrijf, waarmee ze het fundament legden voor hun verdere ondernemingen.

Bekendheid kreeg Franco Columbu vooral als trainingspartner en trouwe sidekick in de iconische film Pumping Iron. Het betekende voor Schwarzenegger de oversteek naar Hollywood en een verdere carrière als filmster en natuurlijk nam hij Franco mee, die tal van kleine rolletjes had in Conan the Barbarian, The Running Man en The Terminator. In het dagelijkse werkzame leven was Columbu chiropractor, een paramedische discipline vooral gericht op rugklachten). Hij was tevens begeleider van Sylvester Stallone en tal van bodybuilders en fitnessers die hij behandelde in zijn praktijk in Los Angeles, niet ver verwijderd van Santa Monica, heilige grond voor fitnessfanaten.

Franco Columbu zag zichzelf als onderdeel van de traditie van Sterke Mannen en toonde zijn krachtpatserijen graag op bodybuildingwedstrijden en evenementen als de World’s Strongest Man. Hij werd in 1977 vijfde maar blesseerde zich zwaar tijdens een koelkastenrace.  

Tweevoudig Mr.Olympia

Franco Columbu won tal van bodybuildingwedstrijden waaronder diverse keren als Mr. World en Mr.Universe, altijd in de klasse tot 90. Zijn wedstrijdgewicht lag rond de 85 kg. De Mr.Olympia won hij twee keer, in 1976 en in 1981, twee keer omstreden. De eerste keer nadat Arnold Schwarzenegger als zesvoudig Mr.Olympia was gestopt en zich sterk had ingespannen om van zijn vriend zijn opvolger te maken, wat hem niet in dank werd afgenomen. De tweede keer in 1981 zette nog meer kwaad bloed omdat Columbu niet in topshape was en zijn vriend Schwarzenegger het jaar daarvoor opnieuw Mr. Olympia was geworden, eveneens niet in topshape en na een time out van vijf jaar. Het staat in de annalen van het wedstrijdbodybuilding bekend als ‘Arnolds Comeback’.   

Een terugblik op Franco Columbu vind je hier.

Dossier: