EN  |  FR

Negen trends voor 2016

Het nieuwe jaar is nog maar net een weekje oud, en toch weten wij al wat 2016 gaat brengen. Nou ja, niet echt natuurlijk. Maar voor dit webbericht doen we net alsof. We turen diep en intensief in onze glazen bol, en pretenderen dat onze blik tot ver in het komende jaar kan doordringen. En wat zien we dan? Negen trends waarmee de gewaardeerde lezers van deze website vast en zeker te maken gaan krijgen.

#1

Supplementenschandalen

In 2016 zullen laboratoria in nog meer sportsupplementen dopingmiddelen als  anabole steroïden en amfetamines ontdekken. Of andere stoffen, die niet in supplementen thuishoren. Organisaties als de Amerikaanse FDA zijn zich er inmiddels van bewust dat er honderden sportsupplementen circuleren die je met goed fatsoen geen supplement kunt noemen, en hebben aangekondigd dat het meer werk van deze verdachte groep producten gaat maken.

#2

Multi-joint oefeningen

We voorspellen dat in 2016 de trainingsschema’s van de echte ijzervreters minder isolatieoefeningen zullen bevatten, en meer samengestelde oefeningen. Die trend is al enkele jaren aan de gang, maar we vermoeden dat hij versneld zal doorzetten – zeker nu studies hebben aangetoond dat krachtsporters hun biceps en triceps net zo goed trainen met oefeningen als chin-ups en bankdrukken. Krachtsporters die hun tijd in de gym willen verminderen kunnen dus volstaan door hun spieren te trainen met een paar degelijke basisoefeningen, en alle tierelantijnen weg te laten. Voor sporters die krap in hun tijd zitten zijn zulke trainingschema’s een verstandiger alternatief dan…

#3

Flitsfitness

De trend van steeds kortere en steeds intensievere trainingen zal zich ongetwijfeld in 2016 doorzetten. Mensen hebben een hekel aan trainen, en dus moet je hun trainingen zo kort mogelijk maken, is de ratio achter de flitsfitnesstrend. Klinkt logisch, maar zulke trainingsregimes verhogen het risico op blessures. Bovendien gaan ze voorbij aan het psychologische gegeven dat inactieve mensen nu eenmaal tijd nodig hebben om lichaamsbeweging aangenaam te gaan vinden.

#4

Normale superfoods

Wat de verkopers van gojibessen, incabessen, macapoeder en andere superfoods kunnen, dat kan de reguliere voedingssector ook. De media zullen in 2016 vaker dan ooit vertellen over de miraculeuze eigenschappen van gewone voedingsmiddelen. Die berichten zullen vaak gebaseerd zijn op gesponsorde studies. Zo zullen door de vleesindustrie gesponsorde studies vertellen dat vlees uitstekend geschikt is als pre workout nutrition. Studies die zijn bekostigd door de zuivelindustrie zullen hetzelfde beweren over melk. Of die studies allemaal even betrouwbaar zijn? Dat vragen we ons af. Een pluspuntje van deze trend is dan weer wel dat daardoor het belang van eerlijke en volledige voedingsmiddelen wordt versterkt, en dat het de aandacht een beetje wegvoert van supplementen. Veel fitnessfanaten en bodybuilders leggen jammer genoeg teveel nadruk op suppletie, en te weinig op volwaardige voeding.

#5

Yoga

De fitnessindustrie ontdekt yoga. Wij zien in onze glazen bol hoe steeds meer centra en gyms yogacursussen gaan aanbieden. Het accent zal liggen op cursussen die yoga aanbieden als een alternatieve vorm van beweging, bijvoorbeeld voor groepen die niet met gewichten of weerstandmachines kunnen of willen trainen. Daarnaast zullen ook topfitte atleten gaan experimenteren met yoga als aanvulling op hun training.

#6

Eten doe je thuis

Knettergek worden uitbaters van fitnesscentra en krachthonken ervan: de gespierde jongens en meisjes die bussen met poeders en troebele vloeistoffen in shakebekers met zich meenemen. In die bekers zitten eiwitten, creatines, aminozuren en koolhydraten en het verwijderen van de vlekken is geen sinecure. Wij voorspellen dat het gebruik van dit soort producten in 2016 zal gaan afnemen. De oorzaak van die ontwikkeling is het onderzoek dat de bewegingswetenschapper Brad Schoenfeld publiceerde in Journal of the International Society of Sports Nutrition. Volgens dat onderzoek, waarvan de strekking zich nu aan verspreiden is in fitness en bodybuilding, is het vooral de totale hoeveelheid eiwitten die een krachtsporter dagelijks eet die de progressie bepaalt. De inname van eiwitten tijdens de workout is minder belangrijk dan onderzoekers en atleten tot voor kort dachten. Vanaf 2016 eten krachtsporters weer gewoon thuis, en niet in de gym. Wat zullen de sportschoolhouders blij zijn. Ze waren het knoeien zo beu.

#7

Instabiele training

Het was de afgelopen jaren helemaal in: krachttrainen met instabiele gewichten. Hier zie je bijvoorbeeld hoe je instabiel kunt bankdrukken. Volgens sommige trainers zorgt dit soort krachttraining voor meer spiergroei dan traditionele krachttraining. Het in evenwicht houden van de stang zou voor meer spieractivatie zorgen. Een aannemelijke theorie, maar volgens een Amerikaanse studie prikkelt reguliere krachttraining de spieren evenveel als krachttraining met instabiele gewichten. Wij voorspellen dat instabiele krachttraining zijn langste tijd heeft gehad. Instabiel trainen is uit.

#8

High-reps

Krachttraining komt meestal neer op het maken van sets met een betrekkelijk zwaar gewicht, met een betrekkelijk gering aantal herhalingen. Dat zal waarschijnlijk nooit veranderen, maar wij voorspellen dat in 2016 meer krachtsporters dan voorheen zullen gaan experimenteren met high-reps-krachttraining. Ook met dat soort krachttraining kun je spiermassa opbouwen, hebben studies ons de voorbije jaren geleerd. Zeker al wat oudere krachtsporters die willen blijven trainen maar hun gewrichten willen ontzien zullen de high-reps-krachttraining ontdekken.

#9

Naturel enzo

Er trainen - ook in Nederland-  meer mensen met gewichten dan ooit tevoren, maar toch borrelt het in de bodybuildingsport. Schwarzenegger klaagt dat in het profcircuit teveel anabolenbuiken rondlopen en dames die op mannen lijken. De oplossing? Niet zo makkelijk, maar meer ruimte voor naturalwedstrijden zou al een flinke stap vooruit zijn. Het aanpassen van de criteria waarop gejureerd wordt is ook een belangrijk instrument. Meer klassen waar esthetiek en atletisch vermogen een rol spelen. Het besef dat de bodybuildingsport op de één of andere manier het gebruik van anabolen en andere middelen moet terugdringen, is ook bij de IFBB doorgedrongen. Die organisatie wil in elk land minstens één wedstrijd waarin de atleten op doping worden getest. Of die wedstrijden er in 2016 zullen komen vragen we ons af, maar het signaal is duidelijk: er moet iets gebeuren. Daarover gaat tussen twee haakjes een documentaire, die de Dopingautoriteit in 2016 zal lanceren.

 

Dossiers: