EN  |  FR

Eigen Kracht-dag 2022: presentaties en workshops

afbeelding bij Eigen Kracht-dag 2022: presentaties en workshops

De Eigen Kracht-dag werd dit jaar gehouden in het Van der Valk hotel in Utrecht. Het was een volle dag met een aantrekkelijke mix van presentaties en workshops. Op het programma stonden onder meer het effect van social media op supplementen, doping en zelfbeeld, de grenzen van spierhypertrofie en twee intense workshops: Glute-training en Tiktaaliktraining. Ter versterking van de ‘inwendige mens’, werd een prima lunch geserveerd.

Eindelijk kon het weer, de jaarlijkse Eigen Kracht dag, die we door corona telkens een jaar moesten opschuiven. Er gaat niks boven een direct contact met enthousiaste fitnessers. Na een welkomstwoord van Erik Duiven, hoofd afdeling Educatie bij de Dopingautoriteit, werd het programma van de dag ingeleid door Hans Wassink, de ‘Eigen Kracht’ man bij de Dopingautoriteit. Naast een korte inleiding over de invloed van social media op het gebruik van supplementen en doping, waar Luuk Hilkens van de HAN Hogeschool en Catharine van de Universiteit van Utrecht een groot onderzoek naar hebben gedaan, hield ook Ricky Frissen, diëtist een verhaal over fitness influencers en welk effect dat kan hebben op het zelfbeeld. Bewegingswetenschapper en sportdiëtist Tjieu Maas  inventariseerde hoeveel spiermassa je natural zou kunnen opbouwen. De workshops waren van Imro Beuk en Sandra van de Kamp, personal coaches van Balancept Zeist. Zij waren ook de coaches die de Eigen Kracht Challenge 6 maanden lang hadden begeleid.

Presentatie: social media en gebruik supplementen & doping

Het doel van het onderzoek was informatie te verzamelen over het gebruik van supplementen, androgene anabole steroïden en SARMs bij jonge mannelijke sportschoolbezoekers en welke rol social media daarbij spelen. Het percentage van de deelnemers aan het onderzoek dat intensief gebruik van social media speelde daarbij een belangrijke rol. Het onderzoek is hier te vinden. Een eerdere video over het onderzoek is hier te vinden

Presentatie: Zo fit als een hoentje

Catharine Evers is  psychologe en gedragsdeskundige en haar verhaal ging vooral over lichaamsbeeld en sociale media, en dan met name ‘fitspiration’. Fitspiration is een populaire term op Instagram en is een verzamelnaam voor alle fitfluencers die mensen willen inspireren tot een fitte, sportieve levensstijl. De nadruk op perfectie en de vaak commerciële inslag van die fitfluencers, kunnen een tegenovergesteld effect hebben. Jongeren zien veel fitspiratie en onderzoek toont aan dat er een samenhang is met een negatief lichaamsbeeld en eetgestoord gedrag. Dit geldt zowel voor meisjes als jongens, hoewel meisjes die druk extra voelen.

Presentatie: Ricky Frissen

Diëtist, personal coach en ervaringsdeskundige Ricky Frissen vertelde over de relatie eetproblemen en lichaamsbeeld, en dan met name bij jonge mannen. In de regel zijn het meisjes en vrouwen die de druk op het uiterlijk voelen en daar ook problemen kunnen krijgen, maar onderbelicht zijn de jonge mannen die een inhaalslag lijken te maken en in toenemende mate eetproblemen hebben. Frissen was er zelf een. In zijn presentatie liet hij zien hoe een te grote nadruk op het uiterlijk en een streven naar perfectie tot dwangmatig gedrag kan leiden. Hij gaf daarnaast tips hoe dat obsessieve gedrag te herkennen is, waaronder een extreem kritisch zijn ten opzichte van het eigen uiterlijk, dwangmatig checken van het uiterlijk en nooit te tevreden zijn. Het creëren van een veilige en begripsvolle omgeving, het ontwikkelen van mindfulness vaardigheden, zijn elementen om dit gedrag te tegen te gaan. Meer over zijn manier van werken vind je hier.

Presentatie: Hoeveel spiermassa kun je kweken?

Een klassieke vraag die iedere fitnesser die natural flink wat spiermassa wil opbouwen bezig houdt. Bewegingswetenschapper en sportdiëtist Tjieu Maas maakte duidelijk dat deze vraag niet direct te beantwoorden is en daardoor een schatting moest maken op basis van verschillende bronnen. Dat deed Maas op basis van de vetvrije massa bij natural bodybuilders, de jaarlijkse spiermassa-opbouw bij verschillende populaties en wat bekende coaches zeggen over ervaringen met fitnessers. Dan zou voor ongetrainden 5-10 kg het eerste jaar haalbaar zijn, daarna tussen 1-3 kg per jaar tot het plafond is bereikt. Een fraaie vergelijkingsfoto van natural bodybuilder Jurgen Verweijen liet zien dat hij na een jaar of 7 training ook 10 jaar later nog een forse slag had weten te maken. Met andere woorden, denk niet al te snel dat je je persoonlijk plafond al hebt bereikt.

Workshops: Tiktaalik & Glute-training

Imro Beuk introduceerde de Tiktaaliktraining. Het was een grondwerk bodyweight training, geïnspireerd op een visachtige die 350 miljoen geleden het land op kroop en daarmee de basis legde voor de huidige bootcamp training. Imro liet tijdens de training zien hoe belangrijk daarbij ademhaling is om de core goed te kunnen ‘bracen’. Sandra volgde in de middag met haar workshop Glute-training. Het werd een killer workout waarvan de morning after effecten nog duidelijk zouden nawerken. Highligts zijn hier te zien.

Q & A Eigen Kracht Challenge

Voor de Eigen Kracht Challenge werden 4 fitnessers voor 4 verschillende doelen zes maanden begeleid door personal trainers Imro Beuk en Sandra van de Kamp. Beiden ook ervaren natural bodybuilding atleten. In de Q & A kwamen de deelnemers Meike Gaakeer, Boas van Reenen, Renée van Dijk en hun coaches aan het woord. De transformatie tot natural wedstrijdbodybuilder van Warner Broshuis, de vierde deelnemer (niet aanwezig) is hier te zien. Alle deelnemers behaalden hun doel en dat was niet altijd even makkelijk. De vorderingen van hun persoonlijke Challenge is vanaf hier te zien.

Je kunt de volledig presentaties hier terugvinden. 

Wie aanwezig was op de Eigen Kracht-dag 2022 kan hier de evaluatie invullen. We waarderen jullie feedback.

Dossiers: