EN  |  FR

Chocolade: van hot naar healthy

Dat vrouwen een bijna orgastisch genoegen beleven aan een stevige reep chocolade is bekend. Dat je er niet teveel van moet eten op straffe van een naar rechts uitslaande pijl van de weegschaal ook. Dat chocamine – een extract van stimulerende stoffen uit de cacaoboon – chocolade veranderde van snoepgoed in health food is minder bekend. Over zwaar opgepimpte ijsco’s en nieuwe mogelijkheden voor de sportvoedingsindustrie.

Chocolade wordt gemaakt van de zaden van de tropische cacaoboom Theobroma cacao, wat letterlijk ‘voedsel der goden’ betekent. De Azteken maakten er een hete, schuimende drank van, die, hoewel bitter van smaak, vanwege zijn stimulerende en herstellende werking zeer gewaardeerd werd door soldaten, edelen en priesters, de enigen voor wie de goddelijke drank geschonken werd. Wat het zout (salaris!) was voor de Romeinse soldaat, was de cacaoboon voor de Azteek, want de belasting, al dan niet progressief, werd geheel geheven in cacaobonen. De Spaanse conquistadores brachten de cacaoboon naar het Westen, alwaar hij gretig genuttigd werd door die andere veroveraar, Giacomo Casanova, die naar verluidt geen bed instapte zonder eerst een paar pittige bakken van het brouwsel te hebben gedronken. Sindsdien vormen chocolade en de verleiding een paar.

Chocdoc

De verleiding werkte en tegenwoordig is chocolade een heel gewoon product dat overal gekocht kan worden en in allerlei lekkernijen en goodies wordt verwerkt, van pain de chocolat tot hagelslag. De chocolade zoals we die vandaag de dag kennen, komt van de toevoeging van extra cacao, zodat er een reep van gemaakt kan worden die knapperig afbreekt en prettig smelt in de mond. Er zijn onderzoeken waarin wordt beweerd dat meer dan 50% van de vrouwen chocolade verkiest boven seks. Hoe het ook zij, of de ‘M’ nu wel of niet in de maand is, feit blijft dat je met een doos chocolade bij vrouw of vriendin altijd een goede beurt maakt.
De relatie met erotiek en seks die altijd om chocolade hangt, vindt haar hoogtepunt in Unilevers Magnum, de zwaar opgepimpte ijsco die calorisch een ware tijdbom onder je dieet legt. Op een promotiewebsite van Magnum is er een verkiezing wie zo erotisch mogelijk een Magnum kan nuttigen. Het extatische gevoel dat met name vrouwen lijken te ervaren na het eten van chocolade, wordt waarschijnlijk veroorzaakt door anandamide, een cannabisachtige neurotransmitter in de hersenen (ananda is Sanskriet voor extase). Sceptici beweren dat je kilo’s chocolade moet eten om iets van dat effect te ervaren, maar er hangt historisch gezien zoveel hype om chocolade dat het idee alleen al voldoende kan zijn (placebo-effect) om in hogere sferen te raken.

Chocamine

Hoe lekker ook, 100 gram chocolade bevat al gauw 550 calorieën, waarvan 37 gram vet, en dat maakt het tot een volvet 60+ product. Niet zo heel gezond, dus. In de sportvoedingsindustrie is op dit moment echter chocamine, een extract van stimulerende stoffen uit de cacaoboon, hot. Chocamine bevat behalve minder vet, cafeïne, theobromine en een paar andere moleculen die de stofwisseling verhogen, zoals theofyline. Andere (antioxidante) stoffen in cacao (flavonolen) beschermen het lichaam tegen agressieve moleculen, de zogeheten vrije radicalen. Naast feel good food is het dus ook een antioxidant en lichte stofwisselingsversneller (cafeïne, theobromine en theofyline prikkelen de beta-2 receptoren), maar chocamine remt tevens de eetlust doordat het de stof tyramine bevat. Kortom, de hele mix maakt van chocamine een interessant basisingrediënt voor sportvoeding- en gezondheidsproducten. Komt nog bij, dat stearine – het belangrijkste verzadigde vetzuur in cacao – zich volgens recent onderzoek meer als een onverzadigd vetzuur lijkt te gedragen. Enfin, Mars van Unilever staat al te trappelen!