EN  |  FR

Je kennis voeden doe je stap voor stap

De gemiddelde fitnesser krijgt nogal wat voedingsadviezen over zich uitgestort. Vaak zijn die adviezen in strijd met elkaar. Hij of zij kan beter wel/geen koolhydraten eten, moet nooit eiwitten en koolhydraten tegelijkertijd consumeren, verzadigde vetten mijden, brood lekker bij de bakker laten liggen, enzovoorts. Dan moet je maar net snappen waar dat allemaal vandaan komt en wat het nut ervan is voor je gezondheid en persoonlijke fitnessdoelen. Ons advies is: zorg geleidelijk aan voor een behoorlijke basiskennis voor je je waagt aan meer experimentele voedingsprogramma’s.

De ‘Hormoon- en testofactoren’ van allerlei voedingsgoeroes in fitness, bijvoorbeeld, gaan als hete broodjes over de toonbank en scheppen vaker verwarring dan helderheid. Ze schuiven aan bij talkshows en koffieleutprogramma’s en ontmoeten daar zelden echte weerstand. Dat is meestal ook niet de bedoeling van dit soort programma’s. Het moet wel gezellig blijven. Als leek krijg je op die manier weinig houvast om de waarde van bepaalde ‘voedingstheorieën’ te kunnen bepalen. Het is verstandiger om terug te keren naar de schoolbanken om een beetje wegwijs te worden in voedingsland, en eerst wat toegankelijke boeken te lezen voor je aan zware of rare kost begint. Kortom, je moet kennis stapelen.

Eigen Kracht als basis 

Het Eigen Kracht Boek, beschrijft op een toegankelijke en relativerende manier degelijke informatie over alle voor fitness belangrijke onderwerpen: krachttraining, cardiotraining, voeding, afslanken, spiermassa opbouwen, fit worden, supplementen en doping. Het is echt een boek dat je de basiskennis geeft over hoe je effectief en gezond kan fitnessen op eigen kracht. Een boek dat eigenlijk door iedereen die serieus met fitness bezig is gelezen zou moeten worden. Op CIOS- en ROC-opleidingen Sport & Bewegen wordt het daarom warm aanbevolen of als lesmateriaal gebruikt. De dossiers van onze website geven daarop een mooie aanvulling. Een goed startpunt dus. 

Wil je op een gezonde manier sterker, slanker en fitter worden, dan kun je ook de verschillende jaarprogramma’s op de site volgen. Tenslotte kun je nog de gratis supplementenwijzer downloaden op je smartphone. Wil je weten of een supplement effectief is in het opbouwen van spiermassa, of afslanken, of pijnlijk is voor je portemonnee, misschien zelfs ronduit gevaarlijk voor je gezondheid? In de supplementenwijzer kun je het vinden. 

Gezonde voeding 

Wil je meer weten over gezonde voeding, dan kun je de toegankelijke boeken van voedingswetenschappere Katan en Kok lezen.‘Wat is nu gezond? Fabels en feiten over voeding’ van professor Martijn Katan rekent met heel wat mythes af en is voor de geïnteresseerde leek een baken in een zee van bakerpraatjes. Voedingsprof Frans Kok schreef samen met Broer Scholtens het boek ‘Gezond eten, gewoon doen’ en geeft een mooi overzicht van hoe gezonde voeding eruit ziet, waarbij hij ook een aantal recepten geeft. Evenals Katan schreef Kok zijn boek uit verbazing en ergernis over de alomtegenwoordige onzin die je tegenkomt over voeding.

Wil je op een toegankelijke manier alles weten over een gezonde voeding en hoe die er uit ziet? Dan raden wij het boek ‘Eet als een expert’ aan. Wil je alle wetenschappelijke feiten over overgewicht en obesitas weten? Onderzoeksdiëtist en schrijver Van Berkel heeft ze allemaal voor je op een rij gezet in het boek ‘Overgewicht en obesitas 

Sportvoeding

Over sportvoeding zijn ook meerdere goede toegankelijke boeken geschreven. Zo hebben (top)sportdiëtisten Pannekoek, Van der Stelt en Wisse het boek ‘Eet als een atleet’ geschreven. Ook andere (top)sportdiëtisten zijn in het verleden in de pen gekropen, zodat je op een toegankelijke manier voedingskennis kan stapelen. Zo hebben Hermans en Van Geel het boek ‘Voeding en Sport’ geschreven. Een van de betere Engelstalige voedingsboeken voor sport en fitness is Nutrition for Health, Fitness and Sport van Melvin Williams.

Boeken die diëtisten lezen

Wil je meer gewichtige informatie over voeding, dan kun je de studieboeken van diëtisten gaan bestuderen. Het rijkelijk geïllustreerde, maar let op, Engelstalige boek ‘Understanding Nutrition’ beschrijft de vertering en stofwisseling van koolhydraten, vetten en eiwitten tot in detail. Ook komen de functies van alle vitamines aan bod en wordt de rol van voeding in het ontstaan en voorkomen van verschillende ziekten tot in detail beschreven. Echt een aanrader als je je voedingskennis flink wilt upgraden. Maar bedenk, stapel je kennis stap voor stap en houd bij de practische toepassing van al die kennis vooral de grote lijnen aan.

Fanatieke en leergierige fitnessers, fitnessinstructeurs, personal trainers en voedingsconsulenten die in de fitnessbranche werkzaam zijn leggen zo een stevig fundament om weerstand te kunnen bieden aan de voortdurende stroom voedingsinformatie die mensen te verwerken krijgen.

We geven het toe, soms word je van al dat stapelen een beetje melig.  

Dossiers: