EN  |  FR

Voedingsamazones laten je eten als een expert

afbeelding bij Voedingsamazones laten je eten als een expert

Als fanatieke fitnesser heb je natuurlijk aandacht voor voeding. Je wilt voldoende brand-, bouw – en beschermende stoffen binnen krijgen om goed te kunnen trainen. Maar met alle blogs en foodies en voedingsinfo lijkt het steeds lastiger om een verstandige voedingskeuze te maken. Gelukkig komen vier wetenschappelijk deugdelijk onderlegde dames je te hulp. Ze schreven het nieuwe voedingsboek ‘Eet als een expert’.

Voedingsprofessor Frans Kok schreef de inleiding. Hij is onder de indruk van de mooie eigentijdse manier waarop de auteurs de huidige hypes langs de wetenschappelijke maatlat leggen. De auteurs – die zichzelf de ‘vier gezondheidsamazones’ noemen – trekken ten strijde tegen het oerwoud van hypes en slecht onderbouwde voedingsinformatie. Uit ergernis over die misinformatie schreef Kok een jaar of vijf geleden zelf het boek ‘Gezond eten, gewoon doen’.

Twee van de vier schrijfsters (Gaby Herweijer en Jolien Kramer) zijn gezondheidswetenschapper en de andere twee amazones (Marijke Berkenpas en Liesbeth Smit) zijn voedingswetenschapper. Drie van deze vier dames hebben ook de HBO Voeding en Diëtetiek succesvol afgerond. Naast dit boek zijn deze auteurs, samen met een groep bloggers met een voedingswetenschappelijke opleiding ook actief op hun eigen website www.iamafoodie.nl, waarop initiatiefneemster Berkenpas laat weten, dat ze integriteit hoog in het vaandel heeft. Belangrijk, weten we. 

Wat is nieuw aan dit boek?

In het begin van het boek wordt uitgelegd hoe kennis over de effecten van voeding op gezondheid verkregen wordt. De auteurs vertellen hierbij ook waarom het zo lastig is om harde bewijzen voor de effecten van voeding op gezondheid te verkrijgen. Voeding bestaat uit vele voedingsstoffen en daarnaast zijn er ook andere zaken waaraan de mens zich blootstelt en die afzonderlijk en gezamenlijk invloed hebben op de gezondheid en sportieve prestaties. Dat maakt het voor voedingswetenschappers lastig om uit te zoeken welk stofje, of welke combinatie van stofjes (in één of meerdere voedingsmiddelen) verantwoordelijk is voor een bepaald effect op het menselijk lichaam en/of de sportieve prestatie. De auteurs kiezen er dan ook graag voor om het accent meer te verleggen naar de effecten van een gezond voedingspatroon.

Vertaalslag naar de praktijk

De voedingsadviezen in dit boek worden eerst theoretisch belicht en daarna wordt een mooie vertaalslag gemaakt naar de praktijk. Elke hoofdstuk begint met een theoretische inleiding over het belang van iedere maaltijd binnen het dagmenu en wordt afgesloten met praktische adviezen welke gerechten en voedingsmiddelen(groepen) een goede keuze zijn voor de betreffende maaltijd. De auteurs pakken ook heikele vragen bij de kop. Zo wordt de bewering dat het overslaan van het ontbijt ongezond is onder de loep genomen. Daarnaast wordt ook ingegaan wat gezonder is als broodsmeersel: boter, margarine of mayonaise. Ook de hypes als glutenvrij eten en melk mijden en de angst voor aspartaam en andere zoetstoffen worden belicht. De antwoorden zijn verrassend… En ze worden gedegen onderbouwd met de nieuwste wetenschappelijke inzichten. Daarbij gaan de auteurs ook de onzekerheden binnen het voedingsonderzoek niet uit de weg. Integendeel: ze benoemen steeds duidelijk waar nog hiaten zijn in de huidige voedingskennis.

Smakelijk en gemakkelijk variëren

Bij elke maaltijd worden de voor- en nadelen van de verschillende varianten binnen een voedingsgroep (melkproducten, broodsoorten, groenten, fruit, vlees, vis, etc.) besproken, zodat de lezer een weldoordachte keuze kan maken voor zichzelf welk voedingsmiddel voor hem/haar het meest geschikt is. De bereiding van alle recepten wordt helder uitgelegd en het boek is rijkelijk voorzien van mooie plaatjes van de gerechten. Daarnaast worden ook tips gegeven hoe je variaties kunt aanbrengen in recepten. De ingrediënten voor de gerechten zijn goed verkrijgbaar in de meeste gewone supermarkten en je hoeft doorgaans niet zo lang in de keuken door te brengen voordat je een lekker menu op tafel kunt zetten. Kortom ook voor de minder ervaren kok(in) is dit zeker een aanrader. Het boek sluit af met een menuplanning voor twee weken zodat je  inspiratie kan opdoen om op een praktische manier met dit boek aan de slag kan gaan.

Wat moet je nu eten?

Hoewel de titel van het boek doet vermoeden dat je een ‘expert’ moet zijn om gezond te eten, is dat niet de boodschap die het boek mee wil geven. Een gezond eetpatroon is volgens de 'amazones' eenvoudig op te sommen: voldoende groenten, fruit, volkorengranen, noten, peulvruchten, vloeibare oliën (geen harde vetten dus), minder zout, dranken en andere producten met veel suiker mijden en zo min mogelijk alcohol. Meer zelf bereiden en zo min mogelijk gemaksvoedsel. De ervaren fitnesser kent het principe als ‘opschonen van de voeding’.

Eet als een expert is een uitgave van Kosmos en kost 20 Euro.

Dossiers: