EN  |  FR

Bescheiden in de bulk voor biceps

Je wilt volgende jaar, met de eerste krokussen, ook een forse biceps zien, je doet een aantal basics correct, maar de mouw wil nog niet echt opvullen. In verwarring gebracht begin je te experimenteren met allerlei high tech oefeningen die mogelijk uitkomst bieden, maar ook dat brengt geen soelaas. Wat te doen? Misschien bescheiden in de bulk gaan? Wie weet doen de biceps wel mee.

Je bent al wat gevorderd in muscle county, je weet dat je biceps niet moet overbelasten omdat het een kleine spiergroep is, je weet dat biceps in de meeste gevallen het best na rug getraind kunnen worden omdat ze bij rug al zo hard moeten werken. Je weet misschien zelfs dat een smalle lat pulley, hetzij aan een hoge kabel, zodat je van boven moet trekken, hetzij aan een lage kabel, zoals bij zittend roeien, je biceps wat harder laten werken omdat je rug vanuit die positie iets minder hard kan werken en dus minder over neemt van de biceps. Je weet waarschijnlijk ook, dat het voor alle spiergroepen goed is om oefeningen te variëren om de spiergroep te blijven prikkelen en completer te ontwikkelen. Je weet, tot slot, ook dat ‘armomvang’ in hoge mate een kwestie van tricepsontwikkeling is, omdat de triceps een grotere spiergroep is dan biceps. Dan zijn we nu toe aan een andere waarheid: bulken voor biceps.

Bulken voor biceps

Eten is een anabole activiteit, en dat is precies wat er in geval van ‘koppige’ biceps geregeld over het hoofd gezien wordt. Vaak komt het niet tot volle wasdom willen komen van de biceps ook, doordat de eigenaar vanwege angst voor een oplopend lichaamsvetpercentage zuinigjes eet. Ze willen het hele jaar door in shape rondlopen en wanneer een bepaalde spiergroep achterblijft, intensiveren ze trainingarbeid en de motivatie, maar vergeten de voeding en daarmee ook het herstel, de andere twee pijlers van geïntegreerde training. Daarom nog maar eens twee stellingen de ruimte ingeslingerd: 1) Bij het willen behalen van een bepaald doel in fitness, moeten alle vier pijlers goed op elkaar zijn afgestemd, en 2) Bij gevorderde ‘lichaamsbouwers’ is groeien niet goed mogelijk zonder een extra hoeveelheid voeding voor de groei. Met andere woorden, je moet bescheiden in de bulk, zie hier en hier.

Hallo, is daar iemand?

Tot slot, een van de klassieke missers ook is het onvoldoende contact leggen tussen het brein en de biceps. Subtiele signalen die het contact tussen lichaam en geest moeten leggen (het echt goed voelen werken van de spiergroep) worden genegeerd doordat er te snel met te zware gewichten wordt getraind. Om opnieuw die link weer te leggen, is het verstandig om een weekje de training op te schonen, dat wil zeggen, heel strikt trainen en contact leggen met de spiergroepen die je niet goed voelt werken. Dit alles onder het favoriete motto van krachttrainingscoach Hans Kroon, ‘the ego has landed’! ‘Het maakt je biceps of welke andere spiergroep ook niet uit of je met gewicht X of Y traint. Vaak train je beter als je je ego thuis laat en strikt trainen en contact maken met de spier hoog in het vaandel houdt.’ Dat wil uiteraard geen vrijbrief zijn voor het trainen met ondermaatse gewichten, maar een pleidooi voor trainen met het koppie. En of je daar nu Arnolds visioen van biceps als Zwitserse alpen bij ziet of geïnspireerd wordt door jezelf zien trainen, het gaat erom dat je antwoord krijgt.

Dossier: