EN  |  FR

Gaan we persoonlijk worden?

Was het nog niet zo lang geleden voorbehouden aan Hollywoodhypers of zeepsterretjes en andere wannabe BN-ers, vandaag de dag is een personal trainer een steeds gewoner verschijnsel. Je hebt ze in alle soorten en maten, maar hoe weet je nu of iemand die zich personal trainer noemt je daadwerkelijk begeleidt naar een blijvend actiever leven of dat je met een beunhaas zit opgescheept die je volstouwt met overbodige supplementen en je naar de ratsmodee helpt? Een nieuw initiatief moet meer duidelijkheid scheppen.

Het lijkt een modeverschijnsel, maar als je er over nadenkt is het eigenlijk heel gewoon. Waarom zou je niet een paar euri op tafel leggen voor een competent iemand die je van bankbintje omvormt tot iemand die het aangenaam vindt om actiever en gezonder te leven? Duizenden mensen leggen een vergelijkbaar bedrag op tafel voor tennislessen, zwemlessen of snowboardlessen. Maar de kans dat je daardoor ooit Andre Agassi, Marleen Veldhuis of Nicolien Sauerbreij verslaat, is miniem vergeleken met de kans dat je door een personal trainer (PT-er) op een aangename manier langer leeft zonder voortijdig af te takelen (zie Langer leven zonder af te takelen). In de wereld van het gravel, het water of de sneeuw is redelijk makkelijk te controleren wie competent genoeg is om je bepaalde sportvaardigheden bij te brengen. Als het gaat om hulp bij het verwerven van een blijvend actieve levenswijze, ligt dat wat gecompliceerder.

Van schemaatje schuiver tot breinbewerker

Net als iedereen een fitnesscentrum mag openen, of daar als instructor mag werken, mag iedereen zich PT-er noemen. Globaal kun je drie soorten PT-ers onderscheiden. Allereerst is er de beweegadviseur. Deze PT-er doet meer dan een algemeen standaardschemaatje opstellen dat je ook in een willekeurig fitnesscentrum kunt krijgen. De beweegadviseur gaat uit van je persoonlijke mogelijkheden en behoeften en maakt dan een beweegplan dat daarop gebaseerd is. Dat plan, dat hij of zij meestal ook persoonlijk begeleidt, bevat meer dan een trainingsschema. Het behelst bijvoorbeeld ook voedingsadviezen en andere zaken die er voor zorgen dat je strakker, slanker en sterker door het leven gaat. Verder weet deze beweegadviseur bij welke deskundigen je moet aankloppen om heel specifieke adviezen te krijgen als je bijvoorbeeld kampt met wat kwaaltjes. Deze PT-er noemt zich ook wel lifestyle coach.
De PT-er die nog een stapje verder gaat staat ook wel bekend als personal coach. Zo’n personal coach zorgt ervoor dat je ook mentaal fit genoeg bent om de juiste keuzes in het leven te maken.
De derde variant van PT richt zich op sporters die topsporters willen worden of blijven. Deze vorm staat ook wel bekend als performance coach. Een bekende performance coach is Henk Kraaijenhof. In de ondoorzichtige PT-wereld zijn deze expertises niet zo strikt gescheiden en is het onderscheid meer theoretisch. De praktische vraag, wie heeft de juiste papieren en vaardigheden om je verantwoord te begeleiden, is belangrijker.

Kaf en koren

Stel, je overweegt een PT-er in de arm te nemen. Hip als je bent, tik je personal trainer of personal training in het zoekvenster bij Google… en je krijgt pakweg 9.000 vermeldingen. Dat schiet dus niet echt op, want het gros van de gevonden websites heeft weinig tot niets met PT-ers te maken. De website mypt.nl of mypersonaltrainer.nl probeert het kaf van het koren te scheiden. Op deze website vind je PT-ers die en een goede opleiding hebben en een goede reputatie. Het criterium daar is een zogenoemde Rijkserkende opleiding, maar de site erkent ruiterlijk dat ook andere opleidingen goede PT-ers kunnen opleveren. Een overzicht daarvan vind je hier.
De website is nog in ontwikkeling (de grotere PT-bedrijven als ViveActive of MG-E vind je er nog niet) en over een aantal van de vermelde zaken kun je redetwisten, maar je hebt hierdoor in ieder geval informatie waarmee de kans dat je een supplementen schuivende beunhaas die je naar de ratsmodee helpt kiest als je PT-er minimaliseert.