EN  |  FR

Bouwen voor vrouwen

Vrouwen en krachttraining is net zo'n broze relatie als het Nederlands elftal en goed voetbal. En net als het Nederlands elftal meer aan goed voetbal zou moeten doen, zo zouden vrouwen meer aan krachttraining moeten doen. Krachttraining biedt juist vrouwen vele fysieke voordelen. Acht redenen om meer ijzer te verplaatsen.

1. Je verbrandt meer vet

Veel vrouwen huiveren bij het idee van krachttraining, omdat ze denken dat ze binnen de kortste keren er uit zien als een vrouwelijke hulk. Die kans is fysiologisch gezien erg klein. Uit onderzoek van bijvoorbeeld de Amerikaanse bewegingswetenschapper Wayne Westcott blijk dat vrouwen door krachttraining meer vet verbranden dan ze aan spiermassa opbouwen. Uit zijn onderzoek wordt duidelijk dat vrouwen die twee tot drie keer per week krachttraining doen gemiddeld 1,5 pond vetvrije spiermassa opbouwen én bijna 2 kilo overtollige vetmassa kwijtraken [Het zwakke geslacht: vrouwen en training].

2. Je verbrandt langer vet

Als je meer spiermassa hebt, wil je lichaam dat in standhouden. Je gebruikt dus iedere dag meer calorieën dankzij die extra spiermassa, zonder dat je daar extra voor hoeft te bewegen.

3. Je verkleint je kans op (type 2) diabetes

Krachttraining zorgt er voor dat je suikerstofwisseling wordt verhoogd. Onderzoek toont aan dat na vier maanden krachttraining de suikerstofwisseling met bijna 25% toeneemt.

4. Je houdt stevige botten

In Nederland hebben 800.000 mensen osteoporose, ook wel bekend als botontkalking. Eén op de vier vrouwen krijgt er mee te maken en heeft verhoogd risico op botbreuken. Krachttraining, net als andere vormen van bewegen waarbij je je lichaam belast, zorgt er voor dat de botdichtheid in stand blijft.

5. Je hebt minder kans op lage rugklachten

Een recente, 12-jaar durende Amerikaanse studie toonde aan dat door krachttraining je de kans op lage rugklachten met 80% verkleint. Ook is je kans op artritis en pijnlijke gewrichten veel kleiner.

6. Je kunt een hartaanval voorkomen

Krachttraining verbetert je cholesterolgehalte en je bloeddruk. Beide zijn een indicator voor een grotere kans op een hartaanval. De kans wordt nog kleiner als je krachttraining combineert met meer bewegen. [Circuittraining: het beste van twee werelden?]

7. Je wordt sterker

Als je terug kijkt op een doorsneedag, dan sjouw en til je heel wat af. Door sterkere spieren, verklein je de kans dat je daardoor spierpijn of blessures krijgt en gaat al dat gesjouw je makkelijker af.

8. Je ziet er beter uit

Hoewel Madonna nu meer in de kabbala en kinderboeken zit dan in het krachthonk, is ze nog steeds een levend bewijs dat regelmatig aan krachttraining doen effect heeft.

Ook eens proberen? Hier [Trainen in slow motion] lees je hoe je begint.