EN  |  FR

Circuittraining: het beste van twee werelden?

Vaak aangeprezen als dé gewichttrainingsvorm voor mensen met een overvolle agenda. Spiermassa én spierconditie in één pittige work-out, waarna je na een vluchtige douche en een snelle shake vlot in je pittige bolide stapt om weg te scheuren naar het volgende agendapunt. Circuittraining in perspectief.

Circuittraining in het fitnesscentrum

Circuittraining wordt door de exploitanten van het gemiddelde fitnesscentrum 'in de markt' gezet als een trainingsvorm waarbij je op een snelle manier én spieren én conditie kunt kweken, zodat je die typische 'Men's Health' look krijgt. Circuittraining tovert de papzak binnen enkele maanden om in een 'lekker ding' waar vrouwen slechts met de grootste moeite van af kunnen blijven. Vrouwen belooft circuittraining een 'beetje' spieren en veel, heel veel vetverbranding.
Circuittraining is dan het afwerken van een aantal 'stations' (gewichttrainingsmachines en cardio-apparatuur), waarbij je steeds één bepaalde spiergroep aanpakt. En wel in een volgorde die 'logisch' is. Dat wil zeggen, dat grote spiergroepen voorrang krijgen boven kleinere omdat je aan het begin de meeste energie hebt. Je kunt per training kiezen welke spiergroepen je die dag wilt aanpakken en daar stel je dan het aantal af te werken stations op in. Het aantal herhalingen en het tempo waarin getraind wordt is meestal wat hoger dan bij de standaard gewichttraining. Zo wordt opbouwen van spiermassa én spierconditie verzekerd.
Circuittraining op die manier opgevat heeft zeker zijn aantrekkelijke kanten. Er wordt inderdaad spiermassa opgebouwd en ook spierconditie, maar aan het combineren van de beste van twee werelden hangt een prijskaartje. De opbouw van spiermassa is bij circuittraining toch beduidend minder dan bij de standaard gewichttraining en hetzelfde geldt voor het opbouwen van conditie. Door te combineren lever je in. Dat hoeft geen probleem te zijn, als je maar beseft dat 'specialiseren' in kracht- of conditietraining altijd betere resultaten geeft in kracht/spiermassa of conditie.

Sportspecifieke circuittraining

Sportspecifieke circuittraining is een type circuittraining waarbij de doelen heel duidelijk en voor een specifieke sport zijn opgesteld. Het opzetten van een goed sportspecifiek circuittrainingsprogramma stelt hoge eisen aan de begeleider of coach die het programma bepaalt. Het moet het type prestatie, dat tijdens een wedstrijd moet worden geleverd, zo goed mogelijk nabootsen of ondersteunen. Een circuittraining voor een voetballer ziet er in de regel anders uit dan een circuittraining voor een roeier. Voor de voetballer zal de circuittraining meer intervalaspecten moeten bevatten, waarbij het afwisselen van explosieve kracht en conditie belangrijk is, terwijl het accent bij de roeier meer ligt op duurvermogen. Met duurvermogen wordt bedoeld dat je een bepaalde inspanning lang(er) kan volhouden.

Tot slot

Fitness-circuittraining is een aantrekkelijke trainingsvorm waarbij de opbouw van kracht en spierconditie zeker kan worden opgevoerd, maar wel in beperktere mate dan bij gewichttraining of cardiotraining alleen. De aantrekkelijkheid ligt voor veel mensen ook in het feit dat je door gebruik van vaste machines en apparaten geen gesjouw met gewichten en schijven hebt. Je werkt snel een aantal stations af en pakt je biezen. Veiligheid is voor beginners, dames en ouderen ook vaak een overweging voor circuittraining te kiezen. Er zijn geen stuiterende halters als gevolg van het verkeerd op- en afladen en het bewegingsverloop van de oefeningen is meestal voorgebakken.

Dossier: