EN  |  FR

In de lengte of de breedte?

Een goede conditie hebben, en verder uitbouwen, verkleint je kans op voortijdig sterven. Steeds meer Nederlanders komen in beweging omdat ze de gezondheidsaspecten van duursporten of cardiofitnessen onderkennen. Krachttraining raakt daardoor een beetje ondergesneeuwd. Hoe zit het eigenlijk met de gezondheidsbevorderende aspecten van krachttraining?

Je bloeddruk op peil, een stevig kloppend hart, een gezond lichaamsgewicht, … een beetje extra bewegen doet veel voor je. Maar als je extra bewegen bestaat uit het opbouwen van meer vetvrije spiermassa door middel van krachttraining, kun je dan de gezondheidsbevorderende aspecten van meer bewegen wel vergeten? Ook krachttraining blijkt goed voor je gezondheid. Je kunt er zelfs je overgewicht mee kwijt raken.

Cardio versus kracht

Een te hoge bloeddruk heeft veel nadelige effecten op je algehele gezondheid. Duursporten is een goede manier om die bloeddruk op een gezond niveau te houden. Toch is er ook kleinschalig onderzoek (onder meer van de Amerikaanse bewegingswetenschapper Westcott) gedaan naar de relatie tussen krachttraining en een verlaging van een te hoge bloeddruk. Die relatie blijkt er te zijn, maar het onderzoek is nog niet eenduidig. Krachttraining blijkt ook goed te zijn voor je hartspier. De American Heart Association raadt mensen, die revalideren van een hartaanval, aan om hun herstel te bevorderen door twee keer per week krachttraining te doen, waarbij één setje van acht tot twaalf herhalingen voldoende is. Een hart in vorm heeft een lage rusthartslag. Door te duursporten kun je die rusthartslag met ruim vijfentwintig procent verlagen. Met krachttraining ligt die verlaging rond de tien procent, maar ook dat komt je gezondheid ten goede.

Krachtig afvallen

Overgewicht is één van de grootste boosdoeners als het gaat om welvaartsziekten. Meer calorieën verbruiken dan je inneemt gedurende de dag is de manier om overtollig lichaamsvet kwijt te raken. Daarom volgt bij overgewicht vaak het advies om te gaan duursporten. Toch moet je, als het gaat om afvallen, de rol van krachttraining niet onderschatten. Daarvoor moet je even kijken naar de manier waarop je stofwisseling werkt. De stofwisseling bestaat uit grofweg twee delen. Zo'n tien procent van je stofwisseling is nodig om je dagelijkse boterham met kaas of je bord pasta te verbranden. Dat staat bekend als het thermogene effect. Daar hoef je niets voor te doen. Het grootste deel van je stofwisseling is er voor om je ruststofwisseling draaiende te houden. Die energie is nodig om je simpelweg in leven te houden. Van die energie eisen je spieren zo'n twintig procent op. Als je meer vetvrije spiermassa opbouwt met krachttraining dan verbrandt je ruststofwisseling steeds meer energie. Uit onderzoek blijkt dat na drie maanden het energiegebruik in rust door die extra spiermassa kan oplopen tot vijfhonderd calorieën per dag extra. Daar moet je anders een half uur voor hardlopen. Daar komt nog de energie bij die je nodig hebt om je krachttraining zelf te doen. Je wint er geen marathon mee, maar krachttraining heeft wel degelijk gezondheidsbevorderende aspecten.