EN  |  FR

Roeien op het droge

Of het nu in de genen van de doorsnee Nederlander zit dat ‘ie’ graag op, in of langs het water vertoeft is de vraag, maar sporten die met water geassocieerd kunnen worden zijn heel populair. Misschien dat het de aantrekkingskracht van indoor rowing verklaart, al is zweet het enige vocht dat rijkelijk vloeit. Waarschijnlijker is het gewoon omdat het een erg effectieve workout is. Leuke bijkomstigheid, op een indoor rower kun je in het fitnesscentrum tegen mensen uit alle windstreken roeien. Ja, noem dat maar een uitdaging.

Iedere grote fabrikant van fitnessapparatuur biedt een complete lijn van zogenoemde cardiofitnesstoestellen: loopbanden, stationaire fietsen, crosstrainers… en roeiers. Opmerkelijk genoeg zie je in de meeste fitnesscentra – en bij veel mensen thuis-  een Concept2 Indoor Rower staan. Bewijs dat indoor rowing een van de meest populaire workouts is.

Boven, onder, voor en achter

Roeien is een total body workout, dat kan elke galleislaaf je vertellen. Op een roeier train je dus op één toestel al de grote spieren van je boven- en onderlijf, zowel voor als achter. Voor mensen met een drukke agenda is dat een groot voordeel. Binnen roeien is tevens een individuele activiteit. Ook dat is een aspect dat veel mensen aanspreekt. En de blessurekans – als je eenmaal de relatief eenvoudige roeitechniek onder de knie hebt - is vrij gering.

Hoewel het een individuele sport is (indoor groepsworkouts als The Boathouse Workout of Crew Class Rowing zijn nooit echt aangeslagen) is het aardige van indoor rowing dat je de competitie kunt aangaan met andere roeiers over de hele wereld. Daarvoor heeft Concept2 verschillende ‘challenges’ opgezet. Je kunt die uitdagingen individueel aangaan – thuis of op een locatie waar een ‘challenge’ plaatsvindt - of met een team.

WK indoor rowing

Het meest aansprekende indoor rowing evenement is de jaarlijkse C.R.A.S.H.-B. Sprints World Indoor Rowing Championship, een race over twee kilometer. Dit wereldkampioenschap trekt binnenroeiers van alle pluimages: van fanatieke buitenroeiers tot zeer krasse knarren met een passie voor de roeisport. De afgelopen twee jaar maakte Jenny van Dobben de Bruijn, van roeivereniging Nereus, indruk. Ze is meervoudig Nederlands kampioene op de Concept2. Ze zette in 2010 tijdens de C.R.A.S.H. B’s een tijd neer van 06:50.8. Ze werd daarmee vierde. Dit jaar verbeterde ze haar tijd en eindigde in 6:47.1. Ze werd daarmee derde na de Russische Levina en de Estse winnares Pajusalu.

Dat dit WK niet alleen semi-professionals aantrekt, blijkt wel als je naar Results 2011 kijkt. Zo roeide in de categorie lichtgewicht mannen van 90 tot 94 jaar (die categorie bestaat en de deelnemers gaan hard!) Paul Randall een indrukwekkende tijd van 10 minuten en 43,2 seconden. Goed geïnformeerd als Op Eigen Kracht altijd is, konden we dit resultaat vergelijken met dat van een redacteur van deze website. in 2000 legde de toen 42 jarige Wychenaar de twee kilometer af in 9 minuten en 16,2 seconden. Voor een stugge roker van middelbare leeftijd mag dit indoorroeiresultaat toch een buitengewone prestatie genoemd worden.

Dossiers: