EN  |  FR

Struinen door de straten

Urban Gym is de trend voor 2010, als we de berichten eerder deze maand in de media moeten geloven. In navolging van Urban Gym zullen ook andere bewegingsvormen als zumba en yoga zich naar buiten verplaatsen, zo voorspellen anonieme trendwatchers.

Fitness in het hartje van een drukke stad: dat is het concept van Urban Gym. De stad is hier de fitnessruimte en het ‘straatmeubilair’ zijn de fitnesstoestellen. Het is de bedoeling dat een fitnessinstructeur een groep sportievelingen gedurende een uur al joggend een zorgvuldig uitgestippelde route door de straten van een stad leidt. Onderwijl wordt er gestopt voor allerlei spierversterkende oefeningen, waarbij bankjes, muren of stoepranden worden gebruikt als toestel.

Oude wijn

Urban Gym is bedacht door Rat Race Urban Adventure. Het lijkt een beetje bezadigde variant op free running of parkour running, waarbij de stad als stormbaan wordt gebruikt, hoewel dit natuurlijk wel een behoorlijke dosis lenigheid en lef vereist. Een lef en lenigheid waar je alleen aan lijkt te voldoen als je de nieuwe James Bond bent.

Activiteiten die je normaal in het fitnesscentrum doet nu buiten doen is natuurlijk niet helemaal nieuw. De meest befaamde ‘urban gym’ is natuurlijk Venice Beach in LA. Verder wordt sinds een aantal jaren al BodyPump on the Beach georganiseerd. Nieuw is Wellness on the Beach. Yoga buiten? Je hoeft er niet voor naar Ibiza. Of de Urban Gym echt een trend wordt? Volgens de kenners van IDEA gaat een ruime veertig procent van de Amerikaanse fitness professionals volgend jaar vormen van buiten fitnessen introduceren, maar biedt bijna een even grote groep vormen van buiten-fitness al aan.

Nieuwe toestellen

Dat er in Nederland ook Venice Beaches ontstaan, is misschien eerder een mogelijkheid. Er zijn vorig jaar verschillende buiten-gyms geïntroduceerd in plaatsen als Amersfoort, Doetinchem en Nijmegen. De laatste heeft een speciaal ontwikkeld fitnesstoestel voor buiten laten plaatsen in Nijmegen-Noord. Tot nu toe is het bij Nijmegen gebleven. Toch maar weer de Trimbaan in ere herstellen?