EN  |  FR

Kooptips voor kerstcadeaus

December is de maand dat menig Nederlander zijn beweegachterstand inhaalt. Sjouwend van winkel naar winkel worden er op een doorsnee koopavond heel wat meer kilometers gemaakt dan met een lunchwandeling op een doordeweekse dag. Vijf tips voor het kopen van cadeaus die iemand in beweging brengen en houden.

1. Wantrouw alle chopping chanel aanbiedingen

In de ongelóóóflijke wereld van middag- en nachttelevisie is alleen plaats voor directe oplossingen die blijvend resultaat hebben. Veel van die producten zijn ook te koop bij de diverse warenhuisketens in Nederland. Als het zo makkelijk was, was iedereen in Nederland in vorm en voorzien van een wasbordje. Mijd dus deze producten als je iemand een bewegingsstimulans wilt geven. Je loopt het risico dat iemand teleurgesteld voor lange tijd meer bewegen van zijn of haar goede voornemenlijstje haalt [Leren tv kijken].

2. Denk na voor je gewichtige aankopen doet

Thuis aan de slag gaan met losse gewichten is een goede manier om iemand te laten wennen aan regelmatiger bewegen. Je moet wel een beetje budget hebben om een iemand een krachthonk cadeau te geven. Voor een halterstang en totaal 100 kg aan schijven ben je al gauw een kleine 400 euro kwijt. Dat moet je ook uittrekken als je halters en bijvoorbeeld een boksbal en zakhandschoenen combineert, zodat er tegelijkertijd aan de conditie kan worden gewerkt. Voor datzelfde geld kun je iemand ook tien sessies bij een personal trainer cadeau geven. Een alternatief voor losse gewichten is de Total Gym. Daarbij doet iemand krachttraining op een bankje op maximaal 60% van het eigen lichaamsgewicht. Voor een betere spierdefinitie is dat ruim voldoende. Ze zijn te koop vanaf ongeveer 200 euro.

3. Let op de ruimte

Voor een stationaire fiets (ook wel hometrainer genoemd) is in een huis altijd wel plek. Een multi-station voor krachttraining vergt al meer ruimte en voor een loopband moet je echt wel een kamer vrij hebben. Let er goed op, als je overweegt een fiets, roeier, stepper of loopband cadeau te geven, of deze inklapbaar zijn en ook, weer uitgeklapt, stabiel genoeg [Thuis klussen of uit klussen].

4. Overweeg een praktisch, compact cadeau

Compacte hulpmiddelen die het meer bewegen stimuleren zijn leuk om weg te geven. Een hartslagmeter die er voor zorgt dat iemand in de juiste zone sport [Hoop voor hijgers], de PAM (Persoonlijke Activiteiten Meter; zie ook www.pam.com), die het bewegen gedurende de hele dag bijhoudt zijn betaalbare, motiverende cadeaus. Geef er een abonnement bij op een magazine dat veel aandacht besteedt aan een actieve lijfstijl en de kans is groot dat de ontvanger van het cadeau in beweging komt en blijft.

5. Geef een veelzijdig cadeau

Een abonnement op een fitnesscentrum geeft iemand toegang tot een veelzijdig aanbod in manieren van bewegen. Individueel werken aan een betere conditie of meer spiermassa, gezellig met een groepsworkout beter in vorm raken, het kan allemaal in een fitnesscentrum. In Nederland kost een gemiddeld maandabonnement rond de 50 euro. Geef jezelf er ook een cadeau en ga lekker samen een bewogen jaar tegemoet. Kijk eerst even hier [LSM Boekenreeks] ook een leuk en motiverend cadeau, want een brein in beweging is een lijf in beweging.