EN  |  FR

Fitnessmythes ontrafeld

Zet een fitnessinstructeur of een fanatieke sporter voor een spiegel in een afgesloten kamer en binnen vijf minuten heb je tien verschillende meningen over trainen. Nergens zoveel mythes als bij het fitnessen. We ontrafelen de tien hardnekkigste voor je.

1. Je verbrandt alleen vet als je lang sport op een lage intensiteit

Op alle cardiofitnesstoestellen staat het. Trainen op 65% van je trainingshartslag is dé manier om vet te verbranden. Om vet te verbranden moet je meer energie gebruiken dan je hebt ingenomen. Je moet nog meer energie gebruiken als je overtollig lichaamsvet hebt. Of je dat nu doet door iedere dag een uur te wandelen of iedere dag een half uur op een hoge intensiteit te fietsen, maakt voor je vetverbranding niet uit. Het enige verschil is de tijd waarin het vet verdwijnt. Hoe intensiever je sport, hoe meer calorieën je gebruikt en hoe sneller het lichaam de vetvoorraad aanspreekt. Minder intensief is echter makkelijker vol te houden. Het duurt iets langer, maar het effect is hetzelfde.

2. Af en toe sporten heeft geen zin

Het ultieme argument voor bankbintjes die denken dat ze een volle agenda hebben. Dat argument gaat echter al lang niet meer op. Meer en meer onderzoek wijst uit dat zelfs een uurtje wandelen in de week je kans op hart- en vaatziekten verkleint en zelfs je fitheid kan vergroten. In beweging komen, is altijd beter dan niet bewegen.

3. Als je maar genoeg herhalingen maakt bij je krachttraining, krijg je vanzelf voldoende spiermassa

Je bouwt alleen spiermassa op als je spieren telkens weer een hogere weerstand moeten overwinnen [Slow rep training onder de loep]. Wil je meer, dan vind je op deze site in het nieuwsarchief voldoende tips.

4. Je moet net zolang doorgaan tot het pijn doet

‘No pain, no gain’ is een van de hardnekkigste fitnessmythes. Natuurlijk, je moet je spieren voelen als je een workout hebt gedaan. Doen ze pijn, meteen na afloop of de dag erna, dan heb je ze overbelast of zelfs geblesseerd. ‘No pain, the right gain’ is dus een veel beter spreekwoord.

5. Van krachttraining word je alleen maar dikker

Dit is een uitspraak die vaak door vrouwen (en mannen met een buikje) wordt gedaan. Van krachttraining word je inderdaad zwaarder, maar de gewichtstoename bestaat uit (vetvrije) spiermassa. Heb je echter overtollig lichaamsvet, dan zal die spiermassa in eerste instantie dat teveel aan vet ‘omhoog’ duwen. Daardoor lijkt dat buikje of die billen dikker. Meer spiermassa leidt ook tot een hogere vetverbranding, zodat je uiteindelijk een betere spierdefinitie en minder overtollig lichaamsvet hebt.

6. Aquafitness is voor bejaarden en watjes

Het heeft dat imago, maar onterecht. Topsporters die snel en veilig willen revalideren doen vaak aan aquafitness. Bovendien verbrand je in het water twee keer zoveel calorieën dan aan land, omdat de weerstand van water vijftien keer hoger is dan de weerstand van lucht. Duik dus wat vaker het zwembad in. In de meeste gevallen heb je er via de gemeentelijke belastingen toch al voor betaald.

7. Sporten is gevaarlijk voor dikke mensen

Mensen die te dik zijn, maar wel een goede conditie hebben, maken net zo weinig kans om voortijdig te sterven, als mensen met een goed gewicht en een goede conditie. Toch hebben de meeste mensen met overgewicht vaak ook een beroerde conditie. Die combinatie verhoogt je sterfkans.

8. Mind-body fitness is voor zwevers, niet voor zweters

Veel mind-body programma’s als Pilates, Ground Control of bepaalde vormen van yoga zijn fysiek behoorlijk inspannend. Ook de minder inspannende vormen zijn goed voor je. Ze kunnen lage rugpijn voorkomen en houden je spieren soepel. Daarnaast blijft je lichaam er flexibel door, verbeteren je evenwichtsgevoel en je coördinatievermogen en daalt je stress.

9. Een eiwitshake na het sporten bevordert de spiergroei

Na een training hebben je spieren brandstoffen (koolhydraten) nodig en geen bouwstoffen (eiwitten) [Glykemische index: nuttig voor aanvulling en herstel]. Een mengsel van veel koolhydraten en een klein beetje eiwitten is het zinvolst. Niet voorhanden? Met een banaantje en een groot glas water kom je ook heel ver. Ook over andere vormen van aanvulling na het sporten, bestaan ook nog veel mythes [Nut in notendop].

10. Elektronische buikspiertrainers geven je een wasbordje

Als dat zo zou zijn, zou er niemand meer met een buikje rondlopen [Banvloek over elektronische buikspiertrainers].