EN  |  FR

Blowen in de gym

In elke gym lopen wel een paar bodybuilders of fitnessers rond die zweren bij een joint voor de workout. De roes die cannabis veroorzaakt maakte dat ze beter trainen, zeggen ze. Toch kun je in de literatuur geen aanwijzingen vinden voor welk prestatiebevorderend effect van cannabis dan ook. Wat je in studies wèl vindt zijn aanwijzingen dat cannabis helemaal niet goed is voor sporters.

Hoewel mensen al eeuwen cannabis gebruiken, ontdekten chemici pas in de jaren zestig van de vorige eeuw welke stof het effect van cannabis veroorzaakt: delta-9-tetrahydrocannabinol, kortweg THC. Wat die stof precies in het lichaam doet werd pas duidelijk in de jaren negentig, toen onderzoekers het endocannabinoidsysteem ontdekten, en receptoren voor lichaamseigen stoffen als anandamide en 2-arachidonoylglycerol vonden.

‘Endocannabbinoïden’, heten die verbindingen. Ze remmen pijn en stress, en ondermijnen het immuunsysteem en de werking van het geheugen. Hun precieze functie is nog steeds niet bekend, maar het is wel duidelijk dat een stof als THC sterker inwerkt op de cannabinoidreceptoren dan de lichaamseigen endocannabonoïden.

Effect op testosteron

Al in 1970 ontdekten onderzoekers, die ratten cannabisrook lieten inademen, dat THC zich ophoopt in de testes van de dieren. Die ontdekking was de aanleiding van enkele onderzoeken naar het effect van cannabis op de testosteronspiegel. De resultaten daarvan waren op z’n zachtst gezegd verwarrend. Volgens de ene studie maakten twintigers die dagelijks blowden tientallen procenten minder testosteron aan dan jongere mannen die geen cannabis gebruiken. Maar in een andere studie, waarin twintigers drie weken lang een paar joints per dag rookten, gebeurde er helemaal niks met de testosteronspiegel.

Dat veel studies geen effect op de testosteronspiegel kunnen vinden komt volgens de huidige inzichten omdat mensen THC kennelijk snel kunnen afbreken, en de effecten op hun hormonale systeem kunnen ondervangen. Op de korte termijn, tenminste. Op de langere termijn zou fors en langdurig cannabisgebruik volgens recent epidemiologisch onderzoek wel degelijk schadelijk voor mannen kunnen zijn. In deze studies hebben mannen die dagelijks cannabis gebruiken ruwweg twee keer meer kans op zaadbalkanker dan mannen die nooit softdrugs hebben aangeraakt.

Training

Er is nog een andere, en meer voor de hand liggende, reden waarom het gebruik van softdrugs en gewichttraining niet goed samengaan. Cannabis vermindert de intensiteit waarmee je kunt trainen. We moeten daarbij meteen opmerken dat we geen studies kennen naar het effect op krachttraining, alleen studies die betrekking hebben op cardiotraining. Desondanks doen die studies vermoeden dat ook bodybuilders en andere krachsporters eerder minder dan meer uit hun workouts halen als ze vlak voor hun training joints roken.

Bewegingswetenschappers ontdekten in de late jaren zeventig dat cannabis je hartslag tijdens niet-maximale inspanning opjaagt, en de hersteltijd verlengt die je daarna hebt om je hartslag weer te normaliseren.

Bovendien vermindert cannabis de tijdsduur dat sporters een maximale inspanning kunnen volhouden. In een experiment dat is gepubliceerd in de jaren tachtig lieten onderzoekers een dozijn jonge mannen twee keer fietsen totdat ze niet meer konden. Onder normale omstandigheden hielden de mannen dat zestien minuten vol. Fietsten ze vlak nadat ze een joint hadden gerookt, dan gaven de mannen het op na vijftien minuten. Voor een wijkagent die zijn dagelijkse ronde maakt misschien geen probleem, voor een fanatieke spinner toch goed om in het achterhoofd te houden.

Een overzichtsstudie over cannabis en sportprestaties, geschreven door biochemici van het Swiss Laboratory for Doping Analyses, vind je hier.

Dossiers: