EN  |  FR

Eigen Kracht helpt in moeilijke tijden!

afbeelding bij Eigen Kracht helpt in moeilijke tijden!

In Fitness draait het klassiek om twee moeilijke perioden: de lentemaanden, waarin men het lijf weer toonbaar wil maken voor hartje zomer, en de wintermaanden, met de beruchte feestdagen waarin alles uit de kast wordt getrokken om het gezellig te maken. Maar tussen ‘toonbaar’ en ‘gezellig’ zitten meestal de (on)nodige kilo’s en zo jojoën we met de seizoenen mee. Al dat uitpakken en inpakken van het lichaam hoeft geen natuurverschijnsel als eb en vloed te zijn. Het kan anders, en het kan op Eigen Kracht.

Eigen Kracht centraal

De campagne Eigen Kracht van de Dopingautoriteit wil fitnesscentra, fitnessinstructeurs én fitnessers ondersteunen bij het op een gezonde manier aan je lichaam werken. Of het nu gaat om slanker, strakker of sterker worden, er is op onze website heel veel informatie te vinden waar je direct mee aan de slag kan: jaarprogramma's voor verschillende doelen (afslanken, spiermassa opbouwen) waarin precies wordt beschreven hoe je moet trainen, eten, herstellen, en je mentaal voorbereiden. Verder ook gedegen informatie over supplementen, en de belangrijkste webberichten samengebracht in handige dossiers over alle voor fitness belangrijke zaken als cardiotraining, krachttraining, voeding, en spiergroepen, om er maar een paar te noemen. Om bij te blijven, kun je je op de website aanmelden voor de nieuwsflits. Er is ook een 'Op Eigen Kracht' boek', boordevol bruikbare en betrouwbare informatie, dat op de verplichte lijst staat van veel fitnessopleidingen. Bekend is Eigen Kracht tevens van de jaarlijkse lezingen op EFAA-congressen.

Eigen Kracht pakt uit

Om fitnessers te helpen de ‘moeilijke wintermaanden’ door te komen zonder een al te grote inactiviteit en stijging van het lichaamsvetpercentage, gaat Eigen Kracht uitpakken. Dat doen we door op onze website van december 2012 tot en met februari 2013 in plaats van 4 naar 6 webberichten per maand te gaan. In die periode spitsen we de webberichten nog meer toe op voeding, afslanken, supplementen, en mentale weerbaarheid, en brengen daarnaast ook een selectie van de beste webberichten uit het 12 jarige bestaan van onze website.

Bij het ‘uitpakken’ – het onder de aandacht brengen van Eigen Kracht - kunnen fitnesscentra een extra ondersteunende rol spelen door gebruik te maken van de materialen die voor de campagne Eigen Kracht zijn ontwikkeld. Deze materialen zijn gratis aan te vragen en worden kosteloos toegestuurd. Een Eigen Kracht pakket bestaat uit: twee posters (man/vrouw), een Eigen Kracht pot en een display met folders over Eigen Kracht, een bidon, en een Eigen Kracht t-shirt. Daarnaast ook nog een DVD met een korte voorlichtingsfilm ‘Eigen Kracht in het Centrum’. Fitnesscentra die gebruik maken van de materialen komen met naam en een link op de website te staan onder de noemer ‘Eigen Kracht Fitness Centra’. Momenteel maken ruim 140 fitnesscentra gebruik van de voorlichtingsmaterialen. 

Het fitnesscentrum: partner in preventie

Fitnesscentra spelen een belangrijke rol bij het bevorderen van een fitnessklimaat waarin gezondheid voorop staat, en het lijkt erop dat deze centra ook een steeds grotere rol gaan spelen bij het aanpakken van welvaartsproblemen als overgewicht en een gebrek aan beweging. Daar hoort natuurlijk ook een preventiebeleid bij om het gebruik van schadelijke middelen te ontmoedigen. Soms, namelijk, grijpen mensen naar stimulantia als het afslanken maar niet wil lukken, of gebruiken ze anabole steroïden om sterker en gespierder te worden. Terwijl doelen als slanker of gespierder worden heel goed op Eigen Kracht bereikt kunnen worden. Dat het belangrijk is die boodschap uit te dragen, vindt ook Fit!vak, dat afgelopen zomer een convenant voor samenwerking tekende met de Dopinautoriteit. Het is een stap die niet alleen bijdraagt aan de gezondheid van de bezoekers van fitnesscentra, maar ook aan de verdere professionalisering van de branche.

Sluit je aan!

Iedere fitnesser kan wel een beetje Eigen Kracht gebruiken; zeker in deze moeilijke maanden. Sluit je daarom aan bij Eigen Kracht en help je leden hun Eigen Kracht te ontdekken.

Voor meer informatie en het aanvragen van de materialen van de Eigen Kracht campagne, kun je terecht bij Hans Wassink, voorlichter breedtesport van de Dopingautoriteit. E-mail: h.wassink@dopingautoriteit.nl of telefoon: 010-2010157.

Dossiers: