EN  |  FR

Krachttraining voor dikkerds

Nog niet eens zo heel erg lang geleden vertelden artsen dikkerds dat ze vooral moesten gaan joggen of fietsen als ze gewicht wilden verliezen. Langdurige lichamelijke activiteit verbrandde vet, en was dus het meest geschikt voor mensen met teveel vet. Dat advies is nu officieel achterhaald. Ook dikkerds moeten aan het ijzer, concluderen Oostenrijkse wetenschappers in het wetenschappelijke tijdschrift PLos One.

Lichaamsbewegingen
Dat lichaamsbeweging voor eigenlijk iedereen – en dus ook voor dikke mensen – alleen maar gezond is, dat wisten de Oostenrijkers ook wel. Al honderden keren hadden wetenschappers dat met experimenten aangetoond. Maar wat voor soort lichaamsbeweging is voor deze groep nu precies het beste? Dat was de vraag die de Oostenrijkers, verbonden aan de universiteit van Wenen, in hun publicatie wilden beantwoorden.

De onderzoekers verzamelden vijftien al eerder verschenen studies die allemaal honderd procent in orde waren, en waarin dikke mensen aan verschillende soorten lichaamsbeweging moesten doen. De Oostenrijkers veegden de gegevens uit die studies bij elkaar, en analyseerden ze opnieuw. Een metastudie, heet zoiets.

Sommige proefpersonen in de Oostenrijkse metastudie hadden aan cardiotraining gedaan. Ze hadden gerend, meestal op een loopband, of stationair gefietst. Sommige proefpersonen hadden met gewichten getraind, en weer andere proefpersonen hadden zowel aan krachttraining als cardiotraining gedaan. Bijna altijd voerden die proefpersonen hun cardiotraining uit als ze hun krachttraining achter de rug hadden.

Combinatietraining

Die gecombineerde aanpak werkte het beste, ontdekten de Oostenrijkers. De vetmassa en de omtrek van het middel namen het meeste af als dikkerds niet alleen aan cardiotraining deden, maar ook trainden met gewichten. Waarom dat zo is ligt voor de hand. Cardiotraining verbrandt verhoudingsgewijs wel veel calorieën, maar bouwt weinig spiermassa op. Krachttraining doet dat wel. Omdat spiermassa calorieën verbruikt, vielen dikkerds sneller af als ze cardiotraining combineerden met krachttraining.

Krachttraining alleen werkte niet zo goed, constateerden de onderzoekers. Krachttraining alleen was weliswaar de beste manier op spiermassa op te bouwen, maar vet verliezen en slanker worden ging toch beduidend beter met de gecombineerde aanpak.

Nou is lichaamsbeweging niet alleen goed voor dikke mensen omdat ze daarmee slanker kunnen worden. Beweging beschermt ook tegen hart- en vaatziekten. Omdat dikke mensen meer kans hebben op hartaanvallen, beroertes en een hoge bloeddruk dan slanke mensen, is beweging voor hen extra belangrijk. Op dat punt scoorden cardiotraining en combinatietraining even goed. Krachttraining alleen verbeterde de cardiovasculaire gezondheid ook, maar lang niet zo goed als combinatietraining of cardiotraining.

De Oostenrijkers hebben alleen gekeken naar mensen die zoveel vet met zich meedroegen dat hun gezondheid daardoor in gevaar kan komen. Als jij niet tot die groep behoort, maar toch graag wat pondjes vet wilt verliezen, dan willen we je graag doorverwijzen naar dit webbericht. Daarin lees je hoe je krachttraining kunt combineren met cardiotraining zonder dat je spieropbouw daardoor in de knel komt. Want dat cardiotraining en krachttraining elkaar kunnen bijten, daar helpt geen lieve moeder aan.

Voeding voorop

Als je wilt vet wilt verliezen, kan gepaste cardiotraining je beslist een eind op weg helpen, maar het  allerbelangrijkste is toch een aanpassing van je voeding. Meer daarover lees je hier. Dat voeding de sleutel tot afslanken is, blijft ook in 2014 recht overeind. 

Dossiers: