EN  |  FR

Adrian Street: worstelkunstenaar, filmster, health freak

De ‘physical culture’ kent vele klassieken, van Sandow tot Schwarzenegger, maar in dit webbericht zetten we de schijnwerpers op Adrian Street, bodybuilder, worstelkunstenaar, filmster, health freak. En… clean as a whistle. Momenteel is er in het Nationaal Museum Barcelona een tentoonstelling over hem te zien. We waren toevallig ter plekke en raakten geïnspireerd.

Zonder diep in de geschiedenis van de fitnesscultuur te willen duiken, was er ooit een strijd tussen twee bewegingen in physical culture: het Duitse heavy duty turnen – inclusief knotsen - om weerbaar te zijn voor het vaderland en de meer lifestyle-achtige benadering van Sandow, die in Amerika verder is gepopulariseerd, en meer om het eigen vege lijf draait, dat getraind en getoond wil worden. Adrian Street past in deze laatste categorie, en dan in de Britse tak, om precies te zijn.

Bodybuilder en worstelaar

Adrian Street werd geboren in 1940 in een familie van mijnwerkers, waar hele generaties nauwelijks het daglicht zagen. De vader van Street werkte 51 jaar ondergronds, een lot dat ook Adrian beschoren leek, toen hij op zijn  15e eveneens de mijn in moest. Als puber was hij echter al verslingerd geraakt aan bodybuilding en had – net als Schwarzenegger, overigens – Reg Park – als grote voorbeeld. Daarnaast begon hij ook met worstelen, waar in het demonstratie/showworstelcircuit wat geld te verdienen viel. Hij vluchtte naar de bovenwereld en begon zijn prille carrière als Kid Tarzan Jonathan.

Exotisch imago

In de categorie showworstelen werd in de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw nog nauwelijks gebruik gemaakt van toneelattributen, hoewel een enkeling al opkwam in cape. Adrian Street daarentegen ontwikkelde geleidelijk aan een van de meeste exotische acts ooit gezien in het worstelcircuit. Volgens eigen zeggen begon het nadat hij een keer een verwijfde worstelaar-act opvoerde, waarna het publiek geheel in vervoering raakte. Al snel daarna begon hij met kostuums te werken, en die werden steeds wilder, uitzinniger. Hij kreeg de bijnaam ‘The Exotic One’. Met zijn exotische glam-rockact reisde hij de hele wereld over. Als worstelaar of oermens speelde hij in diverse bekende films, waaronder ‘Quest for Fire’.

So many ways to hurt you

De belangstelling van de Britse kunstenaar Jeremy Deller voor Adrian Street begon toen hij een foto zag uit 1973 waarin de exotische worstelaar in volledige outfit naast zijn vader in de kolenmijn was gefotografeerd. Hij was teruggegaan in de mijnen om zijn vader en vroegere collega’s te laten zien dat hij met heel ander werk een groot succes was geworden. Voor Deller was die foto het perfecte beeld van de overgang van een klassieke industriële beroepsgroep naar de wereld van het entertainment, waar Engeland groot in zou worden. In 2010 maakte Deller de documentaire So many ways to hurt you. The Life and Times of Adrian Street, die inmiddels in diverse topmuseums is vertoond. 

Nog steeds sterk

Aan het eind van zijn worstelcarrière runde Street in Florida de Skull Krushers Wrestling school, samen met zijn vrouw en manager, Miss Linda. Over veel huidige worstelsterren is hij niet erg te spreken. Te veel steroïden, een ongezonde levensstijl en te weinig echte worstelvaardigheden. Een triest beeld daarvan biedt de film The Wrestler. In 2005 en 2010 is hij nog enkele malen in de ring gestapt voor een rematch met oude opponenten. Naar schatting heeft hij als beroepsworstelaar tussen de 12.000 en 15.000 matches geworsteld. Daarbij heeft hij tal van botbreuken opgelopen, want het mag dan wel show zijn, maar er wordt fysiek veel gevraagd en je moet in deze categorie worstelen, met alle slams en bams, wel tegen een stevig stootje kunnen. Zijn favoriete grepen waren de Sleeper Hold en de Splash.

Adrian Street traint nog dagelijks en is ervan overtuigd dat zijn gezonde levensstijl zijn redding was toen kanker aan de deur klopte. Een langere clip over zijn loopbaan en filosofie vind je hier. Meer over kunstenaar Deller vind je hier en hier.

Dossiers: