EN  |  FR

Fit in Hart en Spieren

afbeelding bij Fit in Hart en Spieren

Nu de vakanties er weer op zitten, worden velen zich weer bewust van de post-vakantie effecten oftewel dat wat je voor de vakantie had weggewerkt om een strandstrak lijf te krijgen heb je er helaas weer bij gegeten. Maar hoe weer te beginnen en hoe hou je het vol? Met het boek Fit in Hart en Spieren wil Rosaline Ratering mensen inspireren om te beginnen met gezonder te leven, om het vol te houden én op te zoek te gaan naar de zin van het leven.

Er verschijnen nogal wat boeken met adviezen voor actiever leven. De meeste zijn vertalingen van de een of andere Amerikaanse fitness-‘goeroe’, die ‘celebjes’ in vorm krijgt.
Fit in Hart en Spieren pakt het wat anders aan. Het kwam tot stand met medewerking van tal van professionals op het gebied van fitness en gezondheid. Rosaline Ratering, freelance journaliste met als specialisatie medische fitness en gezondheid, en auteur van het standaardwerk Aerobics! en co-auteur van Total Fitness, werkte ruim drie jaar aan het boek. Het kwam tot stand met de steun van onder meer: Nederlandse Obesitas Kliniek, de Dopingautoriteit, De Hoop Evangelische verslavingszorg en hulpverlening, Stivoro, onafhankelijk expertisecentrum over stoppen met roken en PHYSIQUE, centrum voor sport & Gezondheid.

Ook geestelijke fitheid

De principes in Fit in Hart en Spieren zijn volgens Ratering wetenschappelijk onderbouwd en hebben in de praktijk hun blijvend nut bewezen. Die praktijk blijkt uit onder meer uit de verhalen van mensen in het boek, die erin geslaagd zijn zichzelf te overwinnen en die nu veel meer kunnen genieten van het leven.

Lichaam en geest zijn volgens de auteur onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ze gedijen het best als we bepaalde natuurwetten, die volgens haar door God geschapen zijn, in acht nemen. Dat is inderdaad een opmerkelijke invalshoek voor een boek over fit worden. Het is niet onbegrijpelijk, want Ratering is ook redacteur van het EO lifestyle magazine Eva. Voor het gedeelte over geestelijke fitheid heeft ze samengewerkt met contextueel therapeut en personal coach Hans Groeneboer van de stichting Koinonia (www.koinonia.nl)
Als je je daar niet aan stoort, of dit wellicht zelfs inspirerend vindt, dan is Fit in Hart en Spieren een goed boek om verantwoord te bewegen en gemotiveerd te blijven. In het boek staan professionele trainingsrichtlijnen voor corestabiliteit (rompstabiliteit): de training van rug-, buik en bekkenbodemspieren. Het hoofdstuk over krachttraining bevat tientallen oefeningen met prachtige foto’s en voorbeeldschema’s. Alle onderwerpen – voeding, training en beweging, ontspanning en gezonde gewoonten – worden in het boek duidelijk en aanstekelijk uitgewerkt. Om de lezers te helpen in beweging te komen, is op de website een persoonlijk logboek te downloaden.

Fit in hart en spieren, Rosaline Ratering ISBN 978 90 239 2285, paperback, 224 pagina’s. Prijs: 19,50 euro. Uitgeverij Boekencentrum