EN  |  FR

Kerstvet…

Januari is een drukke maand voor fitnesscentra, diëtisten, weegschalenfabrikanten, lichttherapeuten en andere ondernemers die de consument na die donkere vette dagen van december… en november… het begon misschien al in oktober … moeten begeleiden naar een lichter, luchtiger bestaan in het nieuwe jaar, waarin definitief afscheid is genomen van ‘La Grande Bouffe’. Je kan natuurlijk ook zelf starten met een paar zinnige maatregelen. Om het kerstvet te laten smelten.

De film La Grand Bouffe (1973) van regisseur Marco Ferreri is voor de gastronoom wat ‘the Exorcist’ is voor een ouderling. Ze verslikken zich allebei zwaar in deze respectieve rolprenten. De een verslikt zich in het verhaal van vier vrienden die op een goede dag besluiten zich in het weekend in een gerenommeerd restaurant dood te vreten, de ander in het godslasterlijke gegeven van een pubermeisje waar de duivel in gevaren is. Bezetenheid, dat is wat de twee films gemeen hebben. Een soortgelijke bezetenheid lijkt zich meester te maken van de consument in het laatste kwartaal van het jaar, waarin hij zich al in oktober de letters van Klaas goed laat smaken en de fonduepan in stelling is gebracht. Dolle maanden zijn het, waar we in het nieuwe jaar voor moeten boeten door als ‘aangeschoten wild’ ten prooi te vallen aan allerhande ondernemende types die beloven het overgewicht er in no time weer af te hebben. Misschien toch eerst maar wat zelfmedicatie?

Calorieën, boodschappenlijstje, weegschaal

Wat de goede voornemens verder ook moge zijn, van een powerliftwedstrijd tot een halve triatlon, vanaf januari staan je drie belangrijke dingen te doen: je gaat op de weegschaal staan, je telt je calorieën en je doet geen boodschappen zonder een boodschappenlijstje te hebben gemaakt, waarin woorden als ‘mager’, ‘yoghurt’, ‘fruit’, ‘volle granen’, en andere gezonde voedingsmiddelen een prominente plaats hebben. Calorieën worden weer geteld om behoorlijk in beeld te krijgen hoeveel energie er naar binnen wordt gewerkt, het boodschappenbrief is een must voor wie niet als kip zonder kop door de schappen van de supermarkt gedreven wil worden, en de weegschaal confronteert ons met de inspanningen die we ons getroosten om de zwaartekracht de nodige kilo’s af te troggelen.

Gezond verstand dieet

Bovenstaande drie maatregelen vormen de basisvoorwaarden voor welk dieet of voedingsbeleid ook dat je in het nieuwe jaar wilt gaan volgen. Of je nu terugwilt naar de prehistorie met het Stenen Tijdperk Dieet of de beurs van Sonja Bakker nog meer wilt spekken. Vul deze drie maatregelen aan met andere verstandige dingen, zoals: minder snoepen, minder bakken en braden, je boterham mager beleggen, je eiwitconsumptie opvoeren met magere yoghurt, halfvolle melk, kwark, kip, eieren en vis. Eet 5-6 kleinere maaltijden per dag om je stofwisseling op te voeren en geen honger te hoeven lijden. Ga minimaal een paar keer per week onder de gewichten liggen. Lees de webberichten en andere informatie op deze website, en breng wat je hebt gelezen in de praktijk. Dit alles bij elkaar mag je van ons rustig ‘het gezond verstand dieet’ noemen. Het wijkt van het gemiddelde gehypte dieet af doordat het de consument wil opvoeden.