EN  |  FR

Larry Scott’s Preacher Curl als ideale bicepsoefening

De klassieke Barbell Curl wordt vaak genoemd als ‘king of biceps exercises’, maar er zijn enkele klassieken die de voorkeur geven aan de Preacher Curl van Larry Scott. Naast Scott zelf noemen we met name Arnold Schwarzenegger en Mike Mentzer. Over de striktste aller bicepsoefeningen.

Larry the Legend
In de jaren zestig hadden Ben en Joe Weider nog heel veel last van de NABBA (National Amateur Bodybuilding Association) die met hun jaarlijkse Mr. Universe te Londen veel grote namen trok: Bill Pearl was de grote ster bij de professionals en mannen als Schwarzenegger en Oliva vierden er eveneens triomfen. De Weiders bedachten dat er een wedstrijd moest komen voor professionals die met kop en schouders uitstak boven de concurrent. Het werd de Mr. Olympia en de fabuleuze armen van Larry Scott waren de eerste twee jaar (1965 en 1966) het perfecte uithangbord voor de gebroeders Weider. Zoals bekend, zou de Mr. Olympia geleidelijk aan uitgroeien tot het Wimbledon van de bodybuilders, en Scott’s ongelofelijke biceps was daar bepaald geen slechte reclame voor.

De ontwikkeling van de Preacher Curl

Larry Scott gold als een bodybuilder met betrekkelijk weinig talent. Hij was niet al te wijd in de schouders en vrij breed in het middel. Voor de ontwikkeling van de schouders steunde hij vooral op zittende Front Press en een variatie aan Side Laterals en voor de biceps ontwikkelde hij de beroemde Preacher Curl, ook wel Larry Scott Curl genoemd.

Naarmate Scott sterker werd in de schouders merkte hij dat de hoeksteen van zijn bicepstraining (Barbell Curl) minder goed werkte. Volgens fitnessgoeroe Vince Gironda lag dat aan het feit dat zijn schouders te sterk ontwikkeld waren en daardoor flink wat belasting in de Barbell Curl wegnamen. Scott ging daarom op zoek naar een zo strikt mogelijke vorm van bicepstraining. Uiteindelijk kreeg hij het idee van een schuin plankje waarop hij de bovenarmen liet rusten. Op die manier moesten de biceps keihard werken zonder zwiepen en zwaaien met behulp van de schouders. Larry Scott zou de ongelofelijke ontwikkeling van zijn biceps (rond, vol en van bovenaan de schouders tot onderaan de bovenarm) volledig op het conto van deze oefening schrijven.

Preacher Curl in actie

Voor optimale resultaten kun je de Preacher Curl het best zittend doen, met de plank niet te hoog, want anders krijg je last van je rug. Laat de stang zakken tot je armen bijna helemaal gestrekt zijn, en buig (curl) ze dan omhoog. Gebruik een relatief smalle greep, maar laat dat afhangen van wat nog ‘comfortabel’ voelt voor je polsen. Houd de schouders naar achteren. Omdat het een zeer strikte oefening is kun je in het begin misschien niet zo veel gewicht gebruiken als bij de Barbell Curl, maar de winst zit ‘m nu juist in die striktheid en de uitschakeling van de schouders. Bovendien word je geleidelijk aan sterker als je van deze oefening de hoeksteen van je bicepstraining maakt.

Als tweede bicepsoefening doe je dan opnieuw Preacher Curls, maar nu met een kabelmachine, zodat de spanning de hele oefening lang op je biceps blijft en niet bovenaan wegvalt, zoals met een halter of dumbbells. Doe voor beide oefeningen 4 sets van 10-12 herhalingen.

De beroemde bicepsen van Larry Scott zijn hier te bewonderen.

Dossier: