EN  |  FR

5-HTP - een goed idee?

Het in Nederland nog relatief onbekende voedingssupplement 5-HTP begint langzaam maar zeker door te sijpelen in fitnesskringen. Je zou er minder honger van krijgen en er harder en langer door kunnen trainen. Maar is het slikken van 5-HTP wel zo’n goed idee?

Aminozuur

5-HTP wordt door het lichaam gemaakt van het aminozuur tryptofaan. Tryptofaan als supplement was de voorloper van 5-HTP (5-hydroxytryptofaan). Eind jaren tachtig werd het van de markt gehaald doordat een aantal mensen waren overleden door het gebruik van vervuilde tryptofaansupplementen. Hoewel het alles met de vervuiling en verder niks met het aminozuur te maken had, zakte de verkoop van tryptofaan volledig in. Vooral Amerikaanse fabrikanten van voedingssupplementen proberen het nu met 5-HTP, dat een vergelijkbare werking heeft.

5-HTP is de directe voorloper van de neurotransmitter serotonine, hetgeen betekent dat in het lichaam er nog maar één chemische stap nodig is om van 5-HTP serotonine te maken. Neurotransmitters zijn stoffen die de chemische processen in onze hersenen reguleren, en serotonine is een van de belangrijkste. Lage serotoninewaarden in de hersenen zorgen voor vermoeidheid, een sterk verlangen naar zoetigheid en depressieve gevoelens. Een verstoorde serotoninestofwisseling kan ook agressie, dwangmatig gedrag en angst veroorzaken. Sommige artsen zien de moderne levensstijl (slechte voeding, veel stress) als oorzaak van chronisch verlaagde serotoninewaarden.

Slank en sterk

5-HTP is dan ook ingezet om het verlangen naar zoetigheid af te zwakken en energieker te worden. Dat zou helpen bij het afslanken en de energie boost zou zorgen voor meer puf om te trainen. Soms wordt 5-HTP ook gebruikt als milde spierpijnverlichter. Om effectief te zijn moet 5-HTP in relatief hoge concentraties (300-900 mg per dag) genomen worden, en de meeste 5-HTP supplementen zijn erg laag gedoseerd. Het voedingssupplement kent echter bijwerkingen, zoals misselijkheid en verhoging van de bloeddruk. Mensen die last hebben van hart- en vaatziekten en/of een hoge bloeddruk doen er beter aan dit supplement links te laten liggen. Evenals mensen die antidepressiva of medicijnen voor gewichtsverlies slikken. Het wetenschappelijk bewijs dat 5-HTP een nuttig supplement is voor de fitnesser, is mager.

Een gezonde manier om de serotoninewaarden in de hersenen weer wat op te krikken is sporten. Uit onderzoek is gebleken dat meer beweging en minder overgewicht het serotoninepeil opkrikken. Verder moet je voeding voldoende eiwitten en koolhydraten bevatten. In feite een bekend verhaal: betere voeding en meer beweging. Dat is een beter idee dan 5-HTP!

Dossier: