EN  |  FR

Spaarne Gasthuis onderzoekt gezondheidseffecten anabole steroïden

afbeelding bij Spaarne Gasthuis onderzoekt gezondheidseffecten anabole steroïden

Het Spaarne Gasthuis in Haarlem gaat op 15 oktober 2015 van start met de HAARLEM-studie. Deze studie wil de (nadelige) gezondheidseffecten in kaart brengen van het gebruik van anabole steroïden door amateursporters. Het onderzoek wordt uitgevoerd door dr. W. de Ronde, internist-endocrinoloog, en drs. D.L. Smit, internist in opleiding.

In Nederland gebruiken naar schatting 20.000 amateursporters androgene anabole steroïden (AAS). De meeste artsen weten niet goed raad met de gezondheidsproblemen die door het gebruik van deze middelen kunnen ontstaan. Internist dr. W. de Ronde startte daarom in 2011 een spreekuur waar (ex-)gebruikers van anabole steroïden zich kunnen melden met klachten bij het gebruik van AAS. Hij constateerde dat bij veel gebruikers ongerustheid bestaat over de schadelijkheid van AAS. Toch willen de meesten van hen de middelen blijven gebruiken voor de opbouw van spiermassa. De Ronde en Smit willen daarom wetenschappelijk onderzoek doen naar de gezondheidseffecten van het gebruik van AAS.  

Deelnemers onderzoek

De HAARLEM-studie gaat van start op 15 oktober 2015 en loopt tot en met eind 2017. 100 proefpersonen kunnen meedoen aan de studie. De deelnemers moeten man zijn, minimaal 18 jaar oud en van plan binnenkort te beginnen met een door henzelf aangeleverde kuur anabole steroïden. Een deelnemer mag pas met het onderzoek beginnen als hij drie maanden geen anabole steroïden heeft gebruikt. 

Deelnemers volgen hun kuur zoals ze die normaal ook zouden uitvoeren. In een jaar tijd worden ze in totaal 4 keer onderzocht op de polikliniek interne geneeskunde van het Spaarne Gasthuis in Haarlem. De gezondheid wordt gecontroleerd door middel van bloed-, sperma- en urineonderzoek, onderzoek van het hart en verschillende vragenlijsten. De verzamelde gegevens worden anoniem verwerkt en zullen niet worden verstrekt aan derden zoals huisarts of ziektekostenverzekeraar. Deelname aan het onderzoek is gratis. De reiskosten en de gebruikte AAS worden niet vergoed. 

Aanmelden voor deelname

Mannen die interesse hebben aan het onderzoek mee te doen, kunnen een mail sturen aan haarlemstudie@spaarnegasthuis.nl of contact opnemen met de polikliniek interne geneeskunde van het Spaarne Gasthuis, locatie Haarlem Zuid. De HAARLEM-studie is goedgekeurd door de METC Noord-Holland in Alkmaar. Daarmee zijn de veiligheid en privacy van de deelnemers gewaarborgd.

 

Een interview met dr. Pim de Ronde over de Anabolenpoli valt hier te lezen.

 

Dossiers: