EN  |  FR

EFAA-lezingen Dopingautoriteit 12 februari 2011 Veldhoven

Op zaterdag 12 februari wordt in Veldhoven het EFAA Congres ‘Personal Training in Europa’ gehouden. Eigen Kracht is aanwezig en zal drie boeiende presentaties houden die geen PT-er of andere fitnessfanaat mag missen. In het totaal worden er door Eigen Kracht en andere sprekers 22 lezingen/workshops gegeven.

Volop eten, volop bewegen?

Beweging is belangrijk, dat is een feit. Het menselijk lichaam is in duizend eeuwen nauwelijks veranderd en de sedentaire (zittende) mens doet er goed aan met die evolutionaire erfenis rekening te houden. Er wordt van overheidswege dan ook terecht gehamerd op het feit dat bewegen moet voor de gezondheid, maar de gretigheid waarmee allerlei voedingsfabrikanten zich bij dat advies aansluiten, behoeft een kanttekening. Want er is groeiend bewijs dat in de balans eten/bewegen, de energie-inname een belangrijker factor is bij overgewicht en de daarmee gepaard gaande gezondheidsklachten dan een gebrek aan beweging. Met andere woorden, het ligt in hoge mate aan de hoeveelheid calorieën die we consumeren en aan de kwaliteit van het eten dat naar binnen gewerkt wordt. Onder het motto ‘what have you done for us lately?’ maken we een tour langs het laatmoderne voedingslandschap, waarin niets is wat het lijkt, en vertonen we met behulp van enkele korte fragmenten filmfragmenten een aantal pikante vergezichten. Duur 90 minuten, inclusief stellingen waarover gediscussieerd kan worden.  Spreker: Hans Wassink. Tijd - 11.45.

Creatine: twintig jaar aan de top

In 1992 ging het voedingssupplement creatine monohydraat voor het eerst over de toonbank. Sindsdien is er veel onderzoek en ervaring mee opgedaan in de (top)sport en in de fitness. Het is het meest onderzochte supplement en tevens een van de weinige supplementen waar een cleane fitnesser wat aan kan hebben. Tijd dus om eens even stil te staan bij wat er allemaal over creatine bekend is. Vragen die in deze masterclass aan de orde komen zijn: hoe (lang) kun je het gebruiken, welke varianten zijn er van creatine en zijn ze effectief, zijn er nadelen bekend, wat zijn de exacte effecten op spiergroei, welke andere supplementen kun je combineren met creatine, en nog veel meer. Inclusief stellingen waarover gediscussieerd kan worden en ‘De Grote Creatine Quiz’. Duur: 90 minuten. Spreker: Bart Coumans. Tijd -  14.15. 

Motiveren valt te leren

Praat met fitnessinstructeurs, personal trainers, gewichtsconsulenten en andere professionals in de fitnessbranche, er is weinig moeilijker dan het veranderen van het gedrag van een mens. Ongezonde gewoonten afleren, meer bewegen, matiger eten, ga er als ‘hulpverlener’ maar aanstaan. In dat gat duiken dan ook zoveel ‘tjakka-roepers’, zelfhypnotiseurs en ‘pillendraaiers’ op dat de fitnessbranche soms wel een kweekvijver voor kwakzalvers lijkt te zijn. In deze presentatie wordt een andere, effectievere weg bewandeld. Aan de hand van de techniek ‘motivational interviewing’ wordt een echt bruikbare, deugdelijke manier van motiveren uit de doeken gedaan. Diverse gesprekstechnieken en communicatiestijlen komen aan bod, daarnaast ook hoe je de ‘taal der verandering’ kunt herkennen en richting gewenst gedrag kunt stimuleren. De praktijkvoorbeelden komen uit fitness, hoe gezond gedrag daar kan worden bevorderd, maar is toepasbaar op alle andere gebieden waar motivatie een rol speelt. Duur 90 minuten. Spreker: Anneke Palsma. Tijd – 16.00.

 

Locatie: Koningshof, Veldhoven.

Programma: Personal Training in Europa.

 

 

 

Dossiers: