EN  |  FR

Op eigen kracht getest

Momenteel wordt er bij het NeCeDo hard aan een pilot van een gedragsgerichte voorlichting gewerkt. Deze campagne, getiteld ‘Op Eigen Kracht’, is gericht op de fitnessbranche. Het doel is om te voorkomen dat sporters in fitnesscentra dopinggeduide middelen gaan gebruiken. Om te weten of de verschillende onderdelen van de campagne ook in de praktijk werken en aanslaan bij fitnesscentra worden alle onderdelen uitgetest.

Selectie

Op deze website en in de Body Biz is eerder een oproep gedaan om je aan te melden als testcentrum. De selectie is enige tijd geleden afgerond. De fitnesscentra werden allereerst geselecteerd op motivatie. Daarnaast is geselecteerd op landelijke spreiding en verscheidenheid. De geselecteerde centra zijn door deze selectie zeer uiteenlopend. De reden hiervoor is dat we willen onderzoeken of de campagne in verschillende centra zal aanslaan.
Van december 2004 tot april 2005 worden in deze geselecteerde centra preventieve activiteiten uitgevoerd. De ervaringen met de testcentra in de pilot worden vervolgens gebruikt voor verbeteringen van de campagne.

Posters & flyers

Posters en flyers voor de Eigen Kracht campagne zijn reeds ontwikkeld. Ze hangen zelfs al in alle deelnemende testcentra. Tot nu toe zijn de reacties positief. Ook is er inmiddels een 0-meting verricht onder de sporters in de deelnemende centra.

Bijscholing

Naast het uittesten van het campagne materiaal is ook de onlangs door het NeCeDo ontwikkelde bijscholing getest. Vanuit elk deelnemend testcentrum konden 2 instructors deelnemen aan de Eigen Kracht bijscholing. Deze Eigen Kracht bijscholing was speciaal ontwikkeld voor de fitnessinstructors en is gericht op het voorkomen van dopinggebruik. Tijdens deze Eigen Kracht bijscholing kregen ze o.a. informatie over voeding, training, voedingssuppletie en doping. Naast lezingen door gerenommeerde deskundigen, zoals bijvoorbeeld door Joris Hermans, bestond de bijscholing ook uit praktijkonderdelen. Zo kregen de instructors in het sportcentrum van Hans Kroon zelf instructies aan het ijzer en een actieve workshop gesprekstechnieken behoorde tevens tot het programma.

Evaluatie

De 3-daagse bijscholing is onlangs afgerond en geëvalueerd. De resultaten waren naar alle tevredenheid. Uit de evaluatie blijkt dat alle instructors veel geleerd hebben en ook dat ze het een nuttige bijscholing vonden.
Om je meer inzicht te geven over de bijscholingen is van elke bijscholing een verslag gemaakt.

Toekomst

Het opzetten van een effectief afval- of spieropbouwprogramma behoorde ook tot de onderwerpen van de bijscholing. Sinds maandag 17 januari worden in alle deelnemende centra acht weken durende spieropbouw en/of afvalprogramma’s uitgevoerd. Tijdens deze programma’s worden sporters intensief begeleid door de Eigen Kracht instructors. De instructors kunnen de net opgedane kennis uit de bijscholing meteen toepassen. Het doel van de programma’s is om sporters te stimuleren om op een gezonde én effectieve manier een gespierder of een slanker lichaam te verkrijgen.

Meer info?

Wil je meer informatie over de Eigen Kracht campagne of over de Eigen Kracht bijscholing dan kun je contact opnemen met bart.coumans@necedo.nl